ΙΣΤΟΡΙΚΑ

22 Ιουλίου 1936: Καλοκαίρι στα Καλύβια Φενεού

Το γλέντι για τον επαναπατρισμό του Νίκου Λάζου, η απελπισία των αγροτών και η διακοπή των εργασιών στην οδό Καλλιάνοι – Γκούρα

Εποχή θέρους στα χωριά της ορεινής Κορινθίας και δη, στο Φενεό σημαίνει αναστάτωση, κίνηση, δουλειές, μια δραστηριότητα χωρίς τέλος. Θέρος, τρύγος, πόλεμος λέει εξάλλου η λαϊκή παροιμία θέλοντας έτσι να δείξει τον αγώνα και την υπερδραστηριότητα που παρατηρείται σε δύο από τις πιο σημαντικές αγροτικές εργασίες.

Ωστόσο το καλοκαίρι του 1936 στο Φενεό δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς για την εποχή του θέρους. Τα Καλύβια όπως και όλα τα άλλα χωριά του οροπεδίου του Φονιά είναι νεκρωμένα κι αυτό γιατί είχε προηγηθεί η «τελεία» καταστροφή των δημητριακών από πολλούς παράγοντες το προηγούμενο διάστημα.

Γλέντι στο Φενεό το 1924.

Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι και απογοητευμένοι. Οι δουλειές λίγες και ο πληθυσμός σε θλίψη εξαιτίας και της διακοπής των έργων που γίνονταν στην οδική αρτηρία Καλλιάνοι – Γκούρα, «της σωτηρίου αυτής αρτηρίας» όπως υπογραμμίζει η ανταπόκριση του “Καλυβιώτη”, στην εφημερίδα «Κορινθία». 

Ο λαός του Φενεού κινδυνεύει από την πείνα, επισημαίνει ο ανταποκριτής ο οποίος με λεπτή ειρωνεία καυτηριάζει και την κατάσταση στην τοπική κοινωνία: «Δεν διαμαρτυρόμεθα όμως! Ποιοι να διαμαρτυρηθούν; Οι άρχοντες θέλουν πάντοτε θύματα! Ο λαός μας είναι φιλήσυχος και για τούτο ημέρα τη ημέρα κινδυνεύει εκ πείνας», σημειώνει.

Όμως ακόμη κι αυτός ο ίδιος ο ανταποκριτής της εφημερίδας δεν στέκεται και πολύ στο πρόβλημα. Ξεπερνάει γρήγορα τη δυστυχία της καταστροφής της παραγωγής και αναφέρεται στα κοσμικά γεγονότα του χωριού.

«Αυτές τις μέρες» αναφέρει «λόγω της επισκέψεως του εκλεκτού ομογενούς εξ Αμερικής κ. Νίκου Λάζου μετά της ευγενούς κυρίας του Βασιλικής εσημειώθη κάποια εξαιρετική κίνησις».

Οι κάτοικοι των Καλυβίων όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ  του Καλυβιώτη για να τιμήσουν τον επαναπατρισθέντα ομογενή, διοργάνωσαν εκδρομή στην οποία πήραν μέρος 30 εξέχοντα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας! Παρατέθηκε μάλιστα πλούσιο γεύμα,  το οποίο διαδέχθηκαν χοροί με μεγάλο κέφι!

Από τους συμμετέχοντες, όπως μας πληροφορεί η ανταπόκριση του Καλυβιώτη, ξεχώριζαν, φυσικά τα τιμώμενα πρόσωπα κύριος και κυρία Λάζου, ο ποιητής Μύρτιλλος Φενεάτης (Ν.Π.) [sic], ο Κουτρετσές, ο κ. Κολοβός, ο κ. Φούγιας, ο κ. Κονομόδης, ο κ. Ρεβίθης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.

Το ίδιο βράδυ μάλιστα, το γλέντι επαναλήφθηκε σε από κοινού γεύμα που παρέθεσαν οι κύριοι Χάντζος και Παπαγεωργόπουλος όπου «ηγέρθησαν προπόσεις καλαμπουριστικαί».

Καταλήγοντας στην ανταπόκρισή του όμως ο Καλυβιώτης, επανέρχεται στην αρχική θλίψη και δυστυχία που καιροφυλακτεί στον κάμπο του Φενεού και σημειώνει επί λέξει:

«Τι όμως είναι αυτή η παρένθεσις στη θλίψη και την δυστυχία όλου του ορεινού μας Δήμου; Σταγών εν τω ωκεανώ! Δια τούτο φωνάζωμεν SOS», καταλήγει!

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

  • Αρχείο Εφημερίδων της Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.