Η αντιπροσωπεία του «Ελλάδα 2021» συνάντησε δημάρχους και φορείς του νομού στο δημαρχείο Κορίνθου – Ποιες είναι οι εφτά προτάσεις του δήμου Κορινθίων – Οι υπόλοιπες προτάσεις των δήμων της Κορινθίας – Τι ζήτησε η κ. Αγγελοπούλου από τον δήμαρχο Νεμέας
Την Κόρινθο επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για συνεργασία με το δήμαρχο Κορινθίων και συνάντηση με τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού καθώς και τους παραγωγικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε εξαρχής τον θαυμασμό της για το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο της Κορίνθου, όπου – όπως είπε – ελήφθησαν οι πρώτες ιδρυτικές αποφάσεις του επαναστατημένου Έθνους. Όπως ανέφερε μάλιστα η κ. Αγγελοπούλου σε ανάρτησή της στο twitter, «στην Κόρινθο, στον τόπο της πρώτης Βουλής, της πρώτης Ιεράς Συνόδου, του πρώτου κρατικού νοσοκομείου, εκεί που ελήφθησαν θεμελιώδεις αποφάσεις για το νέο ελληνικό κράτος, συζητήσαμε με φορείς της περιοχής πώς θα τιμήσουμε το παρελθόν και θα οραματιστούμε το αύριο του τόπου».
Η ανακοίνωση της Επιτροπής, – η οποία καθυστέρησε να εκδοθεί σε ένδειξη θλίψης και συμπαράστασης στον δήμαρχο Κορινθίων για τον αδόκητο χαμό της συζύγου του – ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή της Κορινθίας «συμβολίζει όσο λίγες το πείσμα και την επιμονή για αναγέννηση, ένα τόπο με ανθρώπους δυνατούς που στάθηκαν όρθιοι μέσα από τρομερές δυσκολίες και αντιξοότητες” [..] καθώς και ότι, η Κορινθία αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς για την Ελληνική Επανάσταση, όπου «δόθηκαν σπουδαίες μάχες, όπως η Μάχη των Δερβενακίων, αλλά και ελήφθησαν οι πρώτες ιδρυτικές αποφάσεις του επαναστατημένου Έθνους, όπως η δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου, του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου, των πρώτων δικαστηρίων».

«Εδώ, άνθρωποι σαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ανύψωσαν το φρόνημα των Επαναστατών με τη θριαμβευτική νίκη στα Δερβενάκια. Σήμερα, για όλους εμάς τους Έλληνες που περνάμε και πάλι μία, παροδική ελπίζουμε, δυσκολία, τέτοιοι ήρωες μας θυμίζουν κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η γενναιότητα, η αγάπη του ενός για τον άλλον και για την πατρίδα μας, η φλόγα της ελευθερίας είναι ουσιαστικά οι φάροι για τη συνέχεια του Ελληνικού κράτους», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και πρόσθεσε: «Το 2021 δεν γιορτάζουμε μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό και ελεύθερο κράτος. Γιορτάζουμε την απόφασή μας να προχωρήσουμε στο μέλλον με τις ίδιες αρχές. Ενωμένοι, κοιτάζουμε με νηφαλιότητα το παρελθόν, παίρνουμε μαθήματα από τις μάχες που έγιναν εδώ και προχωράμε με αυτοπεποίθηση στο μέλλον».
Συζήτηση για το παρόν και το μέλλον
Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στο δημαρχείο της Κορίνθου ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, ενώ ακολούθησε μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις προτάσεις των Δήμων του Νομού Κορινθίας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και για ζητήματα που αφορούν την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκου, ο δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, στελέχη της Δημοτικής Αρχής Κορίνθου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου, Επίσκοπος Αγάπιος, εκπρόσωποι των παραγωγικών και πολιτιστικών φορέων, εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων της περιοχής καθώς και μέλη διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας και ενεργού συμμετοχής όλων των ζωτικών δυνάμεων της περιοχής στη συζήτηση, κάτι που όπως είπε αποτελεί «αδιάψευστο μάρτυρα της ενότητας», μέσα από την οποία αναδεικνύεται ένας σύγχρονος πατριωτισμός που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των προτάσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση που έχουν υποβάλει τόσο ο Δήμος Κορινθίων όσο και οι άλλοι Δήμοι του Νομού και οι οποίες αναδεικνύουν μια κοινωνία που κοιτάζει προς το μέλλον.
Οι προτάσεις του δήμου Κορινθίων
Στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Κορινθίων και η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκαν στις εφτά (7) συνολικά προτάσεις που έχει υποβάλλει ο δήμος στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2021». Προτάσεις που καλύπτουν όλο το ιστορικό, πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και ευρύτερο φάσμα των δράσεων και δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στην Κόρινθο και σημάδεψαν και σημαδεύουν το μέλλον του ελληνικού κράτους.
Οι προτάσεις είναι:
- Συνέδριο Συγγραφέων, 28-30 Μαΐου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο «Θ.ΘΩΜΑΙΔΗΣ»
- Αναπαράσταση Μάχης Δερβενακίων
- Αναπαράσταση Απελευθέρωσης Ακροκορίνθου
- Αρχαία Κόρινθος: 1η πρωτεύουσας Νεότερου ελληνικού κράτους – Ημερίδα
- Ο Ρόλος της εκκλησίας στην Επανάσταση (Συσχετισμός με τον ρόλο της στην Κορινθία και τον Απόστολο Παύλο– Η διαδρομή, οι επιστολές – Παγκόσμιο σημείο αναφοράς)
- Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου «Η Κορινθία στην Επανάσταση» / Εικονική περιήγηση / Τρισδιάστατη απεικόνιση
- Η οικονομία της Επανάστασης και η εξέλιξή της 200 χρόνια μετά
Οι προτάσεις των άλλων δήμων
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι άλλοι δύο δήμοι της Κορινθίας είχαν καταθέσει προτάσεις στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για το δήμο Βέλου-Βόχας που κατέθεσε δύο προτάσεις:
1. Διήμερη συναυλία (31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2021) αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη και το έργο του που είναι εμπνευσμένο από το 1821 (Πνευματικό Εμβατήριο Σικελιανού, μελοποιήσεις Ανδρέα Κάλβου και Διονυσίου Σολωμού)
2. Επιμορφωτική Εκπαιδευτική δράση πάνω στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά με τη συνεργασία του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».
Επίσης, δύο προτάσεις, είχε καταθέσει ο δήμος Σικυωνίων οι οποίες αφορούσαν:
- Έκδοση ιστορικού βιβλίου που αφορά στην ιστορία της περιοχής Στυμφαλίας και ευρύτερα της Κορινθίας το 1821 και μέχρι το 1831
- Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου με θέμα «Το Νερό ως Κινητήριος Μοχλός της Ιστορίας» το οποίο θα παρουσιάζει μέσα από ψηφιακή περιήγηση και διαδραστικούς χάρτες τους υδάτινους πόρους της περιοχής Στυμφαλίας, Φενεού και Σικυώνας το ρόλο που έπαιξαν στην πριν και μετά την Επανάσταση του 1821, τις ιστορικές τοποθεσίες και πρόσωπα που ενεπλάκησαν με τη διαχείρισή τους, καθώς και τη συμβολή τους, μέχρι σήμερα αλλά και στο μέλλον, στην ελληνική οικονομία.
Η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από την πρόταση του δήμου Σικυωνίων για τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου νερού.
Μάλιστα απευθυνόμενη στον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση, δήλωσε ότι «η πρότασή σας μας εντυπωσίασε στην Επιτροπή» για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι η συγκεκριμένη πρόταση «έχει ήδη εγκριθεί»!
Σημειώνεται ότι οι Δήμοι της Κορινθίας έχουν υποβάλει συνολικά 11 προτάσεις στην πλατφόρμα «Ελλάδα 2021» για να γιορτάσουν την επέτειο.
Με το πέρας της συνάντησης στην Αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων ο δήμαρχος κ. Βασίλης Νανόπουλος πρόσφερε στην κ. Αγγελοπούλου ένα καλάθι με προϊόντα της κορινθιακής γης. Η κ. Αγγελοπούλου το δέχτηκε απευθύνοντας τις ευχαριστίες της, ωστόσο, χαριτολογώντας γύρισε στον δήμαρχο Νεμέας κ. Κωνσταντίνο Φρούσιο και του είπε: «Δε μου έφερες κρασί από τη Νεμέα που μ’ αρέσει πολύ» για να αποσπάσει τη δέσμευση του δημάρχου ότι η επιθυμία της θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον!
«Τόπος έμπνευσης»
«Οι εκπρόσωποι από όλη την Κορινθία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του 1821 οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους και την περιουσία τους και αγωνίστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε ελευθερία, να έχουμε την πατρίδα μας και να μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον» ανέφερε από τη μεριά του ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Νικόλαος Ταγαράς τόνισε ότι το 2021 είναι ένας σταθμός απολογισμού για όλα αυτά που πέρασαν οι Έλληνες, τις επιτυχίες αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις, κάτι που θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.
Μιλώντας για την επέτειο των 200 χρόνων, η βουλευτής Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη έδωσε έμφαση στη συμβολή της Κορινθίας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. «Είναι πολύ μεγάλη χαρά που θα την αναδείξουμε στο 2021» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Κόρινθος είναι διαχρονικά ένας τόπος έμπνευσης» ανέφερε από τη μεριά της το μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Δέσποινα Μουζάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Δήμοι του Νομού για την επέτειο των 200 χρόνων ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον.
Σ’ αυτό το παράθυρο στο μέλλον αναφέρθηκε εκ νέου η πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνοντας χαρακτηριστικά τη σημασία που έχουν οι προτάσεις που «ανοίγονται» στο μέλλον όπως η πρόταση για το νερό.
Κατηγορίες:ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ