ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Περιουσίες πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί στο Κιάτο του 1932

Τα χρέη προς την Αγροτική Τράπεζα έχουν φέρει τους αγρότες σε δεινή θέση – Ο ρόλος του Διευθυντή του τοπικού Υποκαταστήματος – Τι γράφει σε ανοιχτή επιστολή του ένας κτηματίας από το Βασιλικό

Οι αγρότες στην Κορινθία όπως και σε όλη την Ελλάδα πέρασαν και περνούν δύσκολες στιγμές, γεμάτες ανησυχίες, άγχος, επισφάλεια για το μέλλον. Σε όλο αυτό τον κυκεώνα των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν (καιρικές συνθήκες, απρόβλεπτες ασθένειες στις καλλιέργειες, χαμηλή παραγωγή ή/και άδικες τιμές) πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε δανεισμό προκειμένου να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα της χρονιάς. Η Αγροτική Τράπεζα εξάλλου, δημιουργήθηκε -υποτίθεται- για αυτόν τον σκοπό: για να παρέχει χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους στους αγρότες.

Φαίνεται όμως ότι στο Κιάτο, ο τοπικός Διευθυντής του Υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, είχε δει το ρόλο του κάπως αλλιώς, δηλαδή ως στυγνός εισπράκτορας! Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η ανοιχτή επιστολή του κτηματία Ε.Παπ. από το Βασιλικό Κορινθίας, ο οποίος σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1932, αγανακτισμένος γράφει:

«Ο κ. Διευθυντής εδημοσίευσεν μια ανακοίνωσιν δια της οποίας προσπαθεί να ρίξη στάχτη στα μάτια του κόσμου και να καλύψει δια των γραφομένων του ωρισμένας του πράξεις αι οποίαι δεν έχουν και τόσον καλάς συνέπειας δι’ αυτόν.

Ατυχώς όμως δια τον κ. Διευθυντήν υπάρχουν και άλλα θύματά του των οποίων αι οιμωγαί και οι γόοι, υπάρχει πιθανότης να συγκινήσουν αν όχι τον κ. Διευθυντή τουλάχιστον τους προϊσταμένους του.

Για το Βασιλικό ο Διευθυντής του εν Κιάτω Υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας είναι ότι ο Στόρρς δια την Κύπρον!!! (σ.σ. εννοεί τον σκληρό Άγγλο κυβερνήτη της Κύπρου Ρόναλντ Στορρς).

Τα μέσα τα οποία μετήλθεν προς είσπραξιν των καθυστερουμένων οφειλών είναι αυτόχρημα βάρβαρα και μεσαιωνικά, μέχρι δε τοιούτου σημείου απανθρωπίας έφθασεν ώστε, όταν εις συστάσεις του να πουλήσουν τα κτήματά τους, για να τον πληρώσουν, του είπαν ότι οι αγορασταί «τα θέλουν για ένα κομμάτι ψωμί», απήντησε αφελέστατα ο κ. Διευθυντής: «Για ένα, για ένα, να τα πουλήσετε!»

Αλλά ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν καλύτερα», γράφει ο Ε. Παπ. Και παραθέτει σειρά συμβάντων:

«1. Γεώργιος Μιχ., ετών 68, καταδιωκόμενος υπό των χωροφυλάκων, συνεπεία εντάλματος της Αγροτικής Τράπεζας Κιάτου, εκρημνήσθη εις τον βράχον του Αγίου Κωνσταντίνου, σωθείς ως εκ θαύματος εκ βεβαίου θανάτου, διαφυγών όμως την σύλληψιν. Την επομένην ηναγκάσθη να πωλήση ένα χωράφι προς 600 δρχ. και λίγο λάδι που είχε να περάσει τη χρονιά του για να πληρώσει την Τράπεζα!

2) Ο Ιωάννης Τσ. επώλησεν ενάμισυ στρέμμα αμπέλι αντί 3000 δραχμών για να πληρώσει την Τράπεζα και να αποφύγει τη φυλάκιση.

3) Ο Κ. Μιχ., παρέμεινε φυλακή επί τρεις μήνας, διότι δεν είχε να πληρώσει και διότι δεν επώλησε την ραζακιά του προς 12000 δρχ το στρέμμα κατά τις συστάσεις του. Μετά την αποφυλάκισίν του τον εκάλεσεν και του έκανε παρατηρήσεις επειδή ετόλμησε να διαμαρτυρηθεί δημόσια δια των εφημερίδων. Φαίνεται πως η δημοσίευσις των πεπραγμένων του κ. Διευθυντού, τον ενοχλεί ιδιαιτέρως.

4) Ο Κ. Μαν. επώλησε το γουρούνι του και το αρνί που είχε για το Πάσχα, να φάη η φαμελιά του, για να αποφύγει τη φυλακή!

5) Στον Ιωάννη Δομ. είπεν – ακούτε!!!- να πωλήση το γαϊδούρι και αν δεν φθάνουν τα λεπτά να πουληθεί και ο ….ίδιος!!!

6) Ο Γ. Λιακ. προστάτης δέκα και τριών μελών της οικογένειάς του, απάντων ανικάνων δι’ υπηρεσίαν, διά να ανασταλή η δίωξίς του προσέφερεν 2000 δρχ έναντι του χρέους του. Επί ματαίω όμως, ο κ. Διευθυντής επέμενεν και ο πτωχός αγρότης υποθήκευσε τα κτήματά του για να εξοικονομήση το ποσόν.

Προς τούτοις ο κ. Διευθυντής συνιστά οικονομίαν και επάνοδον εις την ζωήν των προπάππων μας!

Σύμφωνοι, αλλά οι προπάπποί μας δεν αλώνιζαν νομίζω με αλωνιστικάς μηχανάς αξίας 400.000 δρχ, την οποίαν ο κ. Διευθυντής εφρόντισε – άγνωστον δια ποίαν αιτίαν και εκ ποίου συμφέροντος κινούμενος – να προμηθευθή ο συνεταιρισμός μας…

Νομίζω» καταλήγει ο Ε. Παπ. «ότι τα ανωτέρω, είναι αρκετά για να δείξουν την όντως αγαθοεργόν(!!) δράσιν της Αγροτικής Τράπεζας, την οποίαν ο Διευθυντής της μετέβαλεν εις φόβηκτρον και τύραννον του Αγροτικού πληθυσμού της περιφερείας»!

Η επιστολή του Ε. Παπ. δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σικυών» και στο αρχικό κείμενο τα ονόματα είναι πλήρη, ωστόσο για λόγους σεβασμού στα πρόσωπα των τυραννισμένων εκείνων αγροτών, αλλά και των απογόνων τους που σήμερα ζουν ακόμη στην περιοχή μας, δεν τα δημοσιεύουμε.

Έρευνα-Επιμέλεια-Κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.