ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Κόρινθος, 29 Ιουνίου 1938: Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός του πολιούχου της Κορίνθου

Πως γιορτάστηκε ο Απόστολος Παύλος πριν από 82 χρόνια – Οι επίσημοι προσκεκλημένοι – Ο πανηγυρικός και τα …κουτσουμπολιά της πόλης

Η μετά Χριστόν, ιστορία της Κορίνθου είναι στενά συνυφασμένη με τον Απόστολο Παύλο. Η αγαπημένη πόλη του Πρωτοκορυφαίου  Αποστόλου, γιορτάζει κάθε χρόνο τον Άγιό της με μεγαλοπρέπεια. Έτσι και το 1938, όπως περιγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κορινθιακή Ηχώ».

«Μετά πάσης επισημότητος και μεγαλοπρεπείας εορτάσθη την παρελθούσαν Τετάρτη εν τη πόλει μας η καθιερωθείσα προς τιμήν του Πολιούχου αυτής Αποστόλου Παύλου τοπική εορτή», αναφέρει το ρεπορτάζ. Και συνεχίζει:

«Το εσπέρας της παραμονής εγένετο Μέγας Εσπερινός εις τον Μητροπολιτικόν μας Ναόν, ιερουργούντος του ηγουμένου Πεντέλης. Προς το πυκνόν εκκκλησίασμα ωμίλησεν εμπνευσμένως ο Επίσκοπος Γόρτυνος.

Την πρωΐαν της εορτασίμου ημέρας, εγένετο η καθιερωθείσα δι’ επισήμου προγράμματος τελετή εν τω Καθεδρικώ μας Ναώ, εις ην συμμετέσχον οι εκπρόσωποι των διαφόρων Αρχών της πόλεως, τα Προεδρεία και τα μέλη των διαφόρων Σωματείων μας, επιστημονικών και επαγγελματικών, το Προεδρείον του Εμπορικού και Βιομηχαν. Επιμελητηρίου Κορινθίας, οι Διευθυνταί των ενταύθα υποκαταστημάτων των Τραπεζών, ο Γυμνασιάρχης, ο κ. Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων Κορινθίας ως και πλήθος λαού».

Ο Απόστολος Παύλος προ του σεισμού του 1928

Η προσέλευση των επισήμων

«Εκ των πρώτων είχον καταφθάσει εις τον Μητροπολιτικόν μας Ναόν ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μάρκελλος», συνεχίζει το ρεπορτάζ και αναφέρει αναλυτικά την προσέλευση των επισήμων «ο Διοικητής της Χωροφυλακής Κορινθίας αντ/ρχης κ. Σπ. Φαϊλάδης και ο Υποδιοικητής αυτής μοίραρχος κ. Χατζηδάκης.

Την τάξιν και την ευκοσμίαν εντός και εκτός του ναού επέβλεπεν δύναμις του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου, υπό τον Αστυνόμον μας κ. Νιαρχάκον.

Τα τιμάς δε προς τους επισήμους απέδιδον τμήματα της Εθνικής Νεολαίας Κορίνθου, οι Πρόσκοποι και η Φιλαρμονική του Δήμου».

Ο πανηγυρικός

«Τον Πανηγυρικόν της ημέρας, μεστόν υψηλών θρησκευτικών εννοιών και βάθους φιλοσοφικού εξεφώνησεν, μολονότι πυρέσσων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός» γράφει η «Κορινθιακή Ηχώ» και παρακάτω:

«Κατά τη θείαν λειτουργία εχοροστάτησεν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, βοηθούμενος και υπό των Επισκόπων Αττικής και Μεγαρίδος και Γόρτυνος».

Αναφερόμενη δε στην όψη της Κορίνθου κατά την εορταστική εκείνη ημέρα, η εφημερίδα γράφει: «καθ’ όλην την ημέραν η πόλις μας παρουσίαζε πανηγυρική όψη. Τα καταστήματα, τα δημόσια γραφεία, οι τράπεζες, τα δικαστήρια ήταν κλειστά. Ολόκληρος δε η πόλις σημαιοστόλιστος», καταλήγει!

…και τα σχετικά κουτσουμπολιά!

Σε άλλη στήλη η εφημερίδα «Κορινθιακή Ηχώ» αναφέρεται στα παραλειπόμενα των εορτασμών και στα μικρά κουτσομπολιά σχετικά, κυρίως, με τις κυρίες!

«Η εορτή της πόλεώς μας, την περασμένη Τετάρτη συνεκέντρωσε και πολύ ξένο κόσμο», γράφει στη στήλη «αντίλαλοι». Και συνεχίζει:

«Η τελετή δε, στο Μητροπολιτικό μας Ναό, ήταν εξαιρετικά μεγαλοπρεπής. Έτσι η Κόρινθος είδε για λίγο στιγμές που θύμιζαν περασμένα μεγαλεία της».

Ο Μυστήριος που υπογράφει τη στήλη σημειώνει δηκτικά: «Δεσποινίς, η οποία είναι για τα πανηγύρια, εθεάθη προχθές εις Παλαιά Κόρινθον. Ευτυχώς γι’ αυτήν και δυστυχώς για την παρέα της δεν ήπιε και πολύ!».

Κατόπιν, ο Μυστήριος, αφήνει τα της εορτής και καταπιάνεται με τα μπαιν μιξτ, δηλαδή τα κοινά μπάνια ανδρών και γυναικών:

«Μας παραπονούνται» γράφει, «ορισμένα γεροντοπαλήκαρα, ότι σκανδαλίζονται εις την πλαζ των μπαιν-μιξτ. Και μας παρακαλούν να συστήσωμεν εις τις λουόμενες Κορίνθιες Αφροδίτες να συμμαζευθούν.

Θα το επράττομεν ευχαρίστως», γράφει, «αλλά είμεθα εκ των προτέρων βέβαιοι ότι θα ματαιοπονούσαμε.

Εις την πλαζ της Λουτροπόλεως», συνεχίζει, «ύστερα από πολυετήν απουσίαν, έκανε την εμφάνισίν του γοητευτικόν μεγάφωνον.

Φαίνεται ότι δεν θα το είχε πάρει είδηση η εκ Πολυνησίας δεσποινίς, η διακρινόμενη δια την αυστηρότητά της….» σημειώνει αινιγματικά!

Και τέλος σχολιάζει: «Οι ζέστες άρχισαν επιτέλους να σφίγγουν! Το θερμόμετρο ολοένα ανεβαίνει! Και αρκετοί συμπολίται και συμπολίτιδες ετοιμάζονται να πάρουν τα βουνά.

Ας τα πάρουν να ησυχάσουμε!» εξανίσταται ο Μυστήριος στη στήλη «Αντίλαλοι» της εφημερίδας «Κορινθιακή Ηχώ»!

Επιμέλεια - Έρευνα - Κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής βουλής
  • Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου imkorinthou.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.