ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

“Φως” στα τυφλά οικόπεδα από το δήμο Βέλου-Βόχας

Μετά τις Κρήνες και το Κοκκώνι, σειρά είχε η Νεράντζα

Άλλη μια μακρά και επίπονη διαδικασία για την Κοινότητα Νεράντζας αυτή τη φορά ευοδώθηκε μετά από ενέργειες πολλών ετών, από τη δημοτική αρχή Βέλου-Βόχας. Πρόκειται για την κύρωση κοινοχρήστων χώρων σε δρόμους που έχουν παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη μετά το 1985 στην Κοινότητα Νεράντζας.

Η δημοσίευση σε ΦΕΚ της κύρωσης, μετά τη σχετική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδεσμεύει από την ιδιότυπη ομηρία τους τα εντός σχεδίου ακίνητα, τα οποία έχουν προκύψει από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων και δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο.

Το πρόβλημα προέκυψε από το μακρυνό 2008, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που όριζε ότι οι ιδιοκτήτες των «τυφλών» οικοπέδων όφειλαν να παραχωρήσουν στο δήμο, δωρεάν και με συμβολαιογραφική πράξη, λωρίδα πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων που θα εξασφαλίζει τη σύνδεσή του με κοινόχρηστο χώρο, όπως επιβάλλει η πολεοδομική νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Χτύπημα στην οικοδομή και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Στις αρχές του 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος, έβγαλε από τα συρτάρια την απόφαση του ΣτΕ του 2008 και δόθηκαν εντολές στις πολεοδομίες να μην εκδίδουν άδειες γι’ αυτή την κατηγορία ακινήτων, με αποτέλεσμα να νεκρώσει η ήδη παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα! Παράλληλα, το υπουργείο κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν τοπικά ρυμοτομικά μέσα, από τα οποία θα χαράσσονται νέοι δρόμοι και τα «τυφλά» οικόπεδα θα αποκτούν νόμιμη πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο.

Την ίδια στιγμή, το 2010 το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκπονήσει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που προέβλεπε τη συνένωση των δήμων σε μεγαλύτερους ΟΤΑ, ενώ η ταυτόχρονη οικονομική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει απαιτούσε από την αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με σημαντικούς περιορισμούς στους πόρους της.

Έτσι λοιπόν, οι νέες δημοτικές αρχές –και ως εκ τούτου και η δημοτική αρχή Βέλου-Βόχας– μέσα σε ένα ούτως ή άλλως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον βρέθηκε και με μία “βόμβα” στα χέρια της που η κεντρική διοίκηση απαιτούσε να την αφοπλίσει μέσα από διαδικασίες χρονοβόρες και άκρως γραφειοκρατικές!

Οι ενέργειες Παπακυριάκου

Οι ιδιοκτήτες των, εν λόγω, ακινήτων περιήλθαν σε απόγνωση, η αξία της γης έπεσε κατακόρυφα και η όποια οικοδομική δραστηριότητα υπήρχε δέχτηκε άλλο ένα ισχυρό πλήγμα. Ο Αννίβας Παπακυριάκος, δήμαρχος Βέλου-Βόχας, από την πρώτη στιγμή έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα αποκαθιστούσαν το πρόβλημα.

Μετά από 9 χρόνια και με αντιπάλους το “τέρας της γραφειοκρατίας” και το “αργοκίνητο καράβι” του δημοσίου συστήματος πριν λίγο καιρό, τέλη Ιανουαρίου ήρθε η πρώτη δικαίωση για τον Αννίβα Παπακυριάκο με την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων των Κρηνών.

Από κει και πέρα το νερό μπήκε στο αυλάκι, ακολούθησε το Κοκκώνι και η Νεράντζα ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του δήμου Βέλου-Βόχας: «Θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες του Δήμου μας».

Με τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις και ενέργειες του δήμου Βέλου-Βόχας και του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, προσωπικά, αποκαθίσταται σιγά-σιγά τόσο η αξία της γης στις πληττόμενες περιοχές, όσο και δίνονται κίνητρα ανάπτυξης εκ νέου της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.