ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλέξης Καλλίρης: «Θα καλεστούμε σύντομα και πάλι να αναλάβουμε τις ευθύνες διακυβέρνησης»

Ο Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βέλου-Βόχας Αλέξης Καλλίρης, σχολιάζει την τοπική και κεντρική πολιτική επικαιρότητα, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για το νέο πτωχευτικό νόμο και τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας και διατυπώνει την άποψη ότι σύντομα η αριστερά θα κληθεί και πάλι να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Κύριε Καλλίρη ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας από τα πρόσφατα κοινοβουλευτικά γεγονότα: Γιατί η πρόταση μομφής και γιατί τώρα;

Η αχαλίνωτη «libido dominandi» χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα. Αυτή την οδηγεί στο να μην έχει όρια και φραγμούς απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία και τις ανάγκες της, απέναντι στη δημοκρατία και τους κανόνες της. Να μην νοιάζεται για τίποτα άλλο πέρα από τη διατήρηση της εξουσίας της με κάθε μέσο. Το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τους υπουργούς του και κάτι πολιτικές καρικατούρες, δείχνουν με το δάχτυλο την κοινωνία ως σύνολο, αλλά και στοχοποιούν κοινωνικές ομάδες ξεχωριστά για να κρύψουν ευθύνες, κόλπα, και κυρίως τη δομική ανικανότητα στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων.

Η ΝΔ εφαρμόζει το «κρυφό» της πρόγραμμα κατά γράμμα. Το ομολόγησε ο Χατζηδάκης. Εμείς το γνωρίζαμε, το είχαμε επισημάνει, είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι. Σήμερα δυστυχώς το καταλαβαίνουν και εκείνοι που πίστεψαν τα ψέματα για φοροελαφρύνσεις και εκείνοι που υποστήριξαν πως «όλοι είναι το ίδιο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ταυτόχρονα: την ακραία αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας με μέτρα και νόμους που ούτε στα τρελά όνειρα του ΔΝΤ δεν υπήρξαν και συντηρητικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Και το πράττει ανερυθρίαστα στο καθεστώς ανασφάλειας που προκαλεί η υγειονομική κρίση, την οποία και χρησιμοποιεί ως κοινωνικό μπαμπούλα για να περάσει μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και πολιτικές.

Για τρεις μέρες τα μέλη της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ βρίσκονται στη βουλή και όχι στο προστατευμένο περιβάλλον των πετσωμένων media. Και επειδή η απουσία επιχειρημάτων είναι ορατή καταφεύγουν στην προσφιλή τους μέθοδο, στα fake news και την λάσπη. Επικαλούνται τρεις μέρες ένα γελοίο επιχείρημα, όταν γνωρίζουμε ότι αυτός που έχει εσωτερικά προβλήματα είναι ο κ. Μητσοτάκης και τα οποία θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει πολύ σύντομα και ν’ αναλάβει τις ευθύνες του για την πατριδοκαπηλία του και κυρίως για τις ακραίες εθνικιστικές φωνές που εξέθρεψε εντός του κόμματός του και στην κοινωνία δηλητηριάζοντας το πολιτικό κλίμα.

Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση είναι ένας μεσάζων κυριαρχικών συμφερόντων τρίτων και όχι των αναγκών του ελληνικού λαού σε όλους τους τομείς. Από την ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας με αφαίμαξη της δημόσιας εν μέσω covid, από τα προγράμματα «Σκοιλ Ελικικου» μέχρι τα κόλπα Βρούτση για την κατάρρευση της εργασίας, από τα συμφέροντα μεγάλων tour operators έναντι της δημόσιας υγείας μέχρι και τον νέο πτωχευτικό κώδικα, η κυβέρνηση εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα: αεριτζήδων και αετονύχηδων.

Φίλοι της όλοι αυτοί φυσικά. Δεν είναι φίλοι της κυβέρνησης ο φτωχός λαός, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία και πια ούτε η «μεσαία τάξη». Ο νέος πτωχευτικός κώδικας μαζί με την έκθεση Πισσαρίδη έχουν ως στόχο τον αφανισμό της.

Η κυβέρνηση νομίζει πως το σιωπητήριο που έχει επιβάλει στα media, θα ισχύει και στην κοινωνία για πάντα. Νομίζει πως ένα εκλογικό αποτέλεσμα ισχύει εφ’ όρου ζωής ή το ίδιο συμβαίνει και με τις δημοσκοπήσεις. Νομίζει πως η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η καθεστωτική καταπίεση και η τρομοκρατία θα γίνονται ανεκτά στο διηνεκές. Δεν θα της κάνει η κοινωνία την χάρη αυτή, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα βρισκόμαστε παντού, εκεί όπου καταρρακώνεται και ταυτόχρονα διεκδικείται το δίκιο και η αλήθεια.

Κύριε Καλλίρη, στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ; Αν όχι γιατί δεν σας ακούμε να εκφράζετε έντονα την αντίθεσή σας όπως αντίστοιχα έκανε η ΝΔ για την υπόθεση, για παράδειγμα, της πυρκαγιάς στο Μάτι;

Υπάρχουν μερικοί πολίτες που μας ρωτάνε ‘’γιατί δεν κάνετε σκληρή αντιπολίτευση όπως αυτοί;’’ Απαντούμε ότι αν το κάναμε  τότε θα είμασταν ίδιοι. Δεν θα γίνουμε ποτέ εμείς τέτοιοι να βάζουμε τα κανάλια να μετρούν τους νεκρούς όπως έκαναν αυτοί με την τραγωδία στο Μάτι. Αλλάζουμε την ατζέντα ερχόμαστε στην πολιτική ουσία. Αυτή είναι η αντιπολίτευση μας, κόντρα στη θεσμοθετημένη πολιτική αθλιότητα τους, με πολιτικές αρχές, θέσεις και επιχειρήματα για τον απλούστατο λόγο  ότι  δ ε ν  ε ί μ α σ τ ε  ί δ ι ο ι.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τώρα που μιλάμε έχουμε κρατήσει υπεύθυνη στάση –πως θα γινόταν αλλιώς όταν έχεις να κάνεις με την ζωή- και εφαρμόζουμε κατά γράμμα ό,τι λένε οι επιστήμονες. Ας κάνουμε και μία σύγκριση της στάσης μας με γεγονότα.

Μόλις πριν λίγες ημέρες στη Νέα Ζηλανδία θριάμβευσε το Εργατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν με 51% που εφάρμοσε ακριβώς αυτά που περιγράψαμε στα πρόγραμμα μας ‘’Μένουμε Όρθιοι 1 & 2’’ και στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Γενικό lockdown και διαρκή στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και του εγχώριου τουρισμού για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία. Όποιος έμπαινε στη χώρα υποχρεωτικά τεστ και αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και τμηματικό άνοιγμα της οικονομίας, ίδρυση ΜΕΘ και πρόσληψη 10.000 ατόμων στην Δημόσια Υγεία όπως είχαμε δρομολογήσει άλλωστε.

Δεν υπάρχουν διλήμματα ανάμεσα στη ζωή και την οικονομία.

Όλα αυτά κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ, από τα πλεονάσματα μέχρι τις οικονομικές ελαφρύνσεις  και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα αληθινά προοδευτικό πρόγραμμα δείχνοντας όπως και στην πρώτη φορά διακυβέρνησης ότι είμαστε μία πολιτική δύναμη που μέσα από την εξουσία που ασκεί υπηρετεί με συνέπεια την κοινωνία στο σύνολο της και είμαστε σίγουροι ότι η υπεύθυνη στάση μας έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών όσο κι αν τα μέσα της Λίστας Πέτσα το εξαφάνισαν.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ξέρουν μόνο σεμινάρια ‘’σκοιλ ελικίκου’’, χατίρια σε βαρόνους και ευεργετικές λίστες με χρήμα φορολογουμένων υπέρ τους χωρίς καμία ντροπή. Άνοιξαν τα σύνορα χωρίς σχέδιο, επιχείρησαν να στιγματίσουν ηλικιακές ομάδες την ώρα που έκαναν οι ίδιοι κορονοπάρτυ στα εξοχικά τους.

Ωστόσο, κ. Καλλίρη, βλέπουμε ότι τα οικονομικά μεγέθη της χώρας παρουσιάζονται ως θετικά. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Θετικά, ήταν. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο, πια. Εξηγώ.

Για πρώτη φορά από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, κυβέρνηση – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – παρέδωσε πλεόνασμα, κάτι που ούτε ο Καποδίστριας δεν το κατάφερε. Όλα αυτά θυμηθείτε, μέσα σε ασφυκτικά δεσμευτικό οικονομικό πλαίσιο με πέντε αξιολογήσεις, ενώ είχαμε παραλάβει μία  οικονομία σε ύφεση, πλήρως αποβιομηχανοποιημένη, με το 2ο   μνημόνιο Σαμαρά ανεκτέλεστο στο σύνολο του και ανεργία στο 27%.

Παραδώσαμε σε  4,5 χρόνια 37δις πλεόνασμα, ανεργία μειωμένη κατά 10 ολόκληρες μονάδες, 36 μήνες συνεχούς ανάπτυξης, λυμένο ασφαλιστικό, ανάκτηση και επέκταση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κανόνες λειτουργίας, συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα ακόμα και μέσα σε υποκαταστήματα τραπεζών, πλεονασματικό ΕΦΚΑ και πλήθος μικρών και μεγάλων επενδύσεων στα τελικά στάδια, δημόσια διαβούλευση για φιλική υπέρ του πολίτη αναθεώρηση Συντάγματος. 

Οι μάγοι της ΝΔ ούτε την ύφεση που έφερε η νεοφιλελεύθερη ξεροκεφαλιά τους δεν είναι ικανοί να προβλέψουν. Φανταστείτε επίσης τι θα γινόταν σήμερα στη χώρα αν δεν είχαμε αφήσει το πλεόνασμα που δεν το έχουν ακουμπήσει ακόμη για ν ανακουφίσουν την κοινωνία από τις συνέπειες τις πανδημίας κι ας έχει δώσει το πράσινο φως η Ε.Ε. Επίσης στον προϋπολογισμό που κατέθεσαν μειώνουν τις δαπάνες στην Υγεία κατά 31.000.000 ευρώ και δεν προσλαμβάνουν επιπλέον υγειονομικό προσωπικό.

Ας έρθουμε τώρα στην τοπική ατζέντα. Τα προβλήματα της Κορινθίας είναι πολλά και καυτά. Με πρώτο και κύριο το φράγμα του Ασωπού; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κόψει την κορδέλα.

Θυμάστε πόσα εγκαίνια και επισκέψεις έγιναν στον Ασωπό; Δεν τους προλαβαίναμε από το 2009 που το δημοπράτησαν μέχρι το 2014 που το παράτησαν οριστικά υπερκοστολογημένο, και τυφλό. Μέχρι που ήρθε ο Σύριζα με τις εργώδεις και αθόρυβες προσπάθειες δύο χρόνων του Χαρ.Κασίμη να το επανεντάξει, να βρεθεί χρηματοδότηση με επιπλέον κεφάλαια που το διασφαλίζουν, δρομολογημένες μελέτες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την κατασκευή κλειστών δικτύων αγωγών για άρδευση και για ύδρευση των ωφελούμενων περιοχών.

Σε 14 μήνες από σήμερα το Φράγμα Ασωπού θα  ευεργετήσει τους αγρότες αλλά και όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του δήμου μας και όλης της Κορινθίας. Είναι ένα δυνατό αναπτυξιακό έργο με πολυδιάστατες επωφελείς επιρροές στην τοπική κοινωνία που, ας μην γελιόμαστε, θα είχε ναυαγήσει αν δεν είχε υπάρξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο χέρι των σημερινών κυβερνώντων είναι να ολοκληρώσουν τις μελέτες και το έργο των κλειστών αγωγών. Θα δούμε αν είναι ικανοί τουλάχιστον σε αυτό.

Με τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του «Ζορμπά» όμως, οι οποίες έπρεπε να δοθούν επί κυβερνήσεως Συριζα, δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα. Οι επαγγελματίες δεν τις έχουν λάβει ακόμα, αν δεν απατώμαι.

Για τις αποζημιώσεις του Ζορμπά υπάρχει κι εδώ ένα μικρό ιστορικό δείγμα των πολιτικών που υπηρετούνται. Η κυβέρνηση Σύριζα έκανε το καθήκον της όπως επιβάλλεται από μία κυβέρνηση. Στήριξε γενναία τον Δήμο μας με τεράστια κονδύλια αποκατάστασης ζημιών, παρακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημιώσεων – έδωσε λύσεις σε κρίσιμα σημεία της διαδικασίας – και κατατέθηκαν τα χρήματα των πληγέντων επαγγελματιών έπειτα από 8  μήνες.

Το θέμα το παρακολουθήσαμε ως Οργάνωση Μελών και ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες. Ούτε γρηγορόσημα ούτε παρεμβάσεις βουλευτών, ούτε κατόπιν ‘’προσωπικών ενεργειών’’ τα χρήματα μπήκαν σε κωδικό είσπραξης.

Μεσολάβησαν οι εκλογές και έκτοτε τα χρήματα αγνοούνται και όλο αυτό το διάστημα οι περίπου των 16 μηνών 100 περίπου δικαιούχοι εξευτελίζονται ικετεύοντας όσα δικαιούνται άλλοι τρέχουν σε γραφεία κατόπιν υποδείξεων καλοθελητών για προσωπικές υποσχέσεις βουλευτών και παραγόντων της ΝΔ ότι θα δουν ξεχωριστά το ζήτημα τους χωρίς κανείς τους μέχρι σήμερα να έχει εισπράξει ούτε σεντς.   

Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Στη λειτουργία των σχολείων σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Για τα σχολεία εκφράζουμε τις ανησυχίες μας όπως γίνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Η εμμονή Κεραμέως έχει ολέθρια αποτελέσματα. Πάνω από 180 σχολεία έχουν παρουσιάσει κρούσματα και έχουν κλείσει. Οι εκπαιδευτικοί μας δουλεύουν στο κόκκινο χωρίς μέσα, επαρκή πληροφόρηση, με κενά και καμία κρατική μέριμνα. Ειλικρινά αν δεν υπήρχε τόσο υψηλό αίσθημα ευθύνης σε εκπαιδευτικούς γονείς και παιδιά θα μιλούσαμε για άλλες καταστάσεις τώρα, χωρίς αυτό δυστυχώς να το αποκλείουμε.

Κύριε Καλλίρη, κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να περάσουμε πάλι στα του οίκου σας. Ποια είναι η σχέση μας με την κοινωνία από τη θέση της αντιπολίτευσης; Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα σας αρκετά χαμηλά. Αποτυπώνεται αυτό και στη σχέση σας με την κοινωνία;

Δεν έχουν περάσει ούτε 16 μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης από την ΝΔ και όλο και περισσότερο κόσμος στρέφεται πάλι σε εμάς και θέλει να ξαναπιάσουμε μαζί το νήμα από την αρχή.

Από την πρώτη στιγμή που το εκλογικό αποτέλεσμα μας ανέθεσε καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της πολιτικής ιστορίας του τόπου χιλιάδες κόσμου αντιλήφθηκε ότι πρέπει να ενισχύσει την παρέμβαση του, να στοιχηθεί μαζί μας, ν΄αναλάβει δράση.

Και στον δήμο μας υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από την τοπική κοινωνία. Ψάχνει, ρωτάει τι να κάνει, μας παρατηρεί. Σε όλες τις δραστηριότητες μας και πριν ξεσπάσει η πανδημία μα και εν μέσω αυτής δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε αυτή την αισιόδοξη  προωθητική κινητικότητα των προοδευτικών πολιτών.

Οι νέες συνθήκες και τα καθήκοντα που αυτές επιβάλουν μας βρίσκουν σοφότερους μα το ίδιο ενθουσιώδεις.

Έχουμε πλήρως αντιληφθεί ότι η βίαιη πρώτη φάση ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων από τον Σύριζα σε περιβάλλον διπλής χρεοκοπίας και οικονομικών εκβιασμών που έδεναν τα χέρια μας πισθάγκωνα μέχρι σήμερα που μετασχηματιζόμαστε σε φορέα έκφρασης κάθε δημοκρατικού πολίτη μας δίνει τη δυνατότητα να επιχειρούμε άμεσα και στοχευμένα την πολιτική μας ατζέντα.

Είναι το μεγάλο στοίχημα να βάζουμε εμείς τα θέματα, κάθε μέρα, να ηγεμονεύσουμε όχι μόνο με τις σωστές μας προτάσεις, τα συγκρίσιμα και συντριπτικά, αξιακά, αποτελεσματικά και ηθικά μας πλεονεκτήματα όπως δείξαμε στην περίοδο της διακυβέρνησης μας, μα και ιδεολογικά. Να μπει η γραμμή άμυνας της προόδου και της ειρηνικής ευημερίας σε κάθε πράξη μας, φάρος και ασπίδα για την κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι τα πλειοψηφικά δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας είναι και πάλι οξυμένα σε μεγάλο βαθμό. Όσο κι αν τις τελευταίες δεκαετίες με αποκορύφωμα αυτήν που διανύουμε δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα, άντεξαν και αφού άντεξαν θα ξαναδώσουν μεγάλη πλειοψηφία, μαζί με συμμετοχή για συνδιαμόρφωση του δρόμου που θα ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες της σωστής πλευράς της Ιστορίας.

Γι αυτό εμείς τα ενεργά μέλη του  Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε το καθήκον να καβαλήσουμε το ρεύμα, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας στις μεγάλες και ωραίες απαιτήσεις. Δεν έχουμε καμία δικαιολογία να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Θα μπούμε ξανά σε θεσμικό περιβάλλον προοδευτικό με κατοχυρωμένα στην πράξη τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, την δημόσια Υγεία και Παιδεία, την ανάπτυξη με όρους, τις ίδιες ευκαιρίες, την ευνοϊκή προοπτική της χώρας στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Είναι προφανές ότι θα καλεστούμε και σύντομα μάλιστα ν΄ αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ιστορικά. Στρατηγικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τις φίλες χώρες των Βαλκανίων για την ανάπτυξη και αδελφική συνύπαρξη μας. Θα είναι στόχος μας όπως και πριν η πολυδιάστατη δραστηριότητα  στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στερέωμα όλων των στρατηγικών συμμαχιών απέναντι στον νευρικό μας γείτονα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.