ΑΠΟΨΕΙΣ

Σημαντική εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ζευγολατιό

Μια πρωτοβουλία πολιτών που βρήκε θετική ανταπόκριση από το δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο – Τι συζητήθηκε – Πότε δημιουργήθηκε ένταση – Ποιες προτάσεις έγιναν

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, στο δήμο Βέλου-Βόχας, εκδήλωση ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την εκδήλωση προκάλεσε η «Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον – Πολίτες δήμου Βέλου-Βόχας» μια νεοφώτιστη συνεργασία πολιτών με σκοπό την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου Βέλου-Βόχας σε σχέση με το περιβάλλον.

Η «Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον» λοιπόν, κάλεσε το δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο να απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο. Ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση και το ραντεβού ορίστηκε για την Κυριακή 5 Ιουλίου στο φιλόξενο χώρο των ΚΑΠΗ Ζευγολατιού. Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν στάλθηκαν και η ενημέρωση των πολιτών έγινε μέσω αφισών και δημόσιων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρωί, λοιπόν, της Κυριακής 5 Ιουλίου, συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες στο χώρο του ΚΑΠΗ και μεταξύ αυτών, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Τζίμης Τριανταφύλλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ανδρέας Σιάχος, η πρόεδρος της Ανέλιξης Μαρία Καλλίρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τριανταφύλλου, Θανάσης Δημ. Μανάβης, Νίκος Ραχανιώτης, Σούλα Μπιτσάκου, ο πρόεδρος του Ζευγολατιού Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Βοχαϊκού Πέρης Κεχαγιάς, υπάλληλοι του δήμου και αρκετά μέλη της δημοτικής παράταξης «Το μέλλον Σήμερα».

Η συζήτηση, την οποία συντόνισε με επιτυχία η Δήμητρα Σαρρή, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος απάντησε ξεκάθαρα και με σαφήνεια σε όποια ερωτήματα του έθεσαν οι πολίτες. Αναφέρθηκε αναλυτικά στον αριθμό των υπαλλήλων, των οχημάτων και γενικά σε όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που απαρτίζει την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Βέλου-Βόχας.

Μίλησε διεξοδικά για τα προβλήματα στην απόθεση των απορριμμάτων μιας και στα όρια του δήμου δεν υπάρχουν ΧΑΔΑ, ευτυχώς μεν, αλλά όσο δεν υλοποιείται η κεντρική διαχείριση, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα με κυριότερο την αδυναμία αποκομιδής πολλές φορές.

Εξήγησε τους λόγους που καθυστέρησαν τα τελευταία 10 χρόνια την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας καθώς επίσης και τις σκέψεις και τα σχέδια του δήμου ενόψει της υλοποίησης της ΣΔΙΤ.

Αναφέρθηκε στα τελευταία νέα σχετικά με την ένταξη σε χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας πράσινου σημείου στο Ζευγολατιό, αλλά και αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, δύο απορριμματοφόρων, κλαδοτεμαχιστή και υπόγειων κάδων απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία σε όλο το δήμο.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ με 438.000€ η δημιουργία Πράσινου Σημείου, επίσης, από το πρόγραμμα Φιλόδημος πρόκειται να αγοραστούν δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα, το ένα μάλιστα θα περιλαμβάνει και σύστημα πλύσεως κάδων. Επίσης, από το πρόγραμμα Φιλόδημος, χρηματοδοτήθηκε ήδη η αγορά κλαδοτεμαχιστή, ενώ ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την αγορά υπόγειων κάδων που θα τοποθετηθούν σε Βραχάτι (4) και σε Ζευγολατιό (2), αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία του δήμου. Στους κάδους αυτούς προστίθενται και δύο ακόμη που έχουν αγοραστεί με ιδίους πόρους και πρόκειται να τοποθετηθούν σε Βέλο και Νεράντζα.

Το πλυντήριο κάδων του 2006

Στη συζήτηση ερώτημα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ραχανιώτης σχετικά με την τύχη του πλυντηρίου κάδων που είχε αγοράσει το 2006 ο, τότε, δήμος Βόχας από κοινού με τον δήμο Άσσου-Λεχαίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Βόχας όταν αγοράστηκε το μηχάνημα, ζήτησε να μάθει ποια είναι η τύχη του εν λόγω μηχανήματος μετά από 14 χρόνια, που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ να πλένει τους κάδους της Βόχας.

Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, εξήγησε στον Νίκο Ραχανιώτη, ότι αναζήτησε από την πρώτη μέρα της θητείας του το εν λόγω όχημα, ωστόσο όταν κατάφερε να το εντοπίσει, διαπίστωσε ότι στην άδεια του μηχανήματος και στα έγγραφα ιδιοκτησίας του δεν εμφανιζόταν πουθενά ως ιδιοκτήτης ο πρώην δήμος Βόχας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σοβαρή βλάβη που είχε το μηχάνημα και η οποία το άφησε στα αζήτητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή Κορινθίων, δεν επέτρεψε στο δήμο Βέλου-Βόχας, να ζητήσει έστω και άτυπα τη χρήση του. Γιατί όπως εξήγησε ο δήμαρχος, επί της ουσίας, δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, με τη νέα δημοτική αρχή Κορινθίων, τον δήμαρχο Βασ. Νανόπουλο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημ. Μπίτζιο έχει έρθει σε συνεννόηση να έρχεται και να πλένει τους κάδους του δήμου Βέλου-Βόχας τακτικά.

Οι προτάσεις της Σούλας Μπιτσάκου

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Το μέλλον Σήμερα» Σούλα Μπιτσάκου ξεχώρισε στην παρέμβασή της με τις προτάσεις που κατέθεσε και οι οποίες αφορούσαν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως η ίδια το χαρακτήρισε.

Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις της αφορούσαν:

1. Κίνητρα σε κοινότητες, γειτονιές για ανάδειξη της πιο καθαρής περιοχής. Τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και της κομποστοποίησης να δοθούν στα Τοπικά Συμβούλια. Με τη μαζική συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτών θα μειωθεί ο παραγόμενος όγκος σκουπιδιών κατά 60+%. Δεδομένου ότι πάνω από το 80% είναι πλαστικά μπουκάλια, γυαλιά, χάρτινες συσκευασίες και οργανικά, θα δοθεί η δυνατότητα στην υπηρεσία καθαριότητας να καταρτίσει ένα άνετο πρόγραμμα αποκομιδής και οι πολίτες θα ξέρουν κάθε μέρα και ακριβώς την ώρα που θα γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών.

2. Πιλοτικό πρόγραμμα στα μαγαζιά εστίασης και αναψυχής. Κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τους δικούς του κάδους.

3. Συνεχής ενημέρωση των δημοτών για τα οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Οδηγίες για την οικιακή κομποστοποίηση.

4. Ουσιαστική αξιοποίηση του έστω και μικρού «πράσινου σημείου».

5. Επιβολή συμβολικών προστίμων στους παραβάτες.

6. Κοινό μέτωπο όλων των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για να κατασκευασθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κοντά στον δήμο μας για να μην έχουμε δυσβάστακτο κόστος μεταφορικών

7. Πρόγραμμα απόθεσης σε κοινό χώρο όλων των αμπελόπανων του δήμου για να ανασάνουν τα ημιορεινά χωριά μας.

Η παρέμβαση του προέδρου της Κοινότητας Ζευγολατιού

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζευγολατιού Γιάννης Παπαδημητρίου επιχείρησε να αναφερθεί στο θέμα της πάγιας προκαταβολής που δικαιούνται οι κοινότητες για τη διαχείριση εκτάκτων προβλημάτων της καθημερινότητας και πώς αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθαριότητας. Ωστόσο, η συζήτηση εκτραχύνθηκε με διαξιφισμούς σχετικά με τη συνεργασία και τη συνεννόηση μεταξύ δήμου και Κοινότητας και τελικά το μόνο ερώτημα που υπέβαλλε αφορούσε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Η απάντηση που έλαβε σε αυτό από το δήμαρχο, ήταν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να προγραμματιστούν με ακρίβεια δρομολόγια δεδομένου ότι εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες η απόθεση των απορριμμάτων και άρα η ποσότητα που μπορεί να συλλεχθεί κάθε μέρα.

Οι παρεμβάσεις των πολιτών

Στη συζήτηση παρενέβησαν και αρκετοί πολίτες που έθεσαν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τα ερωτήματά τους. Μεταξύ αυτών ο Λεωνίδας Στεργιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κομποστοποίηση, η Σούλα Κουσουλού που ζήτησε την ενίσχυση της ανακύκλωσης, η Νάντια Αμπατζή η οποία εντόπισε έλλειμα ενημέρωσης στους πολίτες σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης και την υποχρεωτική εφαρμογή της, ο Γιώργος Αντωνόπουλος που κάλεσε το δήμαρχο να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα για την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας, καθώς και άλλοι πολίτες που εξέφρασαν τις απορίες τους και ζήτησαν απαντήσεις.

Οι δεσμεύσεις του δημάρχου

Ο Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος στάθηκε ακούραστος για πάνω από 2,5 ώρες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις δεσμεύτηκε για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του Δημόκριτου για το ποσοστό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη φωτιά του Γενάρη στο Ecospot των επιχειρήσεων Ραψωματιώτη, αλλά και για το πλύσιμο των κάδων όταν ο δήμος Κορινθίων επιτρέψει στο πλυστικό μηχάνημα να έρθει στην περιοχή.

Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για μια επόμενη συνάντηση-συζήτηση με θέμα το νερό και χώρο διεξαγωγής αυτή τη φορά, το Βέλο.

Ευγενική σημείωση/παράκληση: Επειδή 2,5 ώρες πυκνής συζήτησης είναι αδύνατον
να αποδοθούν σε ένα κείμενο 1500 λέξεων, παρακαλούμε όποιον από τους παριστάμενους
θεωρεί ότι κάτι διέλαθε του ρεπορτάζ μας, ή δεν αναπτύχθηκε επαρκώς να μας στείλει τις θέσεις
και τις απόψεις του και η εφημερίδα μας δεσμεύεται να τις δημοσιεύσει. Ευχαριστούμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.