ΙΣΤΟΡΙΚΑ

10 Ιουλίου 1902: Πάνδημο πένθος στην Κορινθία για την απώλεια του νεαρού βουλευτή Δημητριάδη

Γιός του, επίσης βουλευτή, Αναστάσιου Δημητριάδη από την Καρυά και αδελφός της Αικατερίνης συζύγου του Σωτηρίου Κροκιδά άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 32 ετών – Πάνδημος η κηδεία – Βαρύ το πένθος για την Κόρινθο

Το πρωί της 10ης Ιουλίου 1902, μια μέρα σαν τη σημερινή δηλαδή, οι καμπάνες της Κορίνθου χτυπούν πένθιμα. Οι κάτοικοι ανάστατοι βγαίνουν στους δρόμους και αναρωτιούνται τι συνέβη. Γρήγορα το δυσάρεστο νέο πέφτει ως κεραυνός πάνω στην πόλη:  Ο νεαρός, μόλις 32 ετών, βουλευτής Κορινθίας Δημήτριος Δημητριάδης έχει μόλις αφήσει την τελευταία του πνοή!

Όπως μαθαίνουμε από το τηλεγράφημα του ανταποκριτή της εφημερίδας Σκριπ το «προσφιλές τέκνον της Κορινθίας, ο λαοφιλής αντιπρόσωπος αυτής» κατέληξε «μετά βραχείαν νόσον». Τι είδους νόσο βέβαια δεν αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «άμα τω θλιβερώ αγγέλματι η πόλις περιεβλήθη πένθιμον όψιν, ολόκληρος δε ο λαός της Κορινθίας ήρξατο συρρίων εκ διαφόρων Δήμων ίνα παραστή εις την κηδείαν αυτού».

Την περιγραφή της Κορίνθου και των κατοίκων της μετά την αγγελία του θανάτου του Δημητριάδη συμπληρώνει η εφημερίδα Εμπρός γράφοντας: «Άμα τη αγγελία του θανάτου οι κώδωνες των εκκλησιών ήρξαντο ηχούντες πενθίμως, άπαντα δε τα καταστήματα διεκοσμήθησαν πενθίμως». Και παρακάτω:

«Σύμπας ο λαός της Κορινθίας διατελεί εν απεριγράπτω συγκινήσει επί τη απωλεία προσφιλεστάτου αυτού αντιπροσώπου» και «η Κορινθία διά του θανάτου του Δημητριάδου απώλεσεν το πρώτον αυτής τέκνον».

Ποιος όμως ήταν ο νεαρός βουλευτής που ο θάνατός του κόστισε τόσο στους Κορίνθιους;

Ένας εύελπις πολιτικός από την Καρυά

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ήταν γιος του Αναστάσιου Δημητριάδη, παλαιού βουλευτή Κορινθίας με διαδοχικές εκλογές στο αξίωμα του αντιπροσώπου του Κορινθιακού λαού.

Ο Αναστάσιος Δημητριάδης εκλεγόταν από το 1879 και μετά, βουλευτής Κορινθίας σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στη Βουλή είχε δώσει σκληρούς αγώνες με αντιπαραθέσεις και επιμονή, για την υποστήριξη των δικαίων των αγροτών. Ιδιαίτερα για το θέμα της φυτεύσεως σταφιδαμπελώνων και της υποστήριξης της καλλιέργειας, της παραγωγής και της διάθεσης της σταφίδας οι διαξιφισμοί του εντός κοινοβουλίου με τον βουλευτή Ναυπάκτου Αθ. Ροντήρη έχουν μείνει θρυλικοί.

Η καταγωγή της οικογένειας Δημητριάδη ήταν από την Καρυά και κατά μία εκδοχή προερχόταν από τη μεγάλη οικογένεια των Τσωταίων. Η κόρη του Αναστάσιου Δημητριάδη και αδελφή του Δημητρίου, Αικατερίνη Δημητριάδη, είχε παντρευτεί τον μεγάλο Σικυώνιο πολιτικό και μετέπειτα πρωθυπουργό, Σωτήριο Κροκιδά.

Ο Δημήτριος Δημητριάδης γεννήθηκε περί το 1870. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, αφού τελείωσε τις Πανεπιστημιακές Σπουδές του πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε για τρία χρόνια Πολιτικές Επιστήμες. Γυρίζοντας από εκεί άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Ναύπλιο.

Στις εκλογές του 1899 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με το συνδυασμό του γαμπρού του Σωτηρίου Κροκιδά και εξελέγη εκ των πρώτων βουλευτών Κορινθίας. Στο μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε εκείνη την εποχή με το Πρωτοδικείο Κορίνθου και την ύπαρξή του, ο Δημητριάδης υποστήριξε την κυβέρνηση Θεοτόκη, παρότι δεν υποστήριζε κατά τα λοιπά το πολιτικό πρόγραμμά της.

Η εφημερίδα Εμπρός περιγράφει τα χαρακτηριστικά του ως ακολούθως: «ευγένεια ψυχής, μόρφωσις επίζηλος, αγαθότης καρδίας, αντίληψις οξεία, ευφράδεια ου η τυχούσα» και σημειώνει ότι «το ελληνικό κοινοβούλιον και ιδία η Κορινθία δια του θανάτου αυτού απώλεσεν ένα των επιλέκτων και μάλλον ευελπίδων πολιτικών ανδρών».

Η κηδεία του

Την επομένη του θανάτου του, πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο πάνδημος η κηδεία του νεαρού βουλευτή. «Η πόλις της Κορίνθου» γράφει η εφημερίδα Νέο Άστυ «είχε σήμερον πένθιμον όψιν. Καθ’ άπασαν την ημέραν τα καταστήματα πάντα ήταν κλεισμένα. Η κηδεία του δημοφιλούς βουλευτού μας Δημητριάδου εγένετο πάνδημος και επιβλητικωτάτη. Χιλιάδες λαού κατελθόντος εκ όλων των δήμων του νομού παρηκολούθησαν εν μεγίστει συγκινήσει. Ουδέποτε κηδεία εγένετο τοσούτον πάνδημος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τριάντα στεφάνια σύμφωνα με τις περιγραφές συνόδευσαν τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία, μεταξύ αυτών, από τη Βουλή των Ελλήνων, από το πολιτικό του κόμμα, από τον Σωτήριο Κροκιδά, από τους δήμους Κορινθίων και Σικυώνος, από τους πολιτικούς οπαδούς του, από το σωματείο «Αποστόλου Παύλου», από το σωματείο των δικηγόρων, από την οικογένεια Λουκά Κυπριάδου κ.ά.

Επικήδειοι λόγοι εκφωνήθηκαν από: τον κ. Αναστ. Αναγνωστόπουλο, ως εκπρόσωπο του πολιτικού του κόμματος, τον κ. Ν. Δελακοβία προσωπικό του φίλο εξ Αθηνών και τον κ. Κορδογιαννόπουλο, δικηγόρο. Παράλληλα η οικογένειά του έχει κατακλειστεί από σωρεία συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Κλείνοντας θα κρατήσουμε τα λόγια της εφημερίδας Σκριπ για το θάνατο του Δημητρίου Δημητριάδη:

«Ο θάνατος του Δημητριάδου αφήνει πανθομολογουμένως εν Κορινθία κενόν δυσαναπλήρωτον. Οι κάτοικοι της πόλεως κατακλύζουν την οικία του νεκρού κλαίοντας και οδυρόμενοι, κατέστησαν δε ταύτην αληθές προσκύνημα. Η εκδήλωσις του πένθους είναι απερίγραπτος»!

Έρευνα-επιμέλεια-κείμενα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής
  • Αρχείο Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • Πρακτικά Συνεδριάσεων Βουλής 1862-1910
  • Εφημερίς των Συζητήσεων της Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.