ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Φράγμα Ασωπού

Το εμβληματικό, αυτό, έργο σήμερα θα βρισκόταν στα… αζήτητα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στην Κορινθία, το Φράγμα Ασωπού, επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό, την πρ. βουλεύτρια Μαρία Θελερίτη, τον πρ. γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπο Κασίμη, τον υποψ. βουλευτή Γιάννη Γκούτση, τον συντονιστή Αλέξη Καλλίρη και μέλη Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Βέλου-Βόχας, καθώς και τον πρόεδρο της Κοινότητας Βραχατίου Γιώργο Βασιλείου.

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας το οποίο επιπλέον αναφέρει τα εξής:

Η επίσκεψη, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Βέλου-Βόχας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του έργου από τον επικεφαλής του εργοταξίου και τον εκπρόσωπο της Περιφ. Πελοποννήσου.

Το έργο, το οποίο έχει τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική αξία τόσο για την περιοχή της Βόχας, αλλά και της Κορινθίας ευρύτερα, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60%, ως φυσικό αντικείμενο και αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2021.

Το εμβληματικό, αυτό, έργο σήμερα θα βρισκόταν στα… αζήτητα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2008, αλλά «βάλτωσε» επί οκτώ χρόνια.

Το 2014, μάλιστα, βρέθηκε ένα βήμα πριν απενταχθεί και χρειάστηκαν οι επίμονες πιέσεις και οι εργώδεις προσπάθειες τόσο του τότε γ.γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη, όσο και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, αλλά και τοπικών στελεχών, για να εξασφαλιστεί η μεταφορά του στη νέα Προγραμματική Περίοδο και εν τέλει η συνέχιση της χρηματοδότησής του με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου υπογραμμίζουν την σημασία του για τον πρωτογενή τομέα της Κορινθίας. Ο ταμιευτήρας θα εκτείνεται σε 4.000 στρέμματα και θα έχει χωρητικότητα 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Τα νερά του ταμιευτήρα, με την ολοκλήρωση του έργου, θα διοχετεύονται μέσω ενός αγωγού τεσσάρων χλμ. στο δίκτυο του ΑΟΣΑΚ, από το οποίο θα αρδεύονται σχεδόν 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία.

Επιπλέον με ενέργειες του πρ. γ.γ. του Υπ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε, έχουν δεσμευτεί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη μελέτη των κλειστών δικτύων άρδευσης του φράγματος και εναπόκειται στο υπουργείο να προχωρήσει το διαγωνισμό για την ανάθεση της Μελέτης, αλλά και στους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις.

Με την ολοκλήρωση του φράγματος Ασωπού και την κατασκευή των κλειστών δικτύων άρδευσης πρόκειται να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των αγροτικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής, με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, παρέχοντας οικονομικά οφέλη και νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας.

Ακόμη, το περιβαλλοντικό όφελος θα είναι μεγάλο, διότι με τη χρήση των υδάτων του φράγματος, θα περιοριστεί η χρήση γεωτρήσεων, κυρίως στις πεδινές περιοχές, προστατεύοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα από τον άμεσο και ορατό κίνδυνο της υφαλμύρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας σημειώνει ότι πρέπει να εκπονηθεί άμεσα η μελέτη για τα δίκτυα κλειστών αγωγών, ώστε να αξιοποιηθεί η τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ολοκλήρωση του Φράγματος. Επίσης, θεωρεί ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί νέος φορέας διαχείρισης υδάτων, πέρα από την αρτηριοσκληρωτική λογική του ΑΟΣΑΚ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φράγματος και τη δίκαιη κατανομή των υδάτων στους αγρότες της Κορινθίας.

Τέλος, δεσμεύεται ότι θα ασκήσει όλες τις δυνατές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να υλοποιηθεί ο στόχος και το έργο να αποδοθεί με όλα τα πλεονεκτήματά του στον αγροτικό κόσμο του νομού.

Κατηγορίες:ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.