ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΕ: Επιχειρεί την «αναβίωση» του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το δίκτυο Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο – Το μεγάλο στοίχημα είναι η «βιωσιμότητα» του, δηλαδή εάν η επιβατική κίνηση δικαιολογεί την επαναδρομολόγηση αμαξοστοιχιών

Η «αναβίωση» του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, αποτελεί οπωσδήποτε ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο θα επιχειρήσει να αποδώσει στον ΟΣΕ την αίγλη και την σπουδαιότητα που απολάμβανε για περίπου 100 χρόνια, το αρχαιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΣΕ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις τοπικές αρχές, διεξάγει ενέργειες για την επαναδραστηριοποίηση του δικτύου.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι η «βιωσιμότητα» του, δηλαδή εάν η επιβατική κίνηση δικαιολογεί την επαναδρομολόγηση αμαξοστοιχιών.

Photo by Gabriela Palai on Pexels.com

Απάντηση σε αυτό θα δώσουν οι Περιφέρειες και οι τοπικοί φορείς, καθώς καθίσταται αναγκαία η αρωγή τους.

Το σίγουρο είναι ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να αξιοποιηθεί, εκτός από τοπικές μετακινήσεις, για τουριστικούς λόγους.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το metaforespress.gr, και το οποίο διανεμήθηκε στη Βουλή στην ακρόαση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα, ο ΟΣΕ έχει διεξάγει τις ακόλουθες σχετικές ενέργειες:

Α. Προκηρύχθηκε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός αναβάθμισης και επισκευής της υφιστάμενης μετρικής γραμμής Κατάκολου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, προϋπολογισμού 3.400.100 ευρώ (υπογραφή σύμβασης εντός Οκτωβρίου).

Β. Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναμένεται η προκήρυξη του έργου «Αναβάθμιση της υφιστάμενης μετρικής γραμμής Κόρινθος – Ναύλιο», με σκοπό την επαναλειτουργία της. Το έργο είναι προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ (συγχρηματοδότηση από Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Γ. Κάτω Αχαΐα – Πύργος: Ολοκλήρωση μελετών τον Νοέμβριο του 2020 και άμεση προκήρυξη του έργου «Αναβάθμιση της υφιστάμενης μετρικής γραμμής», με σκοπό την επαναλειτουργία του Πάτρα – Πύργος. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΠΔΕ και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 16.000.000 ευρώ.

Δ. Σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου: Το μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο Άργος – Τρίπολη – Καλαμάτα – Καλό Νερό είναι ανενεργό από το 2010. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα υπάρχει μελέτη αξιοποίησής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.