ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρίστος Δήμας: Το ρήγμα στο Χαλκί, η Διώρυγα Κορίνθου και η διάβρωση των ακτών στην ατζέντα του υφυπουργού

Τηλεδιάσκεψη είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης με την Διοίκηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα της Κορινθίας

Για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα του Νομού Κορινθίας συζήτησε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας με την Διοίκηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών – ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ). Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:

  • H Διώρυγα της Κορίνθου.
  • Η Διάβρωση των ακτών στη βόρεια ακτογραμμή της γεωγραφικής Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Το ρήγμα στο Χαλκί.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Τσώκος, οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές Έργων και Οικονομικών & Διοικητικών κ. Διονύσης Γκούτης και κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Νικόλαος Νικολάου και η κα Ελευθερία Πογιαντζή, Διευθύντρια Διεύθυνσης Φυσικών και Τεχνολογικών κινδύνων.
Από τη συζήτηση προέκυψαν πολύ σημαντικές ειδήσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του Νομού Κορινθίας και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα: 

1) Ξεκινάει η υλοποίηση Τεχνικογεωλογικής και Γεωφυσικής μελέτης στην Διώρυγα της Κορίνθου.

Η ευρύτερη συνολική Τεχνικογεωλογική εξέταση, μέσω των παραπάνω ερευνών θεωρείται αναγκαία για την διαπίστωση της ευστάθειας των πρανών της Διώρυγας και για τους εξής λόγους :

  • Συγκέντρωση και επεξεργασία των υφιστάμενων ερευνών και μελετών που έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά για την ευστάθεια των πρανών.
  • Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων σταθεροποίησης και των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Ζωνοποίηση των πρανών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας βάσει των μακροσκοπικών παρατηρήσεων.
  • Ιεράρχηση των θέσεων που χρήζουν επεμβάσεων.
  • Κατάθεση προτάσεων για τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης και αστοχιών.
  • Διεύρυνση τεχνικής λύσης εγκατάστασης Συστήματος Έγκυρης Προειδοποίησης Καταπτώσεων λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες της περιοχής εφαρμογής (απότομες κλίσεις πρανών, ανομοιογένεια υλικών κτλ.)

2) Παράλληλα, συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών που εκτείνεται σε όλη τη βόρεια ακτογραμμή της γεωγραφικής περιφέρειας Πελοποννήσου (Κορινθία, Αχαΐα αλλά και Αττική). Απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την συνολική αντιμετώπιση και διερευνάται η δυνατότητα πιλοτικού σχεδίου. 

3) Τα τελευταία πολλά χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για το ρήγμα στο Χαλκί. Το αμέσως επόμενο διάστημα, κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, θα επισκεφτεί το Χαλκί για αυτοψία και επικαιροποίηση των μελετών του ρήγματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.