ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Να πάρει πίσω την απόφαση για τα αμπέλια καλεί ο Ψυχογιός τον Βορίδη

Για φωτογραφική απόφαση για τις άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών εγκαλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Κορινθίας

Την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του τρόπου κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών φέρνουν με Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το θέμα για την περιοχή της Νεμέας και συνολικά το Νομό.

Σύμφωνα με την Ερώτηση, με  την αριθμ. 866/86629 Απόφαση (ΦΕΚ 1422/Β/15. 04.2020), ανατράπηκε ο  τρόπος κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών σε βάρος των μικρών αμπελουργών. Ακυρώνεται έτσι η Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ 613/Β/26.2.19) που στόχευε στην αύξηση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με εύρος υφιστάμενων εκτάσεων από 5 έως 50 στρέμματα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αποτέλεσμα των νέων προβλέψεων θα είναι, σε ορισμένες Περιφέρειες να λαμβάνουν όλες της διαθέσιμες άδειες φύτευσης οι μεγάλες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ οι κάτοχοι μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων να απορρίπτονται από τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελιών.

Όπως, άλλωστε, τέθηκε καθαρά από τους ίδιους τους παραγωγούς σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών της Κορινθίας, με αυτή την εξέλιξη οι μικροί και μεσαίοι αμπελουργοί που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων του ελληνικού αμπελώνα αντί να ενδυναμωθούν, αποδυναμώνονται και έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας και με συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ζητάμε απαντήσεις και πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο Υπουργό μεταξύ άλλων στα εξής:

  1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή των  κριτήριων  μοριοδότησης που οδηγούν πρακτικά στον αποκλεισμό των μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων;
  2. Με βάση τα δεδομένα από τις φετινές αιτήσεις ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων, ποιο το εύρος της αμπελουργικής εκμετάλλευσης στο οποίο ανήκουν οι αιτούντες, πόσα τα στρέμματα που αιτούνται σε συνδυασμό με αυτά που έχουν ήδη στο αμπελουργικό τους Μητρώο ανά Περιφέρεια;
  3. Με βάση τα δεδομένα των αιτήσεων και των εκτάσεων ανά περιφερειακή ομάδα θα υπάρξει εκτεταμένη καταστρατήγηση του κριτηρίου της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων προς όφελος των μεγάλων (>50 στρ. ). Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει την σκανδαλώδη αυτή εύνοια σε λίγους και ισχυρούς?
  4. Εν όψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων τον Οκτώβριο 2020 για αδειοδοτήσεις του 2021 ζητάμε να τροποποιήσει έστω και τώρα την απόφαση με στόχευση την άρση των αδικιών εις βάρος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Κατηγορίες:ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.