ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Γερά θεμέλια για την ανάπτυξη στο δήμο Κορινθίων βάζει ο Βασίλης Νανόπουλος

Επανεκκίνηση σε κρίσιμους τομείς μετά από χρόνια αδράνειας – Πολεοδομικά και Χρήσεις γης θέτει ως προτεραιότητες ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος – Προγραμματική με το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» με στόχο την υλοποίηση μελετών για αναπτυξιακά έργα

Στην πρίζα βάζει και πάλι ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, τα θέματα πολεοδομίας και χρήσεων γης του δήμου Κορινθίων. Μάλιστα στο τελευταίο συμβούλιο εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» για την υλοποίηση των πράξεων “Ολοκλήρωση ΣΧΟΟΑΠ Τενέας” & “Ολοκλήρωση ΣΧΟΟΑΠ Άσσου-Λεχαίου”.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε πως η προγραμματική σύμβαση θα επιτρέψει στο δήμο να υλοποιήσει τα χωροταξικά των συγκεκριμένων περιοχών τα οποία παρέμεναν για χρόνια στάσιμα. «Πρόκειται για χωροταξικά που έχουν καθυστερήσει για πολλά χρόνια και θα ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος μου μέσα σε αυτήν την θητεία ο δήμος σε όλη του την έκταση να έχει χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης σε έναν δήμο;

Τι είναι τα ΣΧΟΑΠ

Τα «Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης» αποτελούν τον άξονα ανάπτυξης – τον «μπούσουλα», θα λέγαμε επί το λαϊκότερον – πάνω στον οποίο βασίζονται οι παρεμβάσεις και τα αναπτυξιακά έργα ενός δήμου. Στόχος της κατάρτισής τους είναι να εντοπιστούν οι αδυναμίες και οι υστερήσεις ώστε μέσω στοχευμένων πολιτικών και έργων να επιτευχθεί η βελτίωση των υποδομών και των κοινωνικών εξυπηρετήσεων, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η άρση των αποκλεισμών, η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Γενικά θα λέγαμε ότι τα ΣΧΟΟΑΠ είναι απαραίτητο εργαλείο για την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των δήμων. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό κριτήριο και μηχανισμό άντλησης χρηματοδοτήσεων για την περιοχή, για την οποία έχει καταρτιστεί.

Αυτό λοιπόν, το «πολυεργαλείο» ανάπτυξης και χρηματοδοτήσεων, επί 12 χρόνια στο δήμο Κορινθίων δεν είχε καν καταρτιστεί για τις περιοχές Άσσου-Λεχαίου και Τενέας! Και μιλάμε για δύο περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον η μία και διεθνές αρχαιολογικό ενδιαφέρον η άλλη!

Ο Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος από την πρώτη μέρα της θητείας του εμφανίστηκε έτοιμος και οργανωμένος να οδηγήσει το δήμο Κορινθίων σε νέα αναπτυξιακή εποχή, έχοντας ήδη στο πρόγραμμά του την υλοποίηση των ΣΧΟΟΑΠ προχώρησε όπως είπαμε, πριν λίγες μέρες στην υπογραφή των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων με το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη». Σε δηλώσεις του τόνισε την αξία ύπαρξής του λέγοντας ότι: «Πρόκειται για χωροταξικά που έχουν καθυστερήσει για πολλά χρόνια και θα ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος μου μέσα σε αυτήν την θητεία ο δήμος σε όλη του την έκταση να έχει χωροταξικά σχέδια και χρήσεις γης».

Τι είναι το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη»

Το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στόχο έχει την παροχή  ουσιαστικής τεχνικής υποστήριξης στη δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.

Με απλά λόγια είναι μια συνεργασία δήμων με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων και περισσότερων χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στους δήμους – μέλη του.

Θυμίζουμε ότι ο δήμος Κορινθίων έγινε μέλος του εν λόγω Δικτύου, μόλις το περασμένο φθινόπωρο και ήταν μία από τις πρώτες ενέργειες του Βασίλη Νανόπουλου, ως δημάρχου Κορινθίων.

Ήδη στο πλαίσιο αυτής συνεργασίας ο δήμαρχος Κορινθίων συνυπέγραψε με τον πρόεδρο του Δικτύου και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη σημαντικές συμφωνίες για:

  • Τη μελέτη για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος για το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου
  • Την καταχώρηση στο εθνικό κτηματολόγιο της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως «Αγία Άννα-Συνοικισμός»
  • Τη σύνταξη πράξης αναλογισμού αποζημιώσεων ένθεν και ένθεν του ρέματος Ξηριά της κοινότητας Κορίνθου από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου έως την οδό Πατρών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.