ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Δήμος Βέλου-Βόχας: Απαντήσεις για ανακύκλωση, πλυντήριο κάδων και «Δημόκριτο»

Απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή δημοτών ο Αννίβας Παπακυριάκος διευκρινίζει ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ανακύκλωσης στο δήμο Βέλου-Βόχας, εξηγεί τι συμβαίνει με τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» και αποκαλύπτει ότι το περίφημο πλυντήριο κάδων του 2005, είχε αγοραστεί αποκλειστικά στο όνομα του τότε Δήμου Άσσου-Λεχαίου!

Στην ανοιχτή επιστολή των πολιτών «Πρωτοβουλία για το περιβάλλον-Πολίτες δήμου Βέλου-Βόχας» που είχε σταλεί στις αρχές του μήνα (5 Οκτωβρίου) απάντησε ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, διευκρινίζοντας τα ζητήματα για τα οποία ζητούνταν απαντήσεις. Θυμίζουμε ότι στην ανοιχτή επιστολή της Πρωτοβουλίας είχαν τεθεί μια σειρά αιτημάτων απότοκα της δημόσιας συζήτησης-ενημέρωσης που είχε διοργανωθεί στις 5-7-2020 σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων στον δήμο.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας απαντώντας δίνει εξηγήσεις για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν αρχικά στην επιστολή, με σαφή και αναλυτικό τρόπο, ειδικά για το θέμα των αναλύσεων του Δημόκριτου, που είχε αποτελέσει και την θρυαλλίδα για την εκδήλωση – συζήτηση του Ιουλίου.

Παράλληλα διευκρινίζει για πρώτη φορά ποιο ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλυντηρίου κάδων που είχε αγοράσει ο πάλαι ποτέ δήμος Βόχας σε συνεργασία με τον δήμο Άσσου-Λεχαίου, μέσω του προγράμματος «Θησέας».

Όπως εξηγεί ο Αννίβας Παπακυριάκος το όχημα αγοράστηκε εξαρχής στο όνομα του δήμου Άσσου-Λεχαίου και αυτό το στοιχείο αποτέλεσε διαχρονικά τροχοπέδη, ακόμα και για τη χρήση του οχήματος από τον τότε, δήμο Βόχας. Μετά τον «Καλλικράτη» πέρασε αυτοδίκαια στην κυριότητα του δήμου Κορινθίων όπου και βρίσκεται παροπλισμένο μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, οι αποφάσεις του τότε δημοτικού συμβουλίου Βόχας που εμφανίζει ως αποδεικτικά ο δήμαρχος στην απάντησή του, διαφέρουν σημαντικά ως προς το κόστος, με όσα αναφέρονται κατά καιρούς για το πόσο στοίχισε τελικά ένα πλυστικό κάδων που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των από 18/8/2020 και 5/10/2020 επιστολών σας, σας ενημερώνουμε για τα ερωτήματα που μας θέσατε, ως κατωτέρω:

1ον. Αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε ο Δημόκριτος κατά την φωτιά στο ΚΔΑΥ Μπολατίου τον περασμένο Ιανουάριο

Ο Δήμος με αίσθημα ευθύνης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ολιγωρήσει καθώς έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ο Δήμαρχος έχει ζητήσει ενημέρωση από κάθε αρμόδιο φορέα τόσο προφορικών (επαναλαμβανομένως) όσο και γραπτώς (με το υπ’αριθ. 5188/09-07-2020 σχετικό έγγραφο μας) όμως έως σήμερα δεν έχει επίσημη γραπτή ενημέρωση για τα αποτελέσματα αυτά. Σε προφορική βέβαια ενημέρωση από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε Κορινθίας, ο Δήμαρχος είχε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχητική ένδειξη στις μετρήσεις. Σε πρόσφατη επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας (σ.σ. Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας) διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη (ορισμός επιτροπής) για το συγκεκριμένο ζήτημα και γι’αυτό δεν έχει απαντηθεί το σχετικό μας έγγραφο .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Κορινθίας στο τηλέφωνο 2741363126 (Κώστας Καραμπίνης)

2ον . Ενέργειες του Δήμου σχετικά με την ανακύκλωση

Κατόπιν στοχευμένων ενεργειών της Δημοτικής αρχής, προς τις αρμόδιες αρχές (ΕΕΑΑ, κλπ), τα όποια πρόσφατα προβλήματα ξεπεράστηκαν και στην συλλογή και στην μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών προς στο ΚΔΑΥ Μπολατίου και η ανακύκλωση συνεχίζεται πλέον με κανονικούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος έχει ένα απορριμματοφόρο για ανακύκλωση και ότι κάποιες φορές που τυχόν υπάρχουν ολιγοήμερες καθυστερήσεις στην αποκομιδή του μπλέ κάδου αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην ανάγκη προγραμματισμένης συντήρησης του οχήματος είτε στην έκτακτη επισκευή του από βλάβες που προκύπτουν λόγω της καθημερινής λειτουργίας του.

3ον. Όχημα πλύσης κάδων απορριμμάτων – πλύσιμο κάδων απορριμμάτων

Σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με την προμήθεια οχήματος-πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων , το οποίο ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόχας με την αρίθμ. απόφαση 14/2005 στην συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2005 έγινε κατάρτιση της πρότασης στο πλαίσιο που αναλογούσε στον Δήμο ποσού 1.494.700,00€ για προένταξη στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (προς ενημέρωσή σας τότε τα χρήματα δίνονταν άμεσα στους Δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια).

Η συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε ήταν η εξής:

Α) Την ένταξη στο πρόγραμμα ΄΄ΘΗΣΕΑΣ΄΄ των παρακάτω έργων (συνολικού ποσού 1.494.770,00 ευρώ):
1. ΄΄Μελέτη γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού΄΄ με πίστωση 88.539,22 ευρώ.
2. ΄΄Ανέγερση κτιρίου Δημοτικού Καταστήματος΄΄ (β΄φάση), με πίστωση 500.000,00 ευρώ από το πρόγραμμα και πίστωση 287.899,98 ευρώ από δημοτικά έσοδα.
3. ΄΄Ενοποίηση-βελτίωση δικτύων ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων΄΄ με πίστωση 290.000,00 ευρώ.
4. ΄΄Κατασκευή ανάπλασης παραλιακής ζώνης΄΄ με πίστωση 287.455,83 ευρώ.
5. ΄΄Κατασκευή πολιτιστικού κέντρου και αθλητικού πάρκου στο Δ.Δ Βραχατίου΄΄ με πίστωση 149.387,47 ευρώ]
6. ΄΄Βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου΄΄ με πίστωση 179.387,48 ευρώ.

B) Την διαδημοτική συνεργασία του Δήμου Βόχας με τον Δήμο Άσσου-Λεχαίου, για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» της παρακάτω ενέργειας:
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» που περιλαμβάνει την προμήθεια κάδων απορριμμάτων και την προμήθεια οχήματος-πλυντηρίου απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 293.470,28 ευρώ.
Φορέας υλοποίησης της ανωτέρω διαδημοτικής συνεργασίας θα είναι ο ΔΗΜΟΣ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο Δήμος Άσσου – Λεχαίου προχώρησε, έβγαλε την άδεια και προέβη στην αγορά του συγκεκριμένου οχήματος (σας γνωρίζουμε δε, ότι επειδή η άδεια βγήκε στο Δήμο Άσσου Λεχαίου, από την αρχή κατέστη σημαντικό πρόβλημα το να χρησιμοποιηθεί από υπάλληλο του Δήμου Βόχας).

Το αυτοκίνητο αυτό δεν λειτούργησε από τότε, παρά ελάχιστους μήνες με προβλήματα 1) μηχανολογικά, 2) μη προσάρτησης των κάδων, 3) προβλήματα στη συσκευή θέρμανσης νερού 4) τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών

Από το 2010 ο Δήμαρχος ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Πνευματικό, ο οποίος του απάντησε ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όχημα.

Επανήλθαμε και η απάντηση ήταν η ίδια.

Ο Δήμαρχος επανήλθε στον τωρινό Δήμαρχο Κορινθίων, τον Αντιδήμαρχο, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η απάντηση ήταν η ίδια. Βέβαια με προσωπικές του ενέργειες και φυσικά με την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο Κορινθίων ο Δήμαρχος έχει τη διαβεβαίωση από το Δήμο Κορινθίων ότι θα μας παραχωρεί προς χρήση άλλο πλυντήριο κάδων που διαθέτει, είτε για κάποια συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είτε κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας και γενικότερα θα υπάρχει εφεξής συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΓΟΡΑΣ, ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του μηχανήματος πλυσίματος κάδων, ΑΣ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Προς ενημέρωσή σας, ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ σύντομα προβαίνει σε αγορά νέου απορριμματοφόρου ποσού 206.000,00€ , το οποίο περιέχει και σύστημα πλύσης κάδων.

4ον. Καθαριότητα των δημοτικών χώρων.

Όλα τα προαναφερόμενα σε συνάρτηση με την καθυστέρηση πρόσληψης των υπαλλήλων με οκτάμηνη σύμβαση (τόσο στο Δήμο μας όσο και σε όλη την Ελλάδα) που τελικά προσλήφθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου καθιστούσαν τεχνικά και ανθρωποδυναμικά αδύνατον να γίνονται όλα όσα είχαν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Αρχή.

Με την πρόσληψη των αναφερόμενων υπαλλήλων άμεσα ξεκίνησαν εκτεταμένες σχετικές εργασίες καθαρισμού σε όλες τις Κοινότητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας.

Οι συγκεκριμένες εργασίες λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση και δημοσιοποιούνται άμεσα από την Δημοτική αρχή με κάθε πρόσφορο μέσω και με απόλυτη διαφάνεια.

Σχετικά με το αίτημά σας για ανοιχτή συζήτηση όλων των θεμάτων σας γνωρίζουμε ότι λόγω των μέτρων που επικρατούν στην χώρα μας από την πανδημία του covid-19 δεν δύναται να γίνει ακόμη. Φυσικά είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ενημέρωση», καταλήγει η μακροσκελής απάντηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.