ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Για ποιους δημάρχους χτυπάει το καμπανάκι ο Νίκας;

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με επιστολή του υπενθυμίζει στους δημάρχους της Περιφέρειάς του ότι πέντε προσκλήσεις ΕΣΠΑ παραμένουν ανοιχτές και περιμένουν προτάσεις χρηματοδότησης

Την έγκαιρη υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο πέντε ανοιχτών προσκλήσεων του ΕΣΠΑ / ΠΕΠ επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με επιστολή του προς τους δημάρχους της Περιφέρειας. Ο Παναγιώτης Νίκας καλεί τους δημάρχους να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δήμου τους ώστε να προβούν στην κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης.

Οι προσκλήσεις στις οποίες αναφέρεται ο περιφερειάρχης αφορούν τη χρηματοδότηση έργων υψηλής κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, αφού τα χρηματοδοτούμενα έργα θα πραγματοποιηθούν σε κρίσιμους τομείς όπως οι σχολικές υποδομές, η διαχείριση πόσιμου νερού, υποδομές εγγείων βελτιώσεων, αλλά και υποδομές κοινωνικής πρόνοιας και προώθησης της απασχόλησης.

Αναλυτικά οι προσκλήσεις στις οποίες οι δήμοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης είναι οι εξής:

1. Αναβάθμιση Υποδομών Πρωτοβάθμιας /Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Κτιριακές υποδομές

Xρηματοδοτούνται έργα υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και Τεχνικών – Επαγγελματικών Λυκείων, όπου αποδεδειγμένα προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στη χωροθέτηση της υποδομής (προσβασιμότητα, εξυπηρετούμενος πληθυσμός, δυνατότητα επέκτασης), στη σχέση κόστους – οφέλους (κόστος ανά μονάδα δυναμικότητας / ωφελούμενων) και στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και προσωπικού για την λειτουργία της.

Προϋπολογισμός: 6.500.000 € Ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης: 30/06/2020

2. Έργα Ορθολογικής και Αποδοτικής Διαχείρισης Πόσιμου Νερού

Χρηματοδοτούνται νέα έργα με αντικείμενο την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και έργα διαχείρισης υδάτων και εξοικονόμησης πόσιμου νερού, τα οποία συνάδουν με τις κατευθύνσεις του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των υδατικών διαμερισμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια.
Επίσης, έργα που αφορούν σε προστασία της ανθρώπινης υγείας από κατανάλωση ακατάλληλου πόσιμου νερού.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή η πρόσκληση απευθύνεται και στους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ αφού φορέας υλοποίησης μπορεί να είναι ο ίδιος ο Δήμος.

Προϋπολογισμός: 5.700.000 € Ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης: 26/06/2020.

3. Υποδομές εγγείων βελτιώσεων

Η πρόσκληση αυτή όπως και η προηγούμενη που αποσκοπούν στην ορθολογική διαχείριση του νερού είναι από τις πλέον κρίσιμες, δεδομένου ότι οι εποχές που διανύουμε χαρακτηρίζονται από ανομβρία και έλλειψη υδάτινων πόρων.
Σ’ αυτή την πρόσκληση ο στόχος είναι διττός, διότι η επάρκεια αρδευτικών υδάτων συνεπάγεται την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων. Έτσι λοιπόν, τα έργα, πρώτης προτεραιότητας είναι αυτά που στοχεύουν στη μείωση απωλειών και στην εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας (π.χ. κλειστά δίκτυα σε συνδυασμό με στάγδην άρδευση) με αντικατάσταση υπαρχόντων πεπαλαιωμένων δικτύων άρδευσης.
Τα έργα αυτά συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία. Επιπλέον, δίνεται προτεραιότητα και σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα).
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι τεχνητοί εμπλουτισμοί, ως έργα αποκατάστασης της ποσότητας και της ποιότητας των υπόγειων υδάτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα νερό για την γεωργία.
Σε συμφωνία με τα ανωτέρω, η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει επιπλέον μελέτες και αντίστοιχες κατασκευές έργων:
• ταμίευσης νερού και συνοδών αρδευτικών δικτύων
• τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Προϋπολογισμός: 12.520.000 € Ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης: 30/07/2020.

4. Στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Αφορά δήμους οι οποίοι διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για μία ή περισσότερες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος της πρόσκλησης είναι
• η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
• η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας,
• η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, και
• η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.

Προϋπολογισμός: 5.000.000 € Ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης: 27/07/2020.

5. Δράσεις για την αύξηση της απασχολησιμότητας, την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την ενσωμάτωση στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον ΡΟΜΑ

Η προκηρυσσόμενη δράση αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιούχων για την υλοποίηση της δράσης «Επιδότηση Ενοικίου» για 3 έτη παράλληλα με την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως αυτές περιγράφονται στη συνέχεια.
Κύριος στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η εξασφάλιση του «κατοικείν» στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών στεγαστικής υποστήριξης για αξιοπρεπή διαβίωση – μετεγκατάσταση πληθυσμού περιθωριοποιημένων ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά, σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις, και παράλληλα η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση.

Προϋπολογισμός: 1.290.000 € Ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης: 31/07/2020..

Ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι για όλες τις πιο πάνω προσκλήσεις -το περιεχόμενο, τα παραρτήματα και τα συνημμένα σε αυτές έγγραφα- οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τις ιστοσελίδες www.ppel.gov.gr και www.evdpelop.gr .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.