ΑΓΡΟΤΙΚΑ

90 λεπτά κόπηκε το πρώτο λεμόνι στην Κορινθία

Χαμηλή η παραγωγή φέτος, λόγω του ανοιξιάτικου καύσωνα – Τι δηλώνουν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Κιάτου-Τραγάνας Χρήστος Γεώργας και Μουλκίου Παναγιώτης Τσακανίκας

Ο άκαιρος καύσωνας που σημειώθηκε στα μέσα Μαΐου και βρήκε τα δέντρα στην περίοδο της ανθοφορίας εμπόδισε τη σωστή γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα η παραγωγή να υπολείπεται κατά 25%-40% μιας πλήρους απόδοσης των δέντρων στην Κορινθία, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Στο Κιάτο, όπως αναφέρει το άρθρο, οι παραγωγοί έκοψαν τις πρώτες παρτίδες μέσα Σεπτεμβρίου, με τιμή αφετηρίας τα 90 λεπτά. Παρόλο που είναι δεδομένο ότι η τιμή των πρώτων ημερών σε ποσότητες που προορίζονται για την κάλυψη ενός μικρού μέρους της εγχώριας κατανάλωσης δεν προεξοφλεί την εξέλιξή της στη διάρκεια της σεζόν, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι παράγοντες όπως η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση για εσπεριδοειδή που διατηρείται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μπορούν να αποτελέσουν έδαφος για ένα δεύτερο καλό εμπορικό σερί για το ελληνικό λεμόνι.

Τι λένε οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών

Στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας, ο οποίος ανέφερε πως «Ξεκινήσαμε στις 15 Σεπτεμβρίου με την πρώιμη Ιντερντονάτο. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν η μειωμένη παραγωγή, που υπολείπεται της κανονικής όσο και πέρσι περίπου, δηλαδή μέχρι 40%, καθώς ο καύσωνας στα μέσα Μαΐου δεν επέτρεψε να γίνει σωστή γονιμοποίηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη μέρα η τιμή παραγωγού έπιασε τα 90 λεπτά το κιλό, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή αφορά τις πρώτες μικρές ποσότητες και σύντομα αποκλιμακώνεται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «έχουμε λόγους να περιμένουμε μια καλή χρονιά εμπορικά, η οποία συνίσταται σε διάρκεια των καλών τιμών στην πορεία της σεζόν, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι πάλι μειωμένη και η ζήτηση για λεμόνια ζωηρή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μουλκίου Κορινθίας, Παναγιώτης Τσακανίκας, περιγράφοντας αυτήν καθεαυτή την παραγωγή, μας είπε: «Η χρονιά χαρακτηρίζεται μέτρια παραγωγικά. Είμαστε γύρω στο 75% μιας πλήρους παραγωγής, όπως δείχνουν τα κτήματα, εξαιτίας κυρίως του καύσωνα του περασμένου Μαΐου. Μπορεί να είμαστε κοντά στα περσινά επίπεδα παραγωγικά, όμως, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου φέτος δεν αντιμετωπίσαμε το ίδιο έντονα προβλήματα από καιρικά φαινόμενα».

Από το Κιάτο, ο Κωνσταντίνος Πάπας, γεωπόνος και λεμονοπαραγωγός, σημείωσε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 25%-40%σε σχέση με την πλήρη δυναμική της καλλιέργειας. Οι μεγάλες κοπές αναμένονται, όπως ανέφερε, από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ οι πρώτες ποσότητες προσανατολίζονται στην εγχώρια αγορά.

«Το ότι δεν είχαμε καθόλου βροχές σημαίνει ότι δεν βοηθήθηκαν τα δέντρα να γίνει ο καρπός πιο γρήγορα, γιατί όσο και να ποτίζεις, από κάτω χρειάζονται και ατμοσφαιρική υγρασία», ανέφερε ο ίδιος. Όσον αφορά την εμπορία, ο κ. Πάπας σχολίασε ότι οι καλλιεργητές έχουν πίσω τους μια καλή χρονιά, στην οποία συντέλεσε αφενός η μειωμένη παραγωγή, αφετέρου η ζήτηση που διαμορφώθηκε στο φόντο του κορωνοϊού συνολικά για τα εσπεριδοειδή. «Φέτος, έχουμε και τα δύο αυτά δεδομένα και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, που πραγματοποιούνται στο πρώτο διάστημα της σεζόν. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε μια καλή χρονιά».

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για την εμπορία του λεμονιού ο Δημήτρης Δουβής, ο οποίος διατηρεί εταιρεία συσκευασίας και εμπορίας στο Ξυλόκαστρο. Ο έμπειρος εξαγωγέας τόνισε ότι στα τέλη του μήνα θα «σχηματιστεί» η αγορά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «όταν τελειώσει με τις εξαγωγές η Τουρκία, από τον καινούργιο χρόνο, θα έχουμε μια καλή πορεία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.