ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Επίσκεψη Αρβανίτη στο Κιάτο

Τι είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο για θέματα παιδείας και υδάτων – Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου συνάντηση με τους προέδρους Τάκη Κόλλια και Κώστα Κατεμή

Στο Κιάτο βρέθηκε χθες Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κορινθία. Ο Κώστας Αρβανίτης συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με επικεφαλής τον συντονιστή Γιώργο Παπασταμόπουλο, βρέθηκε αρχικά στο δημαρχείο Σικυωνίων όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων καλωσόρισε τον Ευρωβουλευτή και στην εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η αυτοδιοίκηση και στο νέο βάρος που έρχεται να σηκώσει για άλλη μία φορά με την υγειονομική κρίση που ενέσκηψε.

Τα σημαντικά ζητήματα της Παιδείας

Εν συνεχεία ο Σπύρος Σταματόπουλος και ο Κώστας Αρβανίτης συνομίλησαν για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ. Ο Σπύρος Σταματόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και τα οποία πρέπει να λυθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το σημαντικότερο εξ’ αυτών είναι το θέμα των καθαριστριών που πρέπει να εργάζονται διπλοβάρδιες και υπερωρίες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης που απαιτούνται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί νέες πιστώσεις ή νέες προσλήψεις και αυξημένα καθήκοντα για τις εργαζόμενες.

Το δεύτερο θέμα που θίχτηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας των σχολείων από Σεπτέμβριο είναι το κτηριακό ζήτημα καθώς τα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού απαιτούν αυξημένες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και ολιγομελή τμήματα.

Συνέπεια αυτού είναι η δημιουργία ελλείψεων στις κτηριακές υποδομές, ελλείψεις που δεν έχει καθοριστεί ακόμη πώς θα αντιμετωπιστούν. Με δεδομένο δε ότι οι όποιες ενέργειες απαιτούν ένα χρονικό διάστημα ίσως και πλέον των δύο μηνών, ο Σπύρος Σταματόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει τα σχολεία απροετοίμαστα για τις νέες συνθήκες με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ομαλή έναρξη και εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η διαχείριση των υδάτων και η κατάσταση στις ΔΕΥΑ

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορές στη διαχείριση των υδάτων, το πλαίσιο λειτουργίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, δεδομένου ότι ο Σπύρος Σταματόπουλος είναι εκλεγμένο μέλος της πανελλήνιας Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων αναφέρθηκε στο δημόσιο χαρακτήρα του νερού και στην πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.  Τόνισε ότι είναι ανάγκη το νερό να προστατευθεί ως κοινωνικό αγαθό και να ισχυροποιηθεί ο ρόλος των ΔΕΥΑ, ενώ διατύπωσε το φόβο ότι η πρόσφατη αύξηση κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια κατά 20% θα στραγγαλίσει οικονομικά τις επιχειρήσεις ύδρευσης.

Επίσης εκτεταμένη συζήτηση έγινε για το θέμα των αντιπλημμυρικών, καθώς όπως εξήγησε ο Σπύρος Σταματόπουλος, το ποσό των 3.000.000€ που διατέθηκε μετά τις πλημμύρες του Ζορμπά για έργα δεν αρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Οι απαντήσεις Αρβανίτη

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα.

Παράλληλα ζήτησε πληροφορίες από τον δήμαρχο Σικυωνίων για το φράγμα του Ασωπού και τη διαχείριση των υδάτων που θα αποταμιεύονται εκεί, ενώ άκουσε με προσοχή την πρόταση του Σπ. Σταματόπουλου για την εκμετάλλευση της υψομετρικής διαφοράς και την αξιοποίηση της πτώσης του νερού με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων που θα μπορούσαν να παράγουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ζήρεια όπου εντοπίστηκαν τα σοβαρά ζητήματα που ανακύπτουν τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (νερό) της περιοχής, όσο και της αναπτυσσόμενης τοπικής οικονομίας με δράσεις ήπιων μορφών τουρισμού.

Ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός που παρενέβη στη συζήτηση, σημείωσε ότι το θέμα των ανεμογεννητριών έφτασε μέχρι τη βουλή ενώ τόνισε την αξία των κινητοποιήσεων που κάνουν το πρόβλημα ευρύτερα γνωστό και ευαισθητοποιούν την κοινωνία.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα αυτοδιοίκησης στα οποία παρενέβη το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και πρ. βουλεύτρια Κορινθίας Μαρία Θελερίτη, η οποία σημείωσε πως η υπερφόρτωση της αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες υγείας, παιδείας και πρόνοιας απαιτεί και τους ανάλογους πόρους.

Ο Κώστας Αρβανίτης διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τον Σπύρο Σταματόπουλο ότι είναι στη διάθεσή του για κάθε θέμα που απαιτεί ευρωπαϊκή στήριξη και επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να προωθηθεί.

Οι δύο άνδρες θυμήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης την κοινή «προϊστορία» τους όταν πριν από μερικά χρόνια σε μια άλλη επίσκεψη του Κώστα Αρβανίτη στο δημαρχείο Κιάτου είχαν δεχθεί επίθεση ακροδεξιών στοιχείων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε φιλικό και συνεργατικό κλίμα και κατόπιν η αντιπροσωπεία της ΝΕ συνοδεύοντας τον ευρωβουλευτή μετέβηκαν στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου.

Η συζήτηση για τα εργατικά θέματα

Στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου πέρα από τον τοπικό πρόεδρο Τάκη Κόλλια την αντιπροσωπεία περίμενε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατεμής. Εκεί συζητήθηκε το νέο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί γύρω από την εργασία και τους εργαζομένους, το οποίο γίνεται όλο και δυσμενέστερο.

Και οι πρόεδροι τόνισαν ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι το εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και χειρότερο. Τόνισαν ότι η σταδιακή μείωση των θέσεων εργασίας στο νομό Κορινθίας και η εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας οφείλεται στην κακή διαχείριση του αγροτικού προϊόντος και στην αδυναμία εξαγωγών.

Ο Τάκης Κόλλιας συνόψισε σε τρεις άξονες τις θέσεις του για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας: 1. Στήριξη των αγροτικών προϊόντων, 2. Χρηματοδότηση Ανέργων, 3. Ενίσχυση του αρχαιολογικού-τουριστικού προϊόντος του νομού με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιάτου συμπυκνώνοντας τις σκέψεις του για τις καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι ανέφερε με δραματικό τρόπο ότι «ο Μεσαίωνας είναι εδώ», τονίζοντας ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο Κώστας Κατεμής πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου τόνισε την ανάγκη που έχουν οι εργαζόμενοι για προστασία και μέσω νομοθετημάτων και μέσω ενεργειών που τους δίνουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Μίλησε για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στο νομό Κορινθίας και την καθημερινή μάχη που δίνεται από τα εργατικά κέντρα.

Ο Κώστας Αρβανίτης άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τα αιτήματα των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων και διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Η επίσκεψη στην Κορινθία του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη συνεχίζεται αυτή την ώρα στο Λουτράκι όπου πραγματοποιείται συνάντηση με τους εργαζομένους στο Καζίνο και το τοπικό εργατικό κέντρο, ενώ περί τη 1:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στην Κόρινθο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.