ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Τρεις συντάκτες σε ένα τζιπ στην Κορινθία του 1952!

Τα παράπονα των αγροτών στο Δενδρό και η κρίση της ψαλίδας – Ο στρατηγός Παπάγος στα Τρίκαλα – Το ξεχασμένο από το κράτος χωριό Πάσιο – Τι κατέγραψαν οι ανταποκριτές της εφημερίδας

Τον Ιούλιο του 1952, συγκεκριμένα το τριήμερο 14-15-16, στην Κορινθία περιόδευσαν τρεις ανταποκριτές της εφημερίδας “Εμπρός”. Οι Χρήστος Οικονόμου, Λη Κερς και Δημήτρης Μαρούδας οδηγώντας ένα τζιπ, εγκαινίασαν τη στήλη «Τρεις Συντάκτες σε ένα τζιπ» της εφημερίδας και ξεκίνησαν την περιοδεία τους στην ελληνική επαρχία από το νομό Κορινθίας.

Πρώτος σταθμός τους το ορεινό χωριό Δενδρό, λίγο πριν τα Τρίκαλα  Κορινθίας. Εκεί συνομίλησαν με τους αγρότες, άκουσαν και κατέγραψαν τα προβλήματά τους. «Ένας ξεραγκιανός χωρικός» γράφουν στην ανταπόκρισή τους, «δείχνοντας το τριμμένο παντελόνι του είπε:

– Πριν από τον πόλεμο, ένα τέτοιο στοίχιζε 50 δραχμές και τα σταφύλια μας πουλιόνταν 10 δραχμές η οκά. Με πέντε δηλαδή οκάδες μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα παντελόνι. Σήμερα για να πάρεις ένα ίδιο παντελόνι πρέπει να δώσεις 100.000 δραχμές, ενώ τα σταφύλια μας πουλιόνται μόνο 3000 δραχμές η οκά. Μπορείτε τώρα μόνοι σας να συγκρίνετε τους αριθμούς».

Η φτώχια της αγροτιάς στην κορινθιακή ύπαιθρο είναι πασιφανής. Όπως αναφέρουν οι ρεπόρτερς οι οικονομολόγοι της εποχής χαρακτηρίζουν την οικονομική αυτή δυσπραγία ως «κρίση της ψαλίδας», δηλαδή, την κρίση που έχει προκαλέσει στην οικονομία η δυσανάλογη άνοδος της τιμής των βιομηχανικών ειδών εν συγκρίσει προς το κόστος των γεωργικών προϊόντων.

«Ο ξεραγκιανός όμως χωρικός του Δενδρού» επισημαίνει το ρεπορτάζ «παρουσίασε απλά και πρακτικά, χωρίς άδειες θεωρίες, το οικονομικό πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει κάθε μέρα, παλεύοντας να εξασφαλίσει τη ζωή», σημειώνει εύστοχα και συνεχίζει:

«Εκείνο όμως που προξενεί πραγματικήν οδυνηρή εντύπωσι είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ποτίζουν τη γη της ελληνικής υπαίθρου με τον ιδρώτα τους δεν έχουν πια εμπιστοσύνη σε κανέναν ότι μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή τους.

– Όλοι τους είναι ίδιοι. Τάζουν λαγούς με πετραχήλια και δεν κάνουν τίποτα λένε, οι δυστυχισμένοι χωρικοί με φανερή απογοήτευση».

Ο Παπάγος και οι διακοπές του στα Τρίκαλα

Ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος μεταξύ άλλων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.

Αφού έφτασαν στο Δενδρό οι ‘τρεις συντάκτες’ με το τζιπ τους δεν μπορούσαν να μην προχωρήσουν λίγο ορεινότερα στα Τρίκαλα όπου παραθέριζε ο στρατηγός Παπάγος. Συγκεντρώνοντας λοιπόν τα παράπονα των αγροτών της περιοχής του τα εξέθεσαν, αφού τον πρόλαβαν στο τσακ, να ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Αθήνα, μετά την 8ήμερη παραμονή του στο κορινθιακό θέρετρο.

Ο στρατηγός δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει.

«Όπως πάντα» τόνισε, «τα προβλήματα αυτά είναι συνδεδεμένα με την ανάγκη χρηστής διοικήσεως. Δεν έχει ο λαός εμπιστοσύνη στους κυβερνήτας του; Τότε πρέπει να γίνει κυβέρνηση, στην οποία θα μπορέσει να έχει εμπιστοσύνη, και η διοίκησις της οποίας θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα προβλήματα αυτά» συνέχισε ο Παπάγος «δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με ένα νεύμα. Η χώρα είναι φτωχή, απελπιστικά φτωχή. Και η φτώχεια δε μαστίζει μόνο τις λαϊκές τάξεις. Οι πλούσιοι είναι ολιγότερον πλούσιοι. Όσοι ζούσαν άλλοτε με κάποια άνεση, σήμερα την έχουν λησμονήσει».

Ο στρατηγός αφού έκανε τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα της χώρας δεν είναι χωρισμένα σε τάξεις και πρέπει να εξετάζονται ενιαία, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «όλοι μας λίγο πολύ μοιάζουμε με τους αγρότες μας, πληρώνουμε πάρα πολλά για ό,τι αγοράζουμε και εισπράττουμε πολύ λίγα για ό,τι πουλούμε.

Μόνο αν ανέλθη το βιωτικόν επίπεδον και εξασφαλισθεί τάξις, χρηστή διοίκησις και αυτάρκεια εις τον τόπον, τότε μόνον θα είναι δυνατόν να βοηθηθούν όλαι αι κοινωνικαί τάξεις της χώρας, η τύχη των οποίων είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την ευημερίαν της Ελλάδος».

Βλέπουμε ότι ο στρατηγός Παπάγος εκμεταλλεύτηκε άριστα την ευκαιρία για να καταθέσει εμμέσως πλην σαφώς την διαφωνία του με την κουμμουνιστική αντίληψη περί ταξικού διαχωρισμού ο οποίος προκαλεί τη φτώχεια!

Στην διψασμένη Κόρινθο

«Διψάω»: Η λέξις της Μόδας στην Κόρινθο. Με αυτά τα λόγια στον υπότιτλο της ανταπόκρισης των τριών συντακτών με το τζιπ, δίνεται το πρώτο στίγμα για την κατάσταση στην πόλη της Κορίνθου.

«Στην Κόρινθο φθάσαμε κάπως διψασμένοι και το πρώτο πράγμα που αναζητήσαμε ήταν το νερό» γράφουν στον πρόλογό τους. «Και εμείς οι τρεις, αλλά και το τζίπ, υποφέραμε τρομερά. Μην παραξενευθείτε αν σας πούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή είναι η ύδρευσις», συνεχίζει το ρεπορτάζ. «Το νερό μεταφέρεται από το Λουτράκι με πέντε αυτοκίνητα και δύο κάρα, πωλείται δε λιανικώς προς 600 δραχμές το δοχείον για τα μαγαζιά και 700 για τα σπίτια. Κάτι συζητήσεις που είχαν αρχίσει από πολύν καιρό για να λυθεί το ζήτημα με έργα στο κτήμα Διαμαντή, αλλά το άλυτο ζήτημα έφθασε εγκαίρως στη Βουλή και έτσι παρέμεινε …δεμένο», σημειώνουν με μια μάλλον εμφανή ειρωνεία για την κακοδαιμονία της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Η Κόρινθος» συνεχίζουν «όμως παραμένει χωρίς νερό, ενώ ευάριθμοι σωλήνες υδρεύσεως κάνουν μακαρία ηλιοθεραπεία στην μαγευτική παραλία»! Η εικόνα που σχηματίζει στο μυαλό όλων μας η περιγραφή των ρεπόρτερ, δυστυχώς, δεν είναι άγνωστη στην ελληνική πραγματικότητα!

Πάσιο: Το χωριό στο οποίο δεν έφθασε ποτέ το Κράτος!

«Θέλετε τώρα να μάθετε ποιο είναι το μέρος της Ελλάδας, όπου δεν έχει φθάσει ακόμη το Κράτος;», η ρητορική ερώτηση του ρεπορτάζ προδιαθέτει τον αναγνώστη για μια ιδιαίτερα αρνητική περιγραφή της καθημερινότητας σε ένα χωριό της Κορινθίας. Το ερώτημα απαντάται στις αμέσως επόμενες γραμμές:

«Απέχει ενάμισυ χιλιόμετρο από το Κιάτο και ονομάζεται Πάσιο. Είναι χωρίς ταχυδρομείο, χωρίς αστυνομία, χωρίς καμία κρατική αρχή.

Πήραμε μερικές φωτογραφίες των κατοίκων» συνεχίζουν οι συντάκτες με το τζιπ, «και ακόμη τις μελετάμε για να καταλάβουμε αν οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχείς ή …ευτυχείς!», καταλήγει η σύντομη αναφορά στο μικρό, τότε, χωριό του Πασίου!

Έρευνα-κείμενα-επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • Αρχείο ΕΡΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.