ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

30 υποτροφίες από το Ίδρυμα Μαυρούλια και φέτος στο δήμο Σικυωνίων

Το «Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αναστ. Μαυρούλια» θα ενισχύει και φέτος 20 μαθητές που αρίστευσαν και 10 μαθητές με κοινωνικά κριτήρια και τόπο κατοικίας το Κιάτο

Για ακόμη μια φορά το «Ίδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Αναστ. Μαυρούλια» του δήμου Σικυωνίων θα δώσει τις προβλεπομένες υποτροφίες του στους αριστεύσαντες μαθητές των Λυκείων της πόλης. Συγκεκριμένα πρόκειται να δοθούν δέκα οκτώ (18) υποτροφίες στους μαθητές του 1ου & 2ου Γενικού Λυκείου Κιάτου και δύο (2) υποτροφίες στους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Κιάτου, οι οποίοι εξασφάλισαν το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ομάδας προσανατολισμού και ειδικότητας.

Επίσης, 10 υποτροφίες θα δοθούν σε μαθητές οι οποίοι, κατά την κρίση της Διοικητικής Επιτροπής πληρούν κοινωνικά κριτήρια (αναπηρίες, ζητήματα υγείας, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες οικογένειες) καθώς και οικονομικά κριτήρια. Τα ως άνω αξιολογούνται συνδυαστικά με το βαθμό επιτυχίας του μαθητή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Για να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη και τους όρους της πατήστε εδώ.

Ο αγώνας του δήμου Σικυωνίων για την εξασφάλιση της θρυλικής περιουσίας

Την περιουσία του Γεώργιου Μαυρούλια διαχειριζόταν η παγκοσμίως γνωστή τράπεζα «JP MORGAN CHASE BANK NATIONAL ASSOCIATION», εναντίον της οποίας στράφηκε ο δήμος Σικυωνίων διεκδικώντας τόσο τις υποτροφίες όσο και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Μαυρούλια στο Κιάτο, η οποία άγγιζε το 1,5 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, κυρίως γιατί έπρεπε ν’ αντιμετωπιστεί αφενός μεν ένας τραπεζικός κολοσσός, αφετέρου δε το αγγλοσαξωνικό δίκαιο.

Αρχικά, ο δήμος στράφηκε προς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο αλλά και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, στους οποίους εξήγησε αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά και ζήτησε βοήθεια προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης του συνόλου της περιουσίας προς αυτόν. Τα αιτήματα κρίθηκαν εύλογα κι εξασφαλίσθηκε η υπόσχεση παροχής βοήθειας σε οποιαδήποτε ανάγκη.

Στόχος ήταν η καθ’ οιονδήποτε τρόπο άσκηση πίεσης προς την εμπιστευματοδόχο τράπεζα.Από τις αρχές του 2011 μέχρι και τα τέλη του 2013 χρειάσθηκε ν’ αποσταλούν δεκάδες έγγραφα προς την «JP MORGAN CHASE BANK NATIONAL ASSOCIATION» και να γίνουν πολύωρες συναντήσεις τόσο με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με τους πληρεξουσίους δικηγόρους της εμπιστευματοδόχου τράπεζας στην Ελλάδα.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής αποτέλεσε η μετάβαση του Δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου στην Ινδιανάπολη της Αμερικής, η οποία οδήγησε στην έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο της Μάριον, η οποία διέτασσε τη μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας προς το δήμο Σικυωνίων.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η απόφαση προέβλεπε την παροχή λογοδοσίας από την εμπιστευματοδόχο τράπεζα προς το αρμόδιο δικαστήριο και την εν τέλει απαλλαγή της από κάθε ευθύνη.

Εν τέλει, μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα, το 2019 για πρώτη φορά μετά από σειρά ετών, το Ίδρυμα Γεωργίου Μαυρούλια έδωσε και πάλι υποτροφίες στους αριστεύσαντες μαθητές της πόλης του Κιάτου.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Μαυρούλιας

Ο Γεώργιος Α. Μαυρούλιας γεννήθηκε στο Κιάτο το 1884. Την άνοιξη του 1905, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων συμπατριωτών του, αναζήτησε το μέλλον του στις ΗΠΑ.

Η ευφυΐα και η εργατικότητά του τον βοήθησαν στην εξέλιξή του και σύντομα εγκατέλειψε την εργασία του ως απλός εργάτης των σιδηροδρομικών δικτύων και δημιούργησε δικά του συνεργεία εργατών, τα οποία διέθετε όπου υπήρχε ζήτηση.

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933) φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι ασχολήθηκε με την παράνομη παραγωγή και διακίνηση αλκοολούχων ποτών. Με τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης φαίνεται ότι επιχειρηματικά κινήθηκε μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, για να καταλήξει τελικά σε καθ’ όλα νόμιμα δραστηριότητες.

Δεν παρέλειπε να βοηθά τους μετανάστες Κιατανιώτες στους οποίους έβρισκε εργασία ή τους εξασφάλιζε τα ναύλα για να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Κατά το έτος 1955, λίγο πριν το θάνατό του, συνέταξε διαθήκη, όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του για τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας του (κινητής κι ακίνητης) από την τράπεζα «ΒΑΝΚ OF INDIANPOLIS» και τον JOHN O CONNOR, με σκοπό τη μεταβίβαση των εσόδων της διαχείρισης σε ελληνικό ίδρυμα που επιθυμούσε να συσταθεί, το οποίο θα έδινε υποτροφίες στους αριστεύσαντες μαθητές από το Κιάτο.

Κατηγορίες:ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.