ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Νέα εποχή για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου – Ικανοποιημένος ο Σταματόπουλος

Σημαντική συνάντηση έλαβε χώρα στο Κρυονέρι για το Αστεροσκοπείο – Τι δήλωσαν οι Χρ. Δήμας, Παναγ. Νίκας, Αναστ. Γκιολής, Αθ. Κόρκα – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος για την προβλεπόμενη αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου στον προαύλιο χώρο του ιστορικού και επιστημονικού κτηρίου.

«Τα έργα που προγραμματίζονται», τόνισε στις δηλώσεις του, «θα βοηθήσουν ώστε το Αστεροσκοπείο να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών τόσο για ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς, όσο και για την κάλυψη τουριστικών και εκπαιδευτικών σκοπιμοτήτων. Η αναβάθμισή του», επεσήμανε ο κ. Σταματόπουλος, «θα εντάξει το Αστεροσκοπείο στο πλέγμα αναπτυξιακών πόλων του δήμου Σικυωνίων, μαζί με τη λίμνη Δόξα Φενεού, το Μουσείο Στυμφαλίας και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος, συντελώντας στην ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, ο Διευθυντής Σπύρος Βασιλάκος, ο Ερευνητής Αλέξης Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Παιδείας και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα-Κώνστα και ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Χάρης Βυτινιώτης, οι αντιδήμαρχοι Σικυωνίων Γιώργος Τσολάκος, Νίκος Τσιόγκας, Παναγιώτης Φιακάς, ο πρόεδρος της «Μηκώνης» Δημήτρης Ζάρκος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου Κώστας Ραυτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν επί τάπητος τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο από το 1975 παραμένει ένας ανεκμετάλλευτος πόρος για την περιοχή. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από διεκδικήσεις ετών της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Σικυωνίων προσδιορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου.

Δηλώσεις Δήμα

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας σημείωσε σε δηλώσεις: «Με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωράμε στην ουσιαστική αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε υποδομές αλλά και στο τηλεσκόπιο, επενδύοντας έμπρακτα στην έρευνα και την επιστήμη στον τόπο μας».

Επίσης, δεν παρέλειψε να εξάρει τον επιστημονικό ρόλο του Αστεροσκοπείου στις πρόσφατες έρευνες τονίζοντας: «Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου διαθέτει ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m και είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα τηλεσκόπια της χώρας.

Σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει το Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών αναλύει προσκρούσεις μετεωριτών στην Σελήνη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο».

Δηλώσεις Νίκα

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του αστεροσκοπείου Κρυονερίου, διαθέτοντας πίστωση περί τα 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, καθώς επίσης χρηματοδοτώντας με 2 έως και 3.000.000 ευρώ τη συνολική αναβάθμιση του χώρου, με κατασκευή πλανητάριου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

«Θα υποστηρίξουμε οικονομικά ένα οραματικό έργο» σημείωσε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι το έργο θα γίνει σταδιακά και επισημαίνοντας ότι η εν λόγω επιστημονική υποδομή -με σημαντικό ρόλο σε διεθνή ερευνητικά αστρονομικά προγράμματα- θα αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης, καθώς είναι επισκέψιμος από σχολεία, αλλά και ομάδες φοιτητών.

Η παρέμβαση θα γίνει με βάση μελέτη που εκπονήθηκε με μέριμνα της Πελοπόννησος Α.Ε. και η οποία περιλαμβάνει κατασκευή νέου κτηρίου 1.200 τ.μ. περίπου, με χώρους εκθέσεων, συνεδριάσεων και πλανητάριο, που εκτιμάται ότι θα είναι το 3ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Επίσης έχει συνταχθεί προμελέτη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που περιλαμβάνει μονοπάτια σε διαδρομές που προσομοιάζουν τις τροχιές των ουρανίων σωμάτων στο διάστημα υπό κλίμακα και επιμέρους θεματικά πάρκα (πάρκο γεωμετρίας, φωτοσύνθεσης φυτών, ναυσιπλοΐας κλπ). Η μελέτη έχει υπογραφεί και παραληφθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κορινθίας, ενώ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το κτήριο από τον Αύγουστο του 2018.

Οι υφιστάμενες σήμερα εγκαταστάσεις -σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών “έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση φοιτητών σε πρακτικές ασκήσεις παρατηρησιακής αστροφυσικής, όπως η φωτομετρία διπλών και μεταβλητών άστρων, η μελέτη αστρικών συστημάτων και αντικειμένων του ηλιακού συστήματος και άλλα”.

Εξ άλλου, “από το 1995, περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων ανοιχτών θυρών είτε στο πλαίσιο έκτακτων ξεναγήσεων ομάδων επισκεπτών, ενώ κατ’ έτος, μαθητές περίπου 20 σχολείων της ευρύτερης περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας και άλλων περιοχών ξεναγούνται στο Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου”.

Δηλώσεις Γκιολή και Κόρκα

Οι δύο αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας και Παιδείας και Πολιτισμού, Αναστάσιος Γκιολής και Αθηνά Κόρκα αντίστοιχα, τόνισαν αμφότεροι στις δηλώσεις τους πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

«Από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου», δήλωσε ο Τάσος Γκιολής, «το Αστεροσκοπείο ήταν θέμα που έφερα στον κ. Νίκα παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη που έχει παραληφθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Κορινθίας και που ήδη έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το εν λόγω κτήριο». Ο κ. Γκιολής αναφέρθηκε ακόμη στην προμελέτη της διαμόρφωσης του χώρου που περιλαμβάνει μονοπάτια σε διαδρομές που προσομοιάζουν τις τροχιές των ουράνιων σωμάτων στο διάστημα υπό κλίμακα.

Στο σύνολο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και τον μελλοντικών όπως συζητήθηκαν, ο κ. Γκιολής τόνισε πως «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό ερευνητικό κέντρο αναφοράς στο Νομό μας σημειώνοντας  πως το Κοργιαλένειο τηλεσκόπιο των 123 εκατοστών που είναι εγκατεστημένο στο Κρυονέρι του Νομού Κορινθίας είναι εκείνου όπου παρατηρεί καθαρότερα τη σελήνη».

Η κ. Αθηνά Κόρκα, τέλος, στις δηλώσεις της τόνισε πως «υποστηρίζουμε την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου, με χρηματοδότηση της περιφέρειας Πελοποννήσου και προϋπολογισμό €10.000.000, ως τόπου επιστήμης και εκπαίδευσης και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Έχει ήδη γίνει μελέτη για καινούργιο κτήριο 1.200 τ.μ. που θα αξιοποιηθεί ως πλανητάριο και χώρος εκθέσεων και συνεδριάσεων. Επίσης έχει γίνει προμελέτη για διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε μονοπάτια με προσομοιώσεις στις τροχιές των ουράνιων σωμάτων και επιμέρους θεματικά πάρκα γεωμετρίας, φωτοσύνθεσης φυτών και ναυσιπλοΐας.
Είναι σημαντικό ότι το αστεροσκοπείο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Σικυώνα και άλλα 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Νεμέα. Πρόθεση μας είναι με αυτή την χρηματοδότηση να δημιουργήσουμε διαδρομές πολιτισμού περιβαλλοντικού, ιστορικού και εκπαιδευτικού σκοπού οι οποίες θα βοηθούν τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα από σχολεία και την ανάπτυξη του τόπου. Συνεχίζουμε!»
, κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Λίγα λόγια για τον Κοργιαλένειο Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου

Ο Κοργιαλένειος Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό «Αστεροσκοπείο Κρυονερίου» βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.

Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m τύπου Cassegrain (f/13), το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρία Grubb Parsons Co., Newcastle το 1975. Το τηλεσκόπιο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη και διαθέτει τη 2.5’x2.5′ CCD κάμερα Apogee Ap47p και φίλτρα UBVRI (Bessell). Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.

Μάλιστα, την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, η 100ή έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου του ΕΑΑ, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.