ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Οι εκκλησίες της «Αγίας Τριάδας» στην Κορινθία

Ένα οδοιπορικό στις εκκλησίες που γιορτάζουν σήμερα, 8 Ιουνίου, σε όλη την Κορινθία

Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Την Κυριακή της Πεντηκοστής λοιπόν εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού.Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής. Γιατί, όμως, γιορτάζουμε ξεχωριστά και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Την Δευτέρα εορτάζουμε την Αγία Τριάδα αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Όμως οι άγιοι Πατέρες μας για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα.

Μέσα από τις σελίδες της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου θα γνωρίσουμε τις εκκλησίες της «Αγίας Τριάδας» που, σήμερα 8 Ιουνίου γιόρτασαν σε όλη την Κορινθία.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ


Ο Ιερός Ναός Αγ. Τριάδος Βασιλικού εκτίσθη τον 13ο αιώνα. Ο ρυθμός του είναι μονόκλιτος μετά τρούλου. Κατά την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως πέτρα και μάρμαρα προερχόμενα από αρχαίους Ναούς και κτίσματα ευρισκόμενα πέριξ του αρχαίου θεάτρου αλλά και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Σικυώνας και σε πολλά σημεία είναι ορατά. Ο Ιερός Ναός ανήκει στα Βυζαντινά Μνημεία και εποπτεύεται από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία και την συντηρεί. Ο ορισμός του ως ενοριακός Ιερός Ναός έγινε με Βασιλικό Διάταγμα της 29 Ιουλίου του έτους 1911.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓIΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ


Ο Ενοριακός Ναός της Αγίας Τριάδος Κρυονερίου, είναι μία μονόκλιτη ξυλό-στεγη Βασιλική, με ξύλινη διακοσμημένη οροφή και μαρμάρινο τέμπλο καλλιτεχνικών αξιώσεων, κτισμένη το 1886. Φέρει εσωτερικά τοιχογραφία με το θέμα της Ανάληψης του Κυρίου που φιλοτεχνήθηκε τους ιδίους χρόνους και συνδέεται κατά την παράδοση με την γενναία βοήθεια του Πρωθυπουργού Ι. Κροκιδά στο Κρυονέρι (πρώην Μάτσανι), από όπου ήλκε την καταγωγή της η σύζυγός του. Με το ίδιο ιστορικό πρόσωπο συνδέεται η κατασκευή του μαρμά-ρινου τέμπλου που εσμίλευσαν τηνιακοί μαστόροι και τοποθέτησαν με την βοήθεια των Κρυονεριτών. Λόγω ζημιών που είχαν προκληθεί από τον καταστροφικό σεισμό του 1981, το εκκλησιαστικό συμβούλιο προχώρησε κατά τη δεκαετία του 1990, κατόπιν αδείας των αρμοδίων υπηρεσιών, σε εκτεταμένες ανακατασκευές: επιχρίσματα των τοίχων, νέος γυναικωνίτης, κατασκευή κωδωνοστασίου και κιονωτών στε-γάστρων. Πρόσφαταολοκληρώθηκαν οι εργασίες αγιογραφήσεως του Ι.Ναού. Κατά τα τελευταία 55 έτη Ιερέας του Ι. Ναού υπηρέτησε ο πρωτ/ρος Χρήστος Παπανικολάου συνταξιούχος ον.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΟΥΤΑΛΑ


Η ανέγερση του Ιερού Ναού έλαβε χώρα εν έτη 1969 υπό του ιερομονάχου πατρός Καλοκαιρινού Αντωνίου τη δαπάνη των ενοριτών και ολοκληρώθηκε το 1972 όπου και ενεκαινιάστηκε υπό του Αρχιεπισκόπου κυρού Παντελεήμονος, αντικαθιστώντας τον παλαιότερο ναό των παμμεγίστων Ταξιαρχών. Διετέλεσαν οι ιερείς Κόικας Κων/νος, Κορδώσης Κων/νος και Παπαφίλης Γεώργιος.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΓΑΛΑΤΑ

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Γαλατά χρονολογείται από την δεκαετία 1880 – 1890. Είναι άριστα συντηρημένος και αγιογραφημένος. Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με αρχοντικό καμπαναριό και πλακοστρωμένο προαύλιο. Εφημέριος του Ναού είναι ο π. Αναστάσιος Κόρακας.

IΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΟΦΙΚΟΥ
Ο Ιερός ναός δημιουργήθηκε το 1969,με δωρεά οικοπέδου από τον ομογενή Δήμο Δανιήλ εξ Αμερικής και με χρηματοδότηση του μεγαλύτερου ποσού για την ανέγερση του. Ο ναός ονομάστηκε ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ διότι προήλθε από την συνένωση των τριών ενοριών που προϋπήρχαν στο χωριό (Αγίου Νικολάου, Αγίου Γεωργίου, Ευαγγελιστρίας). Τα εγκαίνια έγιναν στις 14 Ιουλίου του 1974 υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμονος Καρανικόλα. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι βυζαντινός ρυθμός, βασιλικής μετά τρούλου και στην ανατολικής του πλευράς προβάλει τρίπλευρη κόγχη του Ιερού. Είναι αρχικά χτισμένος από μπετόν και στη συνεχεία επενδύθηκε με πέτρα πωρόλιθου. Ο ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση και μέγεθος στην Κορινθία. Eνα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν είναι η αγιογράφηση του ναού, η οποία και τείνει να ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον. Πέραν του κεντρικού ναού, στην ενορία υπάρχουν περί τα 35 εξωκλήσια περιμετρικά του χωριού, τα οποία μαζί με το ναό χάρη στην βοήθεια και προσπάθεια των κατοίκων του χωριού, της εκάστοτε επιτροπής και του ιερέα συντηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Εφημέριος του Ι.Ν. Άγιας Τριάδος ΡΟΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΑΓΚΑΔΕΪΚΩΝ


Το χωρίο Λαγκαδέϊκα βρίσκεται στους πρόποδες της Χελιδορέας (Μαύρο Όρος). Είναι σχεδόν εγκαταλελλειμμένο από κατοίκους και ο μητροπολιτικός του ναός είναι ο ναός της Αγίας Τριάδος. Είναι μονοθάλαμος ναός και χρονολογείτε πρίν την επανάσταση του 1821. Το τέμπλεο είναι μικρό, ξυλόγπυπτο και πλήρως Αγιογραφημένο. Το καμπαναριό είναι λίγα μέτρα πιο μακριά από τον ναό, είναι τρίτοξο και δείχνει το μεγαλείο της εποχής του όταν το χωριό ήταν σε μεγάλη ακμή, πρίν την επανάσταση.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Φωτογραφία από τη σελίδα Αρχαία Φενεός – Καλύβια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.