ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος: Το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ανάδειξή του

Έπεσαν οι υπογραφές και από την Υπουργό Πολιτισμού στην τριμερή προγραμματική για την ανάδειξή του – Δρομολογείται η ένταξη στο ΕΣΠΑ όπως είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος

Ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη του μεγαλύτερου θεάτρου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, του θεάτρου Σικυώνας έγινε με την υπογραφή της παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού.

Η παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αφορά στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας, είναι συνολικού ύψους 220.000 ευρώ (100.000€ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 120.000€ από το δήμο Σικυωνίων) και  «αποτελεί συνέχεια της σύμβασης που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2014, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων», όπως αναφέρει το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «στόχος είναι, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του Θεάτρου, για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής. Με την παρούσα Προγραμματική δίνεται παράταση χρονοδιαγράμματος» – αυτός εξάλλου ήταν ο στόχος της εκ νέου υπογραφής – «ώστε να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης του Θεάτρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ», όπως επί λέξει αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θυμίζουμε ότι ήδη από πέρυσι το Νοέμβριο, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος και παρουσία εκπροσώπων και των τριών μερών της Προγραμματικής Σύμβασης, αλλά και του προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» αποφασίστηκε και ο δήμος Σικυωνίων ανέλαβε με δικά του έξοδα την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Στόχος όπως είπαμε και παραπάνω είναι εξασφαλιστούν κονδύλια για την πλήρη αποκάλυψη και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού αρχαίου οικοδομήματος.

Δηλώσεις

Αναφορικά με το αρχαίο Θέατρο Σικυώνας η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε μεταξύ άλλων πως αποτελεί «ένα μνημείο ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά γενικά για την θεματική των αρχαίων θεάτρων. Ένα έργο το οποίο αναμένει η τοπική κοινωνία να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί. Επομένως, το όφελος είναι διπλό. Ικανοποιούμε την αρχαιολογική επιστήμη και την αρχαιολογική κοινότητα με το συγκεκριμένο έργο, αλλά ικανοποιούμε και την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς ένα μνημείο προστατεύεται πολύ καλύτερα όταν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και εκείνοι το αγκαλιάζουν».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, «είχα την τιμή να υπογράψω σήμερα με την Υπουργό μια Προγραμματική Σύμβαση για το θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας. Όπως είναι γνωστό, ήταν το μεγαλύτερο θέατρο στον ελλαδικό χώρο, και έχουμε υποχρέωση να το αποκαταστήσουμε».

Τι προβλέπει η Προγραμματική Σύμβαση

Η προγραμματική Σύμβαση, όπως είπαμε υπογράφεται από τον Δήμο Σικυωνίων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει συνολικό προϋπολογισμό 220.000€ εκ των οποίων ο δήμος Σικυωνίων συμμετέχει με το ποσό των 120.000€ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 100.000€. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εποπτικό ρόλο διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Στην Προγραμματική περιγράφονται ακριβώς τόσο τα κόστη που καλύπτουν οι δύο χρηματοδοτούντες φορείς όσο και ότι οι 20.000€ που προσθέτει στον προϋπολογισμό ο δήμος Σικυωνίων θα διατεθούν για την εκπόνηση μελέτης ώστε το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.