ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Ζάχολης: 1,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάστασή της

Η Μονή, που έχει ιδρυθεί τον 14ο αιώνα, καταστράφηκε σημαντικά από την πυρκαγιά του 2000 και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί σε όλο το εύρος της

Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, όχι μόνο για τη Δυτική Κορινθία, αλλά γενικά για τα κορινθιακά μνημεία βαδίζει πλέον προς την υλοποίησή του. Καθοριστική, οπωσδήποτε στην προώθηση του θέματος, η στήριξη του χωρικού “Ξυλοκαστρίτη” Αντιπεριφερειάρχη  Τάσου Γκιολή, αλλά και της αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα που συνέβαλαν τα μέγιστα για την τελική απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα να εντάξει την αποπεράτωση της αποκατάστασης της Μονής στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με  προϋπολογισμό 1.688.880 ευρώ, κατανοώντας την σπουδαιότητα του θρησκευτικού Μνημείου.

  • Ο εξωτερικός χώρος της Μονής Προφήτη Ηλία Ζάχολης
  • Το τέμπλο της Μονής Προφήτη Ηλία Ζάχολης
  • Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής στη Μονή Προφήτη Ηλία Ζάχολης

Η στερέωση και αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας και τμήματος της δυτικής πτέρυγας κελιών της  Ιεράς Μονής, βρίσκεται μέσα στα δέκα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”.

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού με περίοδο ίδρυσης  τον 14ο αιώνα, καταστράφηκε ολοσχερώς εκτός του Καθολικού της το 2000  από μια καταστροφική πυρκαγιά. Το 2016 αποκαταστάθηκε μετά από πολλές προσπάθειες η βόρεια και τμήμα της δυτικής πτέρυγας κελιών της Ιεράς Μονής.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης αυτού του σημαντικού χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί δικαίωση όλων όσων εργάστηκαν διαχρονικά προς την κατεύθυνση αυτή και αποδεικνύει το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κορινθίας και την αποτελεσματική προώθηση σειράς σημαντικών αιτημάτων από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.