ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Πώς ο Νανόπουλος έφερε το φυσικό αέριο στην Κόρινθο

Οι άμεσες ενέργειες του δημάρχου Κορινθίων μετά την απόφαση που άφησε την Πελοπόννησο έξω από τον δημόσιο σχεδιασμό – Πώς θα γίνει η μεταφορά του αερίου – Πότε προβλέπεται να έρθει στην Κόρινθο

Μια ευχάριστη είδηση για τους Κορίνθιους επεφύλασσε η συνάντηση Δήμα – Καλλίρη και Νανόπουλου την Πέμπτη 16 Ιουλίου στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης. Όπως φαίνεται η Κόρινθος θα είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου που θα έρθει το φυσικό αέριο παρότι ο σχεδιασμός της εταιρείας του δημοσίου, την περασμένη άνοιξη “πέταξε έξω” όλη την Πελοπόννησο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν αρχές Μαΐου όταν η έγκριση του πενταετούς σχεδιασμού της ΔΕΔΑ έριξε τη βόμβα στην Πελοπόννησο. Οκτώ συνολικά πόλεις, για τις οποίες το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, εξαιρούνταν αιφνιδιαστικά, από το νέο 5ετές 2020-2024. Μεταξύ αυτών η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Καλαμάτα και η Σπάρτη, δηλαδή όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου!

Η βόμβα δημιούργησε σύγχυση στους δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ωστόσο ένας δήμαρχος δεν έχασε λεπτό. Ο Βασίλης Νανόπουλος, την επομένη κιόλας των δημοσιευμάτων, στις 7 Μαΐου ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών, ώστε η Κόρινθος να μην μείνει εκτός του χάρτη επέκτασης του φυσικού αερίου στην πατρίδα μας.

Το χρονολόγιο των ενεργειών

Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Κορινθίων εξήγησε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου και αφού ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση της έλευσης του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό αυτής «της πολύ ευχάριστης εξέλιξης» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η εξέλιξη αυτή όπως εξήγησε «θα επιτρέψει στην πόλη της Κορίνθου να έχει φτηνή ενέργεια όπως είναι το φυσικό αέριο, καθαρή ενέργεια για το περιβάλλον, και να αποκτήσει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά».

«Θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναδρομή στο πώς φτάσαμε ως εδώ. Στις 7/5/2020 έστειλα μια επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπόψη του κ. Νικόλαου Μπουλαξή», είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος Κορινθίων και διάβασε το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής στην οποία συνοπτικά αναφερόταν στην είδηση ότι το φυσικό αέριο δεν θα έρθει στην Πελοπόννησο και φυσικά και στο δήμο Κορινθίων και ζητούσε άμεση ενημέρωση από τη ΡΑΕ για τα εξής θέματα:

1. Τυχόν νέους επενδυτές που έχουν καταθέσει μελέτη για άδεια διανομής και διαχείρισης για την πόλη της Κορίνθου

2. Χρονοδιάγραμμα κατασκευής του δικτύου διανομής

3.  Ενέργειες της ΡΑΕ προκειμένου να φθάσει το Φυσικό Αέριο στην Κόρινθο.

Στην κατακλείδα της επιστολής αναφερόταν η μεγάλη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα διείσδυσης του φυσικού αερίου στην πόλη της Κορίνθου για ποικίλους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Ακολούθησαν, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, πυκνές επικοινωνίες έτσι ώστε στις 9/7/2020 να εκδοθεί ΦΕΚ που περιελάμβανε την έγκριση της αιτούσας εταιρείας για άδεια διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης και της Κορίνθου!

Τέλος πραγματοποιήθηκε, όπως είπαμε και στην αρχή του ρεπορτάζ μας, την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Πελοπίδας Καλλίρης και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος CEO της EDIL, της εταιρείας που θα διανείμει το φυσικό αέριο στον Δήμο Κορινθίων.

Η συνάντηση και οι δηλώσεις Δήμα

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ όπως δήλωσαν από κοινού μετά τη λήξη της συνάντησης, αναλύθηκαν διεξοδικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεκινήσουν εντός του 2021 εντατικά οι εργασίες για την έλευση του φυσικού αερίου.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επικείμενη έλευση του φυσικού αερίου στην Κορινθία:

«Σήμερα έχουμε καλά νέα για την Κορινθία!! Η Κόρινθος ενδεχομένως θα είναι η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου στην οποία θα φτάσει το φυσικό αέριο και ελπίζουμε πως θα επεκταθεί σύντομα και πέραν της Κορίνθου. Συζητήσαμε διεξοδικά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσουν εντατικά οι εργασίες εντός του 2021 για την έλευση του φυσικού αερίου.»

Ποια είναι η Edil που αναλαμβάνει να φέρει το φυσικό αέριο στην Κόρινθο

H EDIL HELLAS είναι μια από τις πρώτες επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία του φυσικού αερίου και οργάνωσαν την προώθηση, την εγκατάσταση και διαχείριση του.

Δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής δικτύων υποδομής φυσικού αερίου, στις βιομηχανικές, επαγγελματικές και οικιακές εγκαταστάσεις καθώς και στη παροχή υπηρεσιών service σε όλες τις εφαρμογές.

Αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές που εμπιστεύεται η Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης & η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, στην κατασκευή των δικτύων υποδομής στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Η όλη επένδυση που θα γίνει θα είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησε ο δήμαρχος και από αυτήν θα ωφεληθούν οι επαγγελματίες του δήμου Κορινθίων, ενώ θα δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας όσο θα διαρκεί το έργο.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2020 και σε 2-3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, η οποία, ειρίσθω εν παρόδω όπως εξήγησε ο Βασίλης Νανόπουλος δεν έχει κανένα κόστος για το δήμο Κορινθίων, ενώ είναι φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο περί το 40%.

Τέλος, τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν θα επιδοτηθούν από την Περιφέρεια και θα είναι ιδιοκτησία του δήμου Κορινθίων όταν γίνει η πλήρης απόσβεση δηλαδή σε περίπου 15 χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.