ΙΣΤΟΡΙΚΑ

30 Μαΐου 1937: Τα εγκαίνια του πρώτου Ακτινολογικού Ιατρείου στην Κόρινθο

Ποιος ήταν ο πρωτεργάτης της ιδρύσεώς του – Που στεγάστηκε – Ποιος ήταν ο πρώτος ακτινολόγος γιατρός – Τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία

Η Κυριακή 30 Μαΐου 1937 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για την Κόρινθο. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιερατικής Σχολής, σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα, έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου ακτινολογικού εργαστηρίου της Κορινθίας! Η ιδέα της ίδρυσής του ανήκε στον τότε Μητροπολίτη Κορίνθου Δαμασκηνό, ο οποίος, όπως περιγράφουν οι εφημερίδες «Κορινθία» και «Κορινθιακή Ηχώ» εκείνης της ημέρας, μελετούσε επί αρκετό διάστημα την εγκατάσταση του εργαστηρίου.

«Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορινθίας», αναφέρει η “Κορινθία«εμελέτησε το ζήτημα της εγκαταστάσεως και λειτουργίας των καινουργών μηχανημάτων ακτίνων Rontgen τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα και απόλυτον κατοχήν εις την Ιεράν Μητρόπολιν Κορινθίας προς χρήσιν του κοινού της επαρχίας ταύτης».

Οι προβληματισμοί του Δαμασκηνού

Τα προβλήματα που απασχολούσαν τον Μητροπολίτη ήταν αρκετά, όπως ποιος γιατρός θα αναλάβει τη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, πώς θα συντηρείται οικονομικά το ιατρείο, ακόμη και εάν είναι αξιόπιστες ως προς την διάγνωση οι ακτίνες Rontgen.

Αφού πήρε τις σχετικές επιστημονικές διαβεβαιώσεις ο Δαμασκηνός προχώρησε στο επόμενο βήμα που ήταν η εξεύρεση χώρου κατάλληλου. Επιλέχθηκε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα της Ιερατικής Σχολής, το οποίο ο αρχιτέκτονας Μ. Κοτσερώνης σε συνεννόηση με τον Ακτινολόγο το διαρρύθμισε «εις τρόπον ώστε από απόψεως εξυπηρετήσεως και εμφανίσεως να θεωρείται άψογον και δυνάμεθα να πούμε πολυτελές», σημειώνει η “Κορινθιακή Ηχώ”.

Ο ακτινολόγος και η οικονομική υποστήριξη του εργαστηρίου

Ως ακτινολόγος ιατρός χειριστής των μηχανημάτων εγκαταστάθηκε ο εκ Κορινθίας καταγόμενος κ. Κωνσταντίνος Δ. Βουδούρης, επιμελητής του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου «Κυανούς Σταυρός» ο οποίος θα ερχόταν συγκεκριμένες μέρες από την Αθήνα.

Ακτινολογικό Εργαστήριο το 1937.

«Ως προς τας οικονομικάς βάσεις πληροφορούμεθα», γράφει η εφημερίδα “Κορινθία«ότι αύται ετέθησαν στερεαί χωρίς φόβον σαλεύσεως της λειτουργίας του τμήματος τούτου. Και λέγομεν του τμήματος τούτου», υπογραμμίζει, «διότι το εν λόγω τμήμα αποτελεί μέρος του όλου προγράμματος της υγιεινής αντιλήψεως και προνοίας του Σεβ. Μητροπολίτου και ομολογούμεν ότι δοκιμάζωμεν έκπληξιν και χαράν»!

Οι εφημερίδες δεν παραλείπουν να αποδώσουν ευχαριστίες και επαίνους προς τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας και ειδικά στον πρόεδρο Κ. Τσέλιο, αλλά και στον γιατρό κ. Νώτη οι οποίοι με αμέριστο ενδιαφέρον, ενθάρρυναν και συνέβαλαν τα μέγιστα στο έργο.

Οι ωφέλειες για τους Κορίνθιους

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στους γιατρούς, ιερείς και κοινοτικά συμβούλια της Κορινθίας στάλθηκε ενημερωτική εγκύκλιος στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ο οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να ακτινολογηθεί. Σημειώνεται δε, στην εγκύκλιο, ότι η χρησιμοποίηση των ακτίνων δεν θα γίνεται σε βάρος των γιατρών αλλά «εις μέγα όφελος αυτών».

Οι ωφέλειες δε που προκύπτουν για την τοπική κοινωνία είναι πολλές: Αρχικά το κόστος της εξέτασης που είναι 30-50% χαμηλότερο από το αντίστοιχο των Αθηνών. Επίσης, το γεγονός ότι δεν δαπανώνται χρήματα από τους ασθενείς για την μετάβαση, παραμονή και διανυκτέρευση στην Αθήνα. Έτσι οι ασθενείς εξοικονομούν χρόνο και κόπο. «Από γενικοτέρας απόψεως» συνοψίζουν οι εφημερίδες, «το καλόν είναι μεγαλύτερον και δη μεταξύ ασθενών των απορωτέρων τάξεων».

Τα επίσημα εγκαίνια και η διαφήμιση

Τα επίσημα εγκαίνια όπως είπαμε έγιναν εκείνη την Κυριακή 30 Μαΐου 1937, ωστόσο τα ανεπίσημα είχαν ήδη γίνει από την προηγούμενη, ενώ διαφημιστική καταχώρηση δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο από την επόμενη Κυριακή.

Στη διαφήμιση σημειώνεται ότι το εργαστήριο λειτουργεί προσωρινώς μόνο καθ’ εκάστην Κυριακήν 10-1 το πρωί και 4-6 το απόγευμα.

Τέλος, οι εφημερίδες δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι η Κόρινθος πρέπει να «υπερηφανεύεται και να καυχάται διότι είναι η μόνη επαρχιακή πόλις της Ελλάδος, ήτις διαθέτει μηχανήματα ακτίνων εις ευαγές Ίδρυμα και πιστεύομεν ότι οι κάτοικοι αυτής θα εκτιμήσουν δεόντως την προσπάθειαν ταύτην της εκκλησίας»!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.