ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ανθρωποκυνηγητό στο Βραχάτι για τον παραλίγο φονιά του Ελευθέριου Βενιζέλου!

Τι αναζητούσε η μυστική αστυνομία στη Βόχα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Εθνάρχη το 1933 – Ποια στοιχεία ακολουθούσαν – Ο άγνωστος βραχατιώτικος σύνδεσμος που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ!

Τρίτη βράδυ, 6 Ιουνίου 1933. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τη σύζυγό του Έλενα βρίσκονται στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα όπου δειπνούν και συζητούν φιλικά. Η Πην. Δέλτα σε μια αποστροφή της συζήτησης απευθύνεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο και του συστήνει να προσέχει διότι κυκλοφορούν έντονα φήμες ότι θα επιχειρήσουν να τον δολοφονήσουν. Ο Βενιζέλος σηκώνει αμυδρά τους ώμους και μειδιώντας κάτω από τα πυκνά μουστάκια του, απαντά ψύχραιμα στη φίλη του: «Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος»!

Λίγη ώρα αργότερα, περί τις 11:00 μ.μ. ο Εθνάρχης και η σύζυγός του Έλενα αποχαιρετούν το ζεύγος Δέλτα και επιβιβάζονται στο αυτοκίνητό τους, τύπου «Πικάρ», για να επιστρέψουν σπίτι τους. Τους ακολουθεί άλλο ένα αυτοκίνητο τύπου «Φορντ» που μεταφέρει την προσωπική φρουρά του Βενιζέλου.

Στο Μαρούσι, το ύψος του κέντρου «Παράδεισος», μια Κάντιλακ, χρώματος κρεμ-σταχτί μπαίνει ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα και ανοίγει πυρ καταρχήν προς το αυτοκίνητο της ασφάλειας. Τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι ο οδηγός του «Φορντ» Ιωάννης Μαρκάκης και οι συνοδοί του Βενιζέλου βγαίνουν εκτός μάχης! Το πεδίο είναι ελεύθερο και η δολοφονία του Εθνάρχη μοιάζει πιο εύκολη παρά ποτέ!

Θανάσιμη καταδίωξη

Την ίδια στιγμή το «Πικάρ» που μεταφέρει το ζεύγος Βενιζέλου σταματάει και ο σωματοφύλακας Κουφογιαννάκης πετάγεται έξω και πυροβολεί κατά της «Κάντιλακ», η οποία κόβει ταχύτητα για να τον αντιμετωπίσει. Ο Βενιζέλος καταλαβαίνει ότι βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο αν σταματήσουν επιτόπου και φωνάζει στον οδηγό του Γιάννη Νικολάου να ξεκινήσει άμεσα.

Αρπάζει την σύζυγό του Έλενα και την ωθεί να γονατίσει μαζί του στο πάτωμα του πίσω καθίσματος, ώστε να προστατευτούν κατά το μάλλον από τις σφαίρες. Το αυτοκίνητο είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά παχύ μέταλλο, όμως οι δολοφόνοι χρησιμοποιούν στρατιωτικό όπλο με σφαίρες που το διαπερνούν! Τέσσερις από αυτές τις σφαίρες βρίσκουν την Έλενα Βενιζέλου στο γοφό και αιμορραγεί, ενώ λίγο πριν το Γηροκομείο μία σφαίρα πετυχαίνει τον οδηγό Γιάννη Νικολάου στο χέρι και τον τραυματίζει σοβαρά. Ο Νικολάου πλέον οδηγεί πεσμένος κάτω από το κάθισμά του και με το ένα χέρι.

«Στον «Ερυθρό Σταυρό» Γιάννη», του φωνάζει ο Βενιζέλος, όμως ο σωφέρ είναι αδύνατον να κάνει ελιγμούς και στροφές και ακολουθεί το δρόμο για το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που είναι ευθεία. Ευτυχώς, διότι στον «Ερυθρό Σταυρό» ένα άλλο απόσπασμα των δολοφόνων έχει στήσει ενέδρα για να αποτελειώσει το έργο των πρώτων!

Τελικά, ο Νικολάου, έμπειρος και βραβευμένος οδηγός αγώνων πριν γίνει σωφέρ του Βενιζέλου φέρνει με ασφάλεια το ζεύγος στον «Ευαγγελισμό» όπου παρέχεται αμέσως ιατρική βοήθεια τόσο στον ίδιον όσο και στην Έλενα Βενιζέλου που αιμορραγεί.

Οι δράστες έχουν γίνει άφαντοι, όμως το ανθρωποκυνηγητό μόλις έχει ξεκινήσει!

Ο «Γεωργόπουλος» και ο Βραχατιώτης οδηγός

Με το που γίνεται σαφές και γνωστό ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι εκτός κινδύνου αρχίζουν αμέσως οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωθυπουργός την επίμαχο περίοδο είναι ο Κορίνθιος Παναγής Τσαλδάρης, ο οποίος προς τιμήν του, παρά παρά τα οξυμένα πνεύματα της εποχής και την πολιτική κόντρα με τον Βενιζέλο δίνει εντολή να γίνει εις βάθος έρευνα.

Οι υποψίες στρέφονται προς τους πολιτικούς αντιπάλους του Βενιζέλου, όμως οι έρευνες ξεκινάνε από τις χειροπιαστές αποδείξεις, δηλαδή τα αυτοκίνητα που πήραν μέρος στην απόπειρα. Γιατί εκτός από την κρεμ «Κάντιλακ» στο σκηνικό εμπλέκεται και άλλο αυτοκίνητο χρώματος μπλε!

Σύντομα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το αυτοκίνητο της επίθεσης, η περίφημη κρεμ-σταχτί κάντιλακ έχει αριθμό 22165 και ανήκει στον Ζαχαρία Γκαβούνη. Αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις μεταβαίνουν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν. Ωστόσο, εκεί μαθαίνουν ότι ο Γκαβούνης είχε πουλήσει την «Κάντιλακ» προ 20 ημερών περίπου, σε κάποιον «Γεωργόπουλο» από το Βραχάτι Κορινθίας!

Επίσης, ο Γκαβούνης αποκαλύπτει στους αστυνομικούς ότι κατά τη διαδικασία πώλησης του αυτοκινήτου του, του είχε κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία πλήρωσε το ποσό των 175.000 δρχ ο αγοραστής, χωρίς παζάρια και ενώ η πραγματική αξία του περιοριζόταν στις 120.000 δρχ μόνον!

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο ανακριτής Τζωρτζάκης και οι έρευνες οδηγούν στο γκαράζ- συνεργείο του Εμμανουήλ Νικηφοράκη, όπου ο άγνωστος Βραχατιώτης υπό το ψευδώνυμο «Γεωργόπουλος» είχε μεταφέρει την «Κάντιλακ» και παριστάνοντας τον σωματοφύλακα του Γερμανού πρέσβυ ζήτησε ορισμένες βελτιώσεις στο όχημα, δηλαδή να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και να κάνει μικρότερο θόρυβο ο κινητήρας του.

Εν τω μεταξύ στο γκαράζ όπου ήταν αραγμένη η «Κάντιλακ» εντοπίζονται κάλυκες μεγάλου διαμετρήματος από όπλο μάνλιχερ, το οποίο είναι αυτό που χτύπησε το αυτοκίνητο του Βενιζέλου!

Με το ξημέρωμα της 8ης Ιουνίου το αυτοκίνητο ανακαλύπτεται μισοκαμμένο από τους δράστες, στην Μαλακάσα και ο Τζωρτζάκης είναι αποφασισμένος να ξεσκεπάσει την υπόθεση κάνοντας έρευνες προς πάσα κατεύθυνση.

Άνδρες της Χωροφυλακής, στρατιώτες και ιδιώτες περιεργάζονται, στη Μαλακάσα της Αττικής, το αυτοκίνητο των επίδοξων φονιάδων του ζεύγους Βενιζέλου (1933). (Ίδρυμα Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου).

Καλεί τον Σταύρο Σπυρόπουλο, αστυφύλακα της Γενικής Ασφάλειας και του αναθέτει να ανακαλύψει τον οδηγό της «Κάντιλακ», ο οποίος σύμφωνα με τις υποψίες του κρύβεται στο Βραχάτι.  Αναφέρει λεπτομερώς στον Σπυρόπουλο τα χαρακτηριστικά του ύποπτου και τον στέλνει με πάσα μυστικότητα να ερευνήσει την υπόθεση πρώτα στην Αθήνα και ύστερα στη Βόχα.

Ο Σπυρόπουλος, όπως αναφέρει στην ένορκη κατάθεσή του, η οποία φυλάσσεται στο αρχείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, συλλέγει σημαντικές πληροφορίες από έναν καφεπώλη ταυτοποιώντας ένα άτομο μάλλον εμπλεκόμενο με την υπόθεση, ονόματι Ψωμόπουλος, ο οποίος έχει σπίτι στο Βραχάτι.

Ο Διοικητής Έβερτ ενημερώνει τον Σπυρόπουλο ότι η Κάντιλακ κρυβόταν στο Βραχάτι και του αναθέτει να παρακολουθήσει τον Ψωμόπουλο  ο οποίος την επομένη της απόπειρας έφυγε αιφνιδιαστικά από  την Αθήνα και πήγε στο Βραχάτι. Ο Σπυρόπουλος έχει καθήκον να παρακολουθήσει τον Ψωμόπουλο και να ξεσκεπάσει τις επαφές του στη Βόχα. Η υπηρεσία εκτιμά ότι μεταξύ των επαφών του βρίσκεται ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου και ίσως ένας από τους επίδοξους δολοφόνους του Βενιζέλου.

Ο Σπυρόπουλος πράγματι φτάνει στο Βραχάτι και επιχειρεί να εντοπίσει τον Ψωμόπουλο, που παραμένει άφαντος! Ο μυστικός αστυνομικός δεν χάνει το κουράγιο του. Γυρίζει στην Αθήνα και απευθύνεται στην γυναίκα του Ψωμόπουλου, η οποία του επιβεβαιώνει ότι ο σύζυγός της ταξίδεψε αυθημερόν στην Κορινθία και επέστρεψε στην Αθήνα!

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 10 Ιουνίου οι πληροφορίες που λαμβάνει ο Τζωρτζάκης συγκλίνουν ότι οι βασικοί δράστες είναι ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ιωάννης Πολυχρονόπουλος με τον αδελφό του Νικόλαο, ενώ φαίνεται ότι η υπόθεση έχει υψηλόβαθμους ηθικούς αυτουργούς που την τροφοδότησαν με το αστρονομικό για την εποχή, ποσό των 2 εκατ. δραχμών, για την αίσια δεκπεραίωσή της.

Συλλαμβάνονται οι αδελφοί Πολυχρονόπουλοι, ο λήσταρχος της Χαλκίδας Καραθανάσης και άλλα 18 άτομα. Παραπέμπονται σε δίκη, η οποία ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου 1935. Η δίκη διεκόπη λογω του Κινήματος της 1ης Μαρτίου 1935 και δεν επαναλήφθηκε ποτέ. Τελικά οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν μετά από ένα διάστημα.

Όσον αφορά στον άγνωστο Βραχατιώτη εμπλεκόμενο στη δολοφονία του Βενιζέλου, παρέμεινε αυτό που ήταν:  Άγνωστος μέχρι και σήμερα!

Έρευνα-επιμέλεια-κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής
  • Ψηφιακό αρχείο Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριου Βενιζέλου»
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελ. Βενιζέλος», Η δολοφονική απόπειρα κατά του Ελ. Βενιζέλου
  • Ίδρυμα Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.