ΙΣΤΟΡΙΚΑ

4 Ιουλίου: Η κλοπή στη Ι.Μ. Φανερωμένης και το θαύμα με το στεφάνι στο Παναρίτι

Κλοπές και θαύματα σε μοναστήρια της Κορινθίας το 1908 και το 1937 αντίστοιχα – Η κλεπταποδόχος …πλύστρα, γάμοι, αρραβωνιάσματα και άλλα κουτσομπολιά – Οι ιερόσυλοι διανοούμενοι του Παναριτίου που γλύτωσαν παρά τρίχα το λιντσάρισμα!

Το καλοκαίρι του 1908 στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης στο Χιλιομόδι διαπιστώθηκε μια ανίερη κλοπή. Άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το μοναστήρι διάφορα αντικείμενα θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Το μυστήριο παρέμεινε άλυτο έως ότου ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί ο υπενωμοτάρχης και Σταθμάρχης Κλεωνών Εμμ. Ρεμ.* Ο διάδοχός του, επίσης, υπενωμοτάρχης Σ. Λιόλιος με την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε δεν άργησε να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβαινε!

Γενική άποψη του καθολικού του ιστορικού ναού της Μονής Φανερωμένης.
Αρχείο ΙΑΑ – © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδος «Σκριπ» στις 4 Ιουλίου 1908 ο νέος υπενωμοτάρχης με τις έρευνες του αποκάλυψε ότι τις διαδοχικές κλοπές από το μοναστήρι της Φανερωμένης είχε πραγματοποιήσει ο προκάτοχός του όταν «κατά καιρούς μετέβαινε (ενν. στη Μονή) χάριν επισκέψεως και αναψυχής». Η αποκάλυψη των γεγονότων και του κλέφτη, κινητοποίησε τον Διευθυντή της Αστυνομίας κ. Καμαρινό,  ο οποίος «μεταβάς επιτοπίως ενήργησεν ανακρίσεις εξ ων επιβεβαιώθη η κατ’ εξακολούθησιν κλοπή αύτη. Τα δε κλοπιμαία ευρέθησαν εις την ενταύθα οικίαν γνωστής πλύστρας υπό το όνομα Γιοβάννας»!

Ο ανταποκριτής δεν παραλείπει να επικρίνει με ειρωνικό ύφος το ρόλο του αστυνομικού ο οποίος «κατόπιν της ανακαλύψεως των άθλων του έλαβε την προς την Αμερικήν άγουσαν οδόν»!

Ευκαιρίας δοθείσης από το συμβάν ο δήμαρχος της Κορίνθου, κ. Αναγνωστόπουλος με έγγραφό του προς τον Νομάρχη σημειώνει πως «η δημοσία ασφάλεια εν τω Δήμω μας παρέλυσεν ελλείψει επαρκούς αριθμού χωροφυλάκων, καθόσον οι ολίγοι υπάρχοντες μόλις επαρκούν προς φρούρησιν των φυλακών δημοσίων καταστημάτων, κ.λπ.»

Κοινωνικός σχολιασμός και άλλα νέα

Σε άλλα νέα της 4ης Ιουλίου 1908, ο ανταποκριτής της έγκριτης εφημερίδας «Σκριπ» σημειώνει ότι το «ευρωπαϊκόν κουρείον του κ. Σωτηρίου Σωτηρόπουλου οσημέραι κατακτά έδαφος εν τη πόλει μας». Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κουρείο είναι υπερσύγχρονο και εκεί μπορεί κανείς να βρει ότι θα έβρισκε και σε αντίστοιχα καταστήματα των Αθηνών σε «τιμάς Αθηναϊκάς, κολωνίαις διαφόρων ποιοτήτων, πούδρας, κολλάρα, μπαστούνια, πορτοφόλια, κάλτσες, μανδήλια, σαπούνια δέκα ειδών κλπ. Επίσης εν αυτώ», σημειώνει ο ανταποκριτής, «υπάρχει και εργοστάσιον κατασκευής υποκαμίσων διαφόρων ειδών και ποιοτήτων χρωματιστών και μη». Ένα κουρείο πολυκατάστημα με δυο λόγια!

Μπαρμπέρικο πολυτελείας των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο Κορίνθιος ανταποκριτής της εφημερίδας δεν παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα στον δραστήριο τηλεγραφητή της πόλης Κωνσταντίνο Σταματόπουλο, στον οποίο «εξεφράσθη υπό του Υπουργείου η ευαρέσκεια δια τον ζήλον και την αυταπάρνηση ην δεικνύει εις την εκτέλεσιν της υπηρεσίας του». Μάλιστα, στο ζήλο του εν λόγω τηλεγραφητή αποδίδεται και η εργασία με την οποία πολλά χωριά της Κορινθίας ενώθηκαν τηλεφωνικά.

Τέλος, ένας γάμος κι ένας αρραβώνας ολοκληρώνουν την ανταπόκριση από την Κόρινθο. Ο κ. Παπανδρέου φαρμακοποιός νυμφεύθηκε την δίδα Φωτεινή Νικολαΐδου και η εκ Κοκκωνίου δις Φωτεινή Ν. Ανδρούτσου αρραβωνιάστηκε με τον εξ Ακράτας δικηγόρο Ι. Διαμαντόπουλο. Να ζήσουν!

Το θαύμα στο Παναρίτι με τον αναβλαστάνων στέφανο!

19 χρόνια αργότερα, πάλι σαν σήμερα, 4 Ιουλίου 1937, η εφημερίδα «Κορινθία» καταγράφει ένα θαύμα που συμβαίνει στο Παναρίτι τα τελευταία τρία χρόνια: Κάθε έτος το στεφάνι λουλουδιών που τοποθετείται στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αναβλαστάνει!

Όπως περιγράφεται στο άρθρο «ο στέφανος εξ ανθένω τον οποίον κάθε χρόνον κατασκευάζουν οι νεάνιδες του χωριού την παραμονήν της εορτής και αναρτούν στην εικόνα του αγίου αναβλαστάνει. Και ιδού πως: Αφού παρέλθουν ολίγαι ημέραι, από της ημέρας της εορτής και τα άνθη ξηρανθούν, από έναν ορισμένον σημείον του στεφάνου αναβλαστάνουν τρεις κλώνοι πλήρεις δρόσου.

Η νέα εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Παναρίτι.
(φωτ. Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου)

Το θαύμα αυτό το οποίον παρατηρείται κάθε χρόνο» συνεχίζει η εφημερίδα «έχει αναστατώσει την περιφέρεια Παναριτίου και τα περίχωρα. Πλήθη δε προσκυνητών τρέχουν από πάσαν γωνίαν της Κορινθίας δια να προσκυνήσουν και να πειστούν ιδίοις όμασιν περί των λεγομένων. Το θαύμα» υπογραμμίζει «διεπιστώθη και παρ’ ανωτέρων κληρικών και ουδείς δε αμφισβητεί τούτο».

Στη συνέχεια η εφημερίδα εξηγεί ότι το θαύμα συμβαίνει ανελλιπώς τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά περιγράφει και την οργή των κατοίκων όταν «μια ομάδας διανοουμένων του χωρίου μετέβη εις την εκκλησίαν εξεκρέμασε τον στέφανον και ήρχισε να τον διαλύει δια να δει πόθεν είχον την αρχήν των οι βλαστοί»! Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι περίεργοι διανοούμενοι του Παναριτίου λίγο έλλειψε να λιντσαριστούν από το πλήθος των πιστών «δια την ιερόσυλον πράξιν των»!

* Το όνομα του δράση υπάρχει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ολόκληρο αλλά για λόγους σεβασμού στους απογόνους του δεν το δημοσιεύουμε.

Επιμέλεια - Έρευνα - Κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής βουλής
  • Αρχείο Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.