ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Κούκλα οι δρόμοι σε Βραχάτι και Βέλο! Έρχεται η σειρά του Ζευγολατιού;

Μεγάλα έργα οδοποιίας ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε Βέλο και Βραχάτι – Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα στο Ζευγολατιό

Δύο μεγάλα έργα οδοποιίας ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες σε Βέλο και Βραχάτι. Πρόκειται για το έργο της αποκατάστασης οδοστρώματος και ασφαλτόστρωσης της Αγίας Μαρίνας και το μεγάλο έργο δημοτικής οδοποιίας της Κοινότητας Βραχατίου, προϋπολογισμών 500.000€ και 600.000€ αντίστοιχα.

Το έργο της Αγίας Μαρίνας

Όλοι θυμούνται ότι το έργο της αποκατάστασης και ασφαλτόστρωσης της κεντρικής οδικής αρτηρίας, οδός Αγίας Μαρίνας, στο Βέλο, ξεκίνησε πριν από έναν σχεδόν χρόνο. Το έργο σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνάντησε αρκετές δυσκολίες γιατί κατά την εκτέλεσή του, προέκυψαν και άλλα ζητήματα που έπρεπε να λυθούν. Το σημαντικότερο ήταν ότι κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκαν δύο δίκτυα ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες τα οποία έπρεπε να αντικατασταθούν άμεσα.

Έτσι και έγινε. Αγοράστηκαν πλαστικοί σωλήνες που πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διοχέτευση νερού ύδρευσης, και αντικαταστάθηκαν. Οι εργασίες στην οδό Αγίας Μαρίνας ξεκίνησαν πάλι αφήνοντας πάντα τα απαιτούμενα διαστήματα μεταξύ των εργασιών ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη αρμογή των υλικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου άρχισε η διάστρωση της τελικής επιφάνειας ασφαλτοτάπητα και η οδός παραδόθηκε οριστικά στην κυκλοφορία. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη οδός δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους του Βέλου, αλλά σχεδόν το σύνολο των χωριών της ΔΕ Βέλου, δεδομένου ότι αποτελεί μία από τις δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν Στιμάγκα, Ελληνοχώρι, Ταρσινά και Κρήνες με την παλαιά Εθνική οδό και το Κιάτο.

Μετά την ολοκλήρωση της Αγίας Μαρίνας, με τα υπόλοιπα που λέμε, ο δήμος προχώρησε σε φρεζάρισμα και αντικατάσταση οδοστρώματος σε τμήμα της οδού Κρηνών (περίπου 200 μ.) και στις οδούς Πλάτωνος – Ηρώων – Νκηταρά και Πεσόντων επίσης στο Βέλο. Με την εφαρμογή νέου ασφαλτοτάπητα και σε αυτές τις οδούς τα έργα δημοτικής οδοποιίας στο Βέλο περαιώθηκαν.

Οι οδοποιίες του Βραχατίου

Τα έργα “Δημοτικής Οδοποιίας Δ.Κ. Βραχατίου” είχαν προϋπολογισμό που έφτανε τις 600.000€. Ένα σημαντικό ποσό το οποίο αξιοποιήθηκε για την επισκευή και αποκατάσταση μιας πλειάδας οδών. Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος δήλωσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «παραδώσαμε στους συμπολίτες μας, τμήματα οδών που χρειαζόντουσαν ασφαλτόστρωση και επισκευάσαμε οδούς καθ’ όλο το μήκος τους: Αλεξανδρουπόλεως, Ι. Μπούλια, Νίκου Γκάτσου (Νεφέλης), Κορίνθου-Αγίου Αντωνίου, Χίου(τμήμα), Τήνου, Λαζανά (Βραχάτι), Λαζανά (Σαμούτανη), Κάθετοι Λαζανά, Πάρκινγκ, Πετρίδη, Λουλουδιών, Κολοκοτρώνη, Γαλήνης, Κάθετος Στυμφαλίας, Κωνσταντινουπόλεως και Νικηταρά».

Πέρα από αυτές τις οδοποιίες όπως εξηγεί ο δήμαρχος: «αναπλάσαμε την παραλιακή ζώνη, αναβαθμίζοντας την, κάνοντας την ταυτόχρονα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και κυρίως λειτουργική, γεγονός που θα ωφελήσει κυρίως τους επιχειρηματίες της περιοχής».

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας καταλήγει την αναφορά του σημειώνοντας: «Έργα που υλοποιούνται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ που δίδεται για την αναμόρφωση της περιοχής μας, για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων»!

Το Ζευγολατιό

Η αλήθεια είναι ότι στην έδρα του δήμου έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Ασφαλτοστρώθηκαν κεντρικές οδοί όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και η Καζαντζάκη και Σακελλαρίδη, όμως το Ζευγολατιό έχει κι άλλα ανοιχτά θέματα.

Η οδός Ασημούλας Βουδούρη, η οποία αποτελεί τον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει την περιοχή με τα διόδια και τον κόμβο εξόδου στη νέα εθνική οδό, δυστυχώς παρουσιάζει χείριστη εικόνα από τις λακκούβες και τα σπασίματα στο οδόστρωμα. Η οδός αυτή χρειάζεται άμεση αποκατάσταση και νέο ασφαλτοτάπητα γιατί εκτός ότι αποτελεί την εικόνα του δήμου όταν εισέρχεται ένας επισκέπτης από τη νέα εθνική οδό, είναι και ο δρόμος που εξυπηρετεί πολλά οχήματα καθημερινά και αρκετά βαρέως τύπου, φορτηγά κλπ. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να παρέχει την απαραίτητη παθητική οδική ασφάλεια ως οδόστρωμα, κυρίως δε επειδή βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής και μάλιστα διέρχεται μπροστά από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Κοινότητας.

Επίσης, σημαντικό θέμα για το Ζευγολατιό είναι η κατάσταση των κυβόλιθων στο κέντρο του χωριού. Υπάρχουν αρκετά παράπονα από κατοίκους της περιοχής για το πρόβλημα συνοχής των κυβόλιθων και τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν όσον αφορά την οδική ασφάλεια. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η λύση του να αντικατασταθούν όπως έγινε και στην οδό Αγίας Μαρίνας στο Βέλο.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα για την έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας είναι τα πεζοδρόμια που σε ορισμένα σημεία είναι ακόμη και επικίνδυνα για τους πεζούς.

Τέλος, κατά τη γνώμη μας, ένα έργο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την όψη του Ζευγολατιού: Η μεγάλη ανάπλαση της πλατείας Ηρώων (ή Παπακωνσταντίνου). Η πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού, στην καρδιά της Κοινότητας, παρουσιάζει μια «απολιθωμένη» οπτική, απωθητική σε κατοίκους και επισκέπτες. Είναι απαραίτητο εκεί να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, εκ θεμελίων θα έλεγε κανείς, ανασχεδίαση και ανάπλαση, ώστε ο σημαντικός αυτός χώρος να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το Ζευγολατιό με σύγχρονη αρχιτεκτονική και οικιστική προσέγγιση. Στην ευρύχωρη πλατεία μπορούν να διαμορφωθούν χώροι για ψυχαγωγία, για εκδηλώσεις, για ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ακόμα και για περιβαλλοντική εκπαίδευση – δεδομένου ότι βρίσκεται δίπλα στο σχολείο – και να αποτελέσει συνολικά ένα υπόδειγμα μιας φιλικής και ανθρώπινης πλατείας του 21ου αιώνα.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις ενός τόπου δεν τελειώνουν ποτέ και το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Ωστόσο, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους όλα αυτά τα χρόνια της θητείας του ότι ξέρει και προτεραιότητες να βάζει και έργα να εκτελεί τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των δυνατοτήτων που έχει!

Τέλος να σημειώσουμε ότι το άρθρο δεν έχει σκοπό να παραβλέψει ή να υποβαθμίσει τα ζητήματα των υπολοίπων κοινοτήτων του δήμου Βέλου-Βόχας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά, αλλά επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τρεις μεγάλες κοινότητες που συνολικά αποτελούν το 80% του πληθυσμού του δήμου Βέλου-Βόχας.

Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.