ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού: 178 χρόνια ιστορίας (Μέρος Α΄)

Το δεύτερο αρχαιότερο σχολείο της Κορινθίας που ιδρύθηκε μια δεκαετία μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους – Ποιοι ήταν οι πρώτοι δάσκαλοί του

Συνεχίζουμε και σήμερα με ένα ακόμη αφιέρωμα στην εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Κορινθίας, αφού αυτή η εβδομάδα λόγω της επανέναρξης των σχολείων ανήκει δικαιωματικά σε αυτά.

Θα παρουσιάσουμε σήμερα το πρώτο, εισαγωγικό μέρος, του αφιερώματος σε ένα από τα παλαιότερα σχολεία της Κορινθίας: το Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού, γνωστό σήμερα ως 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού.

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ – ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1936-37
Ορισμένα ονόματα: Παλυβός Νίκος, Παπαλέκας Οδυσσέας, Μακρόπουλος Γιάννης, Βαλασόπουλος Γιώργος, Σιώρης Αθανάσιος, Μπαλάσκας Σπήλιος, Πάτσαρη Μαρία, Βουδούρη Πόπη, Μασούρη Τασία, Μπούλια Κούλα, Τσακανίκας Γιάννης, Πιτσούνη Μαρία, Παπαγιαννοπούλου Τούλα, Ανδριανού Μαρία, Ψυχογιού Ρούλα, Μιχαλέση Τούλα, Δαριώτη Μαρία, Πιτσούνη Νούλα, Μπάρτζη Σοφία, Παπαλέκας Δημήτρης, Παγκούλης, Σχοινοχωρίτης Γιάννης, Μασούρης Παντελής, Χριστοδούλου Βασίλης, Αμπατζής Γιάννης, Κόλλιας Σπύρος, Μπούλια Λούλα, Πιτσούνη Νίτσα, Σαρρή Κούλα, Μασούρης Κων/νος, Μαρινάκης Πέτρος, Δοσαράς Νίκος, Πάτσαρης Νίκος, Παππής Βασίλης, Πηγαδιώτης Σταύρος, Παπαλέκας Ντίνος.
Δάσκαλοι: Ρίσκας Χρήστος (διευθυντής), Κεχρής Χρήστος, Εμμαμωνίδου Ευαγγελία, Ιωάννης Δήμου (δεξιά, καθιστός στην καρέκλα). (Φωτογραφικό Αρχείο Ιωάν. Βαλασόπουλου)

Το Ζευγολατιό το 1834, έδρα του δήμου Αιγιαλείας, αποτελούσε το κέντρο της εύφορης Βόχας, στην οποία σταδιακά συνωστιζόταν όλο και περισσότερο κόσμος. Η ίδρυση Σχολείου ήταν άκρως αναγκαία:

«Στις 20.1.1842 ιδρύθηκε το Β’ Δημοτικό Σχολείο στο Δήμο Κορίνθου με έδρα το Τρανό Ζευγολατειό και Διδάσκαλο τον Αναστάσιο Αργυρόπουλο. Υπηρέτησαν και οι Στάμου Ιωάννης, Παππαδάκης Εμμανουήλ, Φραγκόπουλος Κωνσταντίνος, Θεοδοσιάδης Γεώργιος και άλλοι». Αυτό διαβάζουμε στο βιβλίο του αειμνήστου Αδάμ Γ. Αθουσάκη με τίτλο «Η Εκπαίδευση στην Αργολίδα, Κορινθία και Μεγαρίδα».

Σχολ. έτος 1922-23 Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού. 
Δάσκαλος ο Γρηγόρης Μούργελας και δασκάλα ίσως η Ελένη Καλογεροπούλου.
(Φωτογραφικό Αρχείο 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού
απαγορεύεται η αναπαραγωγή/δημοσίευση χωρίς την άδεια του Σχολείου).
___________________________

Ονομάστηκε Δημοτικό Σχολείο γιατί σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου της 6/18 Φεβρουαρίου 1834 «ο κάθε δήμος είχε υποχρέωση να ιδρύει και να συντηρεί με δικά του έξοδα Δημοτικά Σχολεία για τη μόρφωση του λαού»!

Υπογραφή του Δ/ντή (Γρ. Μούργελα) και σφραγίδα του Σχολείου. (Αρχείο Ι.Βαλασόπουλου)

Το 1918 στο Ζευγολατιό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο Αρρένων υπό τον Διευθυντή Γρηγόριο Μούργελα και τον Δημοδιδάσκαλο Β. Πούλλο και Δημοτικό Σχολείο Θηλέων υπό τη Δημοδιδασκάλισσα Ελένη Καλογεροπούλου. Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία των δύο σχολείων με τον Επόπτη εκπαιδεύσεως Κορινθίας σχετικά με τις εντυπώσεις τους από τα αναγνωστικά της Α΄ και Β΄ τάξης και τους αρβανιτόφωνους μαθητές.

[συνεχίζεται…]

Έρευνα-κείμενα-επιμέλεια: Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Πηγές:

 • Αδάμ Αθουσάκη, «Η Εκπαίδευση στην Αργολίδα, Κορινθία και Μεγαρίδα»
 • Αρχείο Νεοελληνικών Σπουδών Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης
 • Εθνικό Τυπογραφείο, Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

2 replies »

 1. Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση! Είναι πολύτιμη ως πληροφορία. Αν έχετε και άλλα στοιχεία από τη θητεία του παππού σας στο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού και θέλετε να τα μοιραστείτε μαζί μας, θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας.
  Τηλ. επικοινωνίας: 6974583005

 2. Γεια σας! Συγχαρητήρια για την ιστορική αναδρομή που μας παρουσιάσατε. Θέλω μόνο να επισημάνω την εξής διόρθωση/προσθήκη στις πληροφορίες του συγκεκριμένου άρθρου:
  Στους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Ζευγολατιού ήταν και ο παππούς μου, Ιωάννης Δήμου, ο οποίος διακρίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Είναι ο κύριος που κάθεται στην καρέκλα δεξιά, όπως βλέπουμε την φωτογραφία.

  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
  Αναγνωστάκου Εύη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.