ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

29 Iουλίου 1934: Το Ψάρι Στυμφαλίας και οι ελλείψεις του!

Ανταπόκριση από το όμορφο χωριό, την «καλλονή της φύσεως» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την «πληγή» της συγκοινωνίας! Η εκπάγλου καλλονής νεότευκτη Εκκλησία του χωριού που κόστισε ένα εκατομμύριο, μόνο η εσωτερική διακόσμησή της!

Καλοκαίρι του 1934 και οι ανταποκριτές των τοπικών εφημερίδων εξαπολύονται στην ορεινή Κορινθία προς αναζήτηση δροσιάς και …ρεπορτάζ! Σε αυτό το πλαίσιο στην εφημερίδα «Σικυών» της εποχής δημοσιεύεται ένα μονόστηλο που επιγράφεται «Το Ψάρι και αι ελλείψεις του». Το υπογράφει ο «Γ.» ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, όμως απαριθμεί με μεγάλη μαεστρία τα καλά του Ψαρίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό.

«Το μαγευτικόν της τοποθεσίας, η καλλονή της φύσεως, το εξαίρετον του κλίματος αποτελούν τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά του χωρίου μας». Με αυτά τα λόγια ο «Γ.» ξεκινάει την ανταπόκρισή του από το όμορφο Ψάρι.

Ο ανταποκριτής συνεπαρμένος από τις ομορφιές του τόπου ευχαριστεί τη φύση για τα σπάνια προνόμια της ωραιότητος και της μαγείας που χάρισε στο ωραίο χωριό του. Η περιγραφή της θέσης είναι ακριβής: Το Ψάρι, που απέχει μισή ώρα από τη λίμνη Στυμφαλία, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στραμμένο προς το νότο και σ’ αυτό το χαρακτηριστικό του οφείλεται το υγιεινό κλίμα του.

Εκατοντάδες πανύψηλα δέντρα όλων των ειδών το στεφανώνουν λες και θέλουν να το προφυλάξουν από τις καυτές ακτίνες του ήλιου χαρίζοντάς του τη σκιά τους, σημειώνει ο ανταποκριτής που δεν παραλείπει να εξάρει και την εργατικότητα των κατοίκων του: «Τας ελλείψεις τα οποίας η φύσις αφήκεν εις την τοποθεσίαν αυτήν συμπληρούσιν οι κάτοικοι δια της φιλεργίας των. Την έλλειψιν π.χ. των απαραίτητων δασών καλύπτουσιν οι κάτοικοι φυτεύοντες δένδρα, τα οποία και χρέη δάσους εκτελούν και τους καρπούς των παρέχουσι»!

Φωτογραφία του 1935, έτους κατά το οποίο τοποθετήθηκε 
το ρολόϊ στο νεο-ανεγερθέν καμπαναριό.
Οι τότε κάτοικοι του χωριού με καμάρι φωτογραφίζονται
στο στολίδι του χωριού.
(Από το αρχείο της Έλσας Σταματοπούλου – Η φωτογραφία
βρίσκεται δημοσιευμένη στο http://www.psarikorinthias.gr/

Γης της Επαγγελίας λοιπόν το Ψάρι θα μπορούσε να αποτελέσει περιζήτητο κέντρο παραθερισμού για πολλές ευκατάστατες οικογένειες της παραλιακής Κορινθίας αλλά και της Αθήνας. Όμως, αυτό δεν είναι εφικτό όπως σημειώνει ο «Γ.» διότι του λείπει το σπουδαιότερο χάρισμα: Η συγκοινωνία!

«Η πληγή αυτή είναι καίριος δια το χωρίον μας» σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Σικυών», «αλλά και αυτήν οι κάτοικοι δια της φιλεργίας των τείνουν να επουλώσουν καθ’ όσον κατεσκευάσθη η οδός Ψάρι-Καλλιάνοι, δια προσωπικής εργασίας, υπολείπονται δε απ’ αυτής μόνον αι γέφυραι. Εντός δε ολίγου χρονικού διαστήματος θα γίνει η έναρξις κατασκευής της οδού Νεμέα – Ψάρι».

Όλα αυτά αποτελούν κατά τον συγγραφέα του άρθρου δείγμα της ανωτερότητας των Ψαριωτών, εις επίρρωσιν του οποίου έρχεται «ο κατασκευαζόμενος ναός της Θεοτόκου, του οποίου η εσωτερική μόνον διακόσμησις εκόστισε περί το εκατομμύριον και δίδει εις τον επισκέπτην την εντύπωσιν Αθηναϊκής Μητροπόλεως»!

Ο «Γ.» κλείνει το άρθρο του με τη βεβαιότητα ότι οι ιθύνοντες του χωριού είναι καθόλα αντάξιοι της θέσης τους, ενώ σημειώνει ότι «εντός δε ολίγου το χωρίον μας θα μεταβληθή εις περιζήτητον κέντρον παραθερισμού»!

Έρευνα-Κείμενα-Επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγή: Αρχείο Εφημερίδων Ελληνικής Βουλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.