ΙΣΤΟΡΙΚΑ

21 Ιουλίου 1935: Τι απαιτεί το Δερβένι από την Κυβέρνηση

Η επίσκεψη του πολιτευτή Παμπούκα στην κωμόπολη της δυτικής Κορινθίας ευκαιρία για την αποστολή αιτημάτων στην κυβέρνηση – Το μείζον ζήτημα του Γυμνασίου

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 1935 το Δερβένι επισκέπτεται ο πολιτευτής της Κορινθίας κ. Γ. Παμπούκας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον τύπο της εποχής ως ανθρώπου του καθαρού ναι ή όχι. Η επίσκεψή του στο Δερβένι είχε παραγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για έρθει σε επαφή με την τοπική κοινωνία, να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες της.

Οι Δερβενιώτες τον υποδέχθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Τ. Λαζανά, όπου πολίτες και κοινοτικοί σύμβουλοι έθεσαν ως πρώτη ανάγκη την προαγωγή του Ημιγυμνασίου του Δερβενίου σε πλήρες Γυμνάσιο. Ο κ. Παμπούκας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Σικυών» στο εκτενές ρεπορτάζ της, σε αυτό το σημείο είπε το πρώτο όχι. Ο πολιτευτής ενημέρωσε το πλήθος ότι ο τότε Πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης είναι υπέρ της καταργήσεως και όχι της ιδρύσεως Γυμνασίων.

«Εδήλωσε ξάστερα και καθαρά ότι τούτο είναι αδύνατον να γίνει και κατ’ ισχυρότερον λόγον εις την Κορινθίαν, εις ην λειτουργούσι τρία πλήρη Γυμνάσια». Με συγκαταβατικότητα αντιμετώπισαν την άρνηση οι κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος όμως κ. Μανωλόπουλος συνηγόρησε απολύτως με την άποψη του πολιτευτού.

Περί θαλάσσης, ποταμού και υδάτων

Η συζήτηση συνεχίστηκε και την ομήγυρη απασχόλησαν άλλα θέματα, ενώ σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, θα έπρεπε οι κοινοτικοί σύμβουλοι να εγκαταλείψουν τον πολιτευτή εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το Γυμνάσιο! Ωστόσο, αυτοί συνέχισαν να αναλύουν θέματα που είχαν να κάνουν με τη θάλασσα, τον ποταμό και τα νερά!

Ο συντάκτης του άρθρου στην εφημερίδα «Σικυών» παίρνει την υπόθεση πάνω του και συνεχίζει το ζήτημα του Γυμνασίου, το οποίο κατά τη γνώμη του είναι κεφαλαιώδες.

Σημειώνει λοιπόν, ότι «το αρμόδιον εκπαιδευτικόν τμήμα του Υπουργείου ευθύς ως ελήφθη ανάγκη ίνα ιδρυθή δεύτερον και βραδύτερον τρίτον εν τη επαρχία μας Γυμνάσιον, εγνωμάτευσε και σαφώς απεφάνθη εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις ότι δια να εξυπηρετηθεί η δυτική πλευρά της Κορινθίας και το πλείστον μέρος της Αιγιαλείας, δέον το πρώτον ιδρυθησόμενον Γυμνάσιον να ιδρυθεί εν Δερβενίω και μόνο. Δυστυχώς, όμως», σημειώνει με εμφανή πικρία, «κατά το “ο έχων μάχαιραον τρώγει πεπόνι” δια μεν το πρώτον Γυμνάσιον τη μάχαιραν είχε το Κιάτο, δια δε το δεύτερον τοιούτον η Νεμέα και η Ακράτα, πράγματα δηλαδή πασιφανώς άδικα και ανάποδα.

Όσον θ’ αφορά την σκέψιν του κ. Πρωθυπουργού όστις ως λέγεται είναι αποφασισμένος να καταργείσει πλείστα Γυμνάσια, με την αντίληψιν ότι εκ τούτων εξέρχονται τεμπέληδες και θεσιθήραι, συμφωνούμε και λέγομε ναι, να καταργηθούν Γυμνάσια, αλλά όσα τούτων εδρεύουν σε περιοχάς που έχουν γαίας εκτεταμένας προς καλλιέργειαν, όπου όντως αυτοί καλού παρασύρουν τους νέους και κενόδοξους να γίνονται υπάλληλοι και υπαλληλίσκοι, δύνανται δια της γης των να γίνονται αφεντάδες και κύριοι της υποστάσεως και οντότητός των. Δεν ημπορούμεν όμως να είπωμεν το ίδιον και δια τας περιοχάς που δεν έχουν γαίας και ιδίως το Δερβένιον όπερ ευρέθη μεταξύ βράχων και θαλάσσης και του οποίου τα τέκνα είναι υποχρεωμένα ή να γίνουν επιστήμονες και υπάλληλοι, ή να εκπατρισθώσιν προς δυσμάς και ανατολάς προς ανεύρεσιν χειρωνακτικών εργασιών.

Αλλ’ ουδέ πρέπει να νομίζει ο κ. Πρωθυπουργός» συνεχίζει ανεβάζοντας τους τόνους «ότι τα γράμματα των σημερινών Ημιγυμνασίων είναι αρκετά σε έναν νέο, όστις θα επιδοθεί σε μία εμπορική ή επαγγελματική ή και πιο επάνω από την αξίνην και τσάπαν εργασίαν.

Ο Αριστοτέλης ερωτηθείς, κατά τι διαφέρουν οι γραμματισμένοι από τους αγράμματους, απήντησεν, όσον διαφέρουν οι νεκροί από τους ζώντας. Είς την σπουδήν λοιπόν των γραμμάτων οφείλουν η Πολιτεία και οι γονείς να βιάζουν τα τέκνα τους, εν συνδυασμώ όμως και προς την θρησκευτικήν μόρφωσιν, ούτως ώστε η διαπαιδαγώγησις να αποβή ανατροφή «εν Παιδεία και νουθεσία Κυρίου» με την οποίαν και μόνον ο άνθρωπος ζη ευτυχώς και εις την οικογένειάν του και την πατρίδα του γίνεται ωφέλιμος και ουχί βάρος».

Ο συντάκτης που κατακεραυνώνει με τα επιχειρήματά του την κυβέρνηση τονίζει κλείνοντας, ότι εάν τα πολιτικά γραφεία κατακλύζονται από αποφοίτους του Γυμνασίου που αναζητούν μία θέση, δεν φταίει το Γυμνάσιο αλλά η κυβέρνηση που τοποθετηθεί εδώ κι εκεί σε θεσούλες αργόμισθους τεμπέληδες, που «απολαμβάνουν τας Αθήνας, έστω και με ψωμοτύρι, αδιαφορούντες παντελώς δια το μέλλον των»!

Επιμέλεια – κείμενα – έρευνα: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγή: Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.