ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Κόρινθος 7 Μαΐου 1917: Τα βαφτίσια του Κούλη και η επιδημία της ανεμοβλογιάς

Τι έγραφε η εφημερίδα «Νέα Κόρινθος» σαν σήμερα πριν από 103 χρόνια!

Η «Νέα Κόρινθος» κυκλοφορούσε κάθε εβδομάδα στην Κορινθία και στις σελίδες της μπορούσε κανείς να βρει νέα από όλο το νομό. Με αγωνία περίμεναν οι Κορίνθιοι να διαβάσουν στις στήλες της απόψεις, δηλώσεις, χρονογραφήματα, κοινωνικά, αστυνομικά, αγροτικά και άλλα νέα.

Πολλές φορές, διαβάζοντας ακόμη και σήμερα τα νέα εκείνης τη εποχής, βλέπουμε ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, στην καθημερινότητα του λαού. Οι ίδιες ανησυχίες για τις τιμές στην αγορά, τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, η ίδια θεματολογία για τις γιορτές, τις εκδηλώσεις, το ίδιο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και αστυνομικές ειδήσεις.

Το πρωτοσέλιδο της 7ης Μαΐου 1917 έχει τίτλο «Διατίμηση και Αισχροκέρδεια» –επίκαιρο και αυτό θα έλεγε κανείς!– και αφορά στις τεχνητές ελλείψεις προϊόντων από την αγορά με σκοπό, τι άλλο, την αισχροκέρδεια. Το άρθρο, αφού αναλύει διεξοδικά τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για την επιτυχία του σκοπού τους καταλήγει με μια παραίνεση πολύ διαχρονική, πολύ επίκαιρη: «…αδύνατον να υπάρχη άλλη κατωκημένη γωνία της γης τόσον πτωχώς προστατευομένη από τους εκμεταλλευτάς. Κτυπάτε τη Νέαν εννεακέφαλον Λερναίαν Ύδραν και εκκαθαρίσατε τους νέους σταύλους τους Αυγείου με ψυχικόν σθένος ενός Ηρακλέους».

Μάταιος κόπος, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε 103 χρόνια μετά…

Στο πρωτοσέλιδο επίσης, δημοσιεύεται χρονογράφημα, με τίτλο «Υποψήφιος Βαπτίσεως». Αφορά τα βαφτίσια του 6χρονου Κούλη, όπως εξηγεί ο αρθρογράφος υπό το ψευδώνυμο «Τετραμάτης». Ο Κούλης τρέχει περιχαρής στη γειτονιά και καλεί τα συνομήλικά του παιδιά στα βαφτίσια του! Τι κι αν τον φωνάζουν όλοι Κούλη;; Αυτός θα βαφτιστεί Βασίλειος!

Επίσης, στην πρώτη σελίδα διαβάζουμε την ανταπόκριση εκ Κιάτου, σχετικά με την Πρωτομαγιά: «Την πρωτομαγιά περάσαμε ψυχρά κ’ ανάποδα όπως ήτο και ο καιρός. Το απόγευμα της πρωτομαγιάς έγινε κάποιο οικογενειακό γλέντι εις το κτήμα του κ. Ζούζουλα».  Έτσι, λιτά και απογοητευτικά τα νέα…

Στη δεύτερη σελίδα της «Νέας Κορίνθου» τα νέα είναι πυκνά και από διάφορα μέρη της Κορινθίας. Μεταξύ αυτών υπάρχει αναφορά στην επιδημία ανεμοβλογιάς που έχει ενσκήψει στην Κόρινθο: «Κατόπιν διαφόρων κρουσμάτων χαρακτηρισθέντων ευλογίας εκλήθη ο υγειονομικός επιθεωρητής κ. Βάος παρά του κ. Προέδρου της Κοινότητος, ούτος απεφάνθη ότι δεν πρόκειται περί κρουσμάτων ευλογίας αλλά άλλης τόσον συγγενούς της καλουμένης ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑΣ. Τα αίτια της τοιαύτης νόσου αποδίδονται εις την εξάντλησιν του οργανισμού των μικρών παιδιών άτινα προσβάλλονται».

Μια ολόκληρη στήλη της 2ης σελίδας καταλαμβάνουν οι μηνύσεις «επί αισχροκερδία καθ’ όλον τον μήνα Απρίλιον μη καταδικασθέντων».

Στη στήλη «Διάφορα» διαβάζουμε για τον νέο ιερέα της Μονής Φανερωμένης, τη σύλληψη τεσσάρων ανδρών γιατί «είχον μεταβή εις τα περιβόλια των αδελφών Μαυραγάνη και Κωνσταντέλου και εξήγαγον πατάτα», αλλά και δύο πιο πικάντικες και ενδιαφέρουσες ειδήσεις:

«Εν Νεμέα», γράφει, «ο Αθ. Μαν. εφόνευσε δια γκρα τον πατέρα του, μεθ’ ο ηυτοκτόνησε δια του αυτού όπλου», και

«Εν Ιμβραήμπεη (σ.σ. Κρήνες) οι αδελφοί Ευάγγελος και Π. Σμ. Αλληλοετραυματίσθησαν διότι ο δεύτερος ευρίσκετο εις ενδιαφέρουσες σχέσεις με την σύζυγον του πρώτου»!!

Τέλος, από την πλούσια ειδησεογραφία της 2ης σελίδας κρατάμε και τούτο, που αφορά στην δράση γνωστών αγνώστων και αν μη τι άλλο, καλαμπουρτζήδων:

«Άλλοι γνωστοί άγνωστοι, χωρίς γνώσι την παραμονήν της πρωτομαγιάς επεστράτευσαν όλα τα ξύλα που σφάζουν οι κρεοπώλαι και αφ’ ου τα εστόλισαν για τον Μάη, τα ετοποθέτησαν εις τους δρόμους μαζύ με τα καθίσματα και τα τραπέζια των Καφφενείων και ούτω, κατά την φράσιν της μηνύσεως ήτις και επεδόθη εναντίον των, έθεσαν εν αμφιβόλω την ζωήν των κατοίκων.

Το νόστιμον είναι ότι είς κρεοπώλης εζήτησε και αποζημίωσιν διότι δεν είχε που να σφάξη»!!!

Αυτά εν έτει 1917 στην όμορφη Κόρινθο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.