ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Καλοκαίρι γάρ!… στο Κιάτο του 1932

Τα εύθυμα της ζωής και τα μπάνια του λαού – Οι πειρασμοί της παραλίας, τα μπαίν μιξτ και οι αποδιοπομπαίοι τράγοι

Οι ζέστες του Ιουλίου του 1932 έχουν σφίξει στο Κιάτο. Όλοι αποζητούν την δροσερή αγκαλιά της θάλασσας και μια βουτιά που θα τους απαλλάξει από την κάψα του καλοκαιριού. Αλίμονο όμως! Στις παραλίες του Κιάτου, αλλά και όλης της χώρας, εφαρμόζονται κανόνες ώστε άνδρες και γυναίκες να κολυμπούν με μία εύλογη απόσταση μεταξύ τους, αν είναι δυνατόν και σε διαφορετικές παραλίες!

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Σικυών» Ν. Μουρτζίνης γράφει, στις 9 Ιουλίου, στη στήλη του «Τα εύθυμα της ζωής» για την κατάσταση που επικρατεί στο Κιάτο, δίνοντας έναν εύθυμο τόνο στα διαλαμβανόμενα, όπως άλλωστε επιτάσσει και το πνεύμα του χρονογραφήματος που επιμελείται! Ας τον παρακολουθήσουμε στις απολαυστικές περιγραφές του:

«Καλοκαίρι γαρ!… Ο Ιούλιος με τα κυνικά του καύματα* μάς ξεροψήνει και μας κάνει να ιδρωκοπάμε απελπιστικώς κάτω από την αφόρητη ψέστην, καταρώμενοι την ώραν και την στιγμήν που ο Ύψιστος συνελάμβανε την ιδέαν του καλοκαιριού!», γράφει στον πρόλογό του και κατόπιν μπαίνει στο «ψητό»!

«Αλλά ο Πανάγαθος παραλλήλως προς το καλοκαίρι έπλασε και τόσα άλλα πράγματα που μπορούν να εξουδετερώσουν την καλοκαιριάτικη ζέστη. Έπλασε λ.χ. βουνά με καθαρόν αέρα και κρύα νερά, με πεύκα, έλατα και δροσιές, έπλασε ακόμα και τη θάλασσα στην οποίαν μαζί με το πλύσιμο των ανθρώπινων ακαθαρσιών μπορούν να δροσίζονται οπόταν το θελήσουν οι ξεροψηνόμενοι Ρωμηοί!

Εδώ όμως είναι το ζήτημα! Μπορούν ή δεν μπορούν;…

Φαίνεται ότι ο Πανάγαθος Θεός διέπραξε ένα ουσιώδες σφάλμα επί του προκειμένου, ότι εν τη φροντίδα του να δώσει κάθε άνεσιν εις το δημιούργημά του ελησμόνησε ότι υπάρχουν εδώ κάτω στη γη …Λιμενικαί Αρχαί με απαγορευτικάς διατάξεις καθιστώσαι την θάλασσαν απηγορευμένον καρπόν!

Απαγορεύω, λέγει μια από δαύτες, εις άπαντας ανεξαιρέτως τους άρρενας το λούεσθαι εις την παραλιακήν ακτίνα από της εξέδρας του Βασιλείου Φραντζή μέχρι της εξέδρας του Αποστόλου Ζούζουλα συμπεριλαμβανομένων. Ορίζομεν δε μέρος λουτρών διά τους άρρενας εν γένει την εκείθεν των δύο εξεδρών παραλιακήν ακτήν. Επιτρέπω εις τας γυναίκας εν γένει, όπως από τις 10ης – 12ης π.μ. λούονται εις τον μεταξύ των δύο εξεδρών απαγορευθέντα διά τους άρρενες χώρον, κατά δε τας λοιπάς ώρας απαγορεύομεν τούτο!

Απαγορεύομεν απολύτως τα μπαίν-μιξτ**! Οι παραβάται θα καταδιώκονται και θα τιμωρούνται κλπ.

Ορίστε λοιπόν κύριοι να λουσθήτες κατά τρόπον ώραν και εις χώρον μη επιτρεπόμενον παρά της λιμενικής αρχής! Ο καϋμένος ο Ρωμηός φαίνεται πώς τελευταίως κολυμβών μεταβάλλεται εις πλωτόν σκάφος υπαγόμενον εις τους Λιμενικούς νόμους!

Ανεξαρτήτως όμως αυτού ας εξετάσουμε την διάταξιν.

Είναι φανερά η αδικία που διαπράττεται εις βάρος του άσχημου φύλου και δικαίως προβάλλεται το ερώτημα:  Γιατί αυτή η διάκρισις; Ημείς τι είμεθα; Αποδιοπομπαίοι τράγοι;! Αλλά τουλάχιστον να υπήρχε κάποια σκοπιμότης εις την απαγόρευσιν! Να τι θα συμβαίνει τώρα.

Το τμήμα το οποίο ορίζει η απαγορευτική διάταξις ως λουτρώνα των γυναικών, ως γνωστόν, είναι το κεντρικότερο τμήμα της παραλιακής ακτής δηλαδή οι γυναίκες λουόμεναι θα εκτίθενται εις κοινήν θέαν! Αλλά τότε οι ατυχείς άρρενες θα ευρίσκονται μεταξύ δύο …πυρών! Μεταξύ της φωτιάς του καλοκαιριάτικου ήλιου και εκείνης που θα τους ανάψη μια αναδυόμενη Αφροδίτη ή μια υπερμοντερίζουσα δεσποινίς! Και το σπουδαίον είναι ότι δεν θα μπορεί κανείς να σβήσει ούτε τη μίαν ούτε την άλλην!… Ε τότε το μαρτύριον είναι χειρότερον εκείνου “Των τριών παίδων εν καμίνω”!

Προς πρόληψιν όθεν δυσαρέστων συνεπειών συνιστώ ενθέρμως εις την Λιμενικήν και αστυνομικήν αρχήν του τόπου τα ακόλουθα μέτρα:

Να εκδώσουν από κοινού διάταξιν απαγορεύουσαν τη διέλευσιν αφ’ ενός ή την προσέγγισιν εις το μέρος εκείνο αρρένων πάσης ηλικίας και αφ’ ετέρου να απαγορευθή είς τους άνδρας να πηγαίνουν εις κέντρα όπου συχνάζουν γυναίκες! Δια να είναι δε γνωστή τοις πάσι η απαγόρευσις ας φροντίσουν οι δύο ειρημέναι αρχαία να τοποθετήσουν καταλλήλως πινακίδας με την εξής επιγραφήν:

“Απαγορεύεται εις τους άνδρας τους έχοντας ηλικίαν άνω των 12 ετών και κάτω των 70 ετών η διέλευσις ή προσέγγισις εις την παραλίαν ή η μετάβασις και παραμονή είς τα διάφορα κέντρα! Κίνδυνος! Πυρκαγιάς!”…» καταλήγει το χρονογράφημα του Ν. Μουρτζίνη!

σημειώσεις:

*κυνικά καύματα: Οι θερμότερες μέρες του Ιουλίου που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ανατέλλει το άστρο του Κυνός, ο Σείριος δηλαδή, μαζί με τον ήλιο και γι’ αυτό παρουσιάζονται καύσωνες.

**μπαιν μιξτ: τα μικτά λουτρά ανδρών και γυναικών στη θάλασσα.

Έρευνα-επιμέλεια-κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής
  • Φωτογραφικό Αρχείο Νίκου Πολίτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.