ΑΠΟΨΕΙΣ

Βραχάτι:«Καταστροφική η ανάπλαση που ψηφίστηκε για την πλατεία»!

Ο Πολιτικός Μηχανικός και κάτοικος Βραχατίου Ευθύμιος Λιβάνης παρεμβαίνει με επιστολή του, στην οποία εξηγεί τις θέσεις και τις προτάσεις του, στο θέμα της ανάπλασης της πλατείας Αγίας Παρασκευής

«Στις 6-11-2020 ηµέρα Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βραχατίου, Γεώργιος Βασιλείου κάλεσε το τοπικό συµβούλιο, προκειµένου να γνωµοδοτήσουν για την ανάπλαση της µοναδικής πλατείας του χωριού, της πλατείας Αγίας Παρασκευής.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήµου είχαν συντάξει κάποιο σχέδιο ανάπλασης, το οποίο ανέλυσε και εξήγησε ο πρόεδρος στους συµβούλους.

Το σχέδιο αυτό, κατά την άποψη µου, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και η σύνταξη του δεν έχει λάβει υπ’ όψιν βασικά δεδοµένα για το τι σηµαίνει πλατεία του χωριού.

Η πλατεία του χωριού είναι ο τόπος των ανθρώπων. Είναι κέντρο, πόλος, εστία, καθώς οι δρόµοι του οικισµού και η ζωή των ανθρώπων ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτήν.

Στη πλατεία του χωριού, ο άνθρωπος θα σταθεί, θα καθίσει, δεν θα διέλθει, δεν θα προσπεράσει. Εκεί θα επικοινωνήσει και θα συναισθανθεί.

Είναι λοιπόν τόπος ξεκούρασης, συνάντησης, επικοινωνίας, εκδηλώσεων

Με τον προτεινόµενο σχεδιασµό ανάπλασης στο µόνο που θα µπορεί να εξυπηρετεί η πλατεία θα είναι οι εκδηλώσεις και µάλιστα ορισµένες (Πάσχα – 25η Μαρτίου – 28η Οκτωβρίου και της Αγίας Παρασκευής τοπική εορτή µόνο για την περιφορά…)

Οι εκδηλώσεις που πραγµατοποιούνταν, µέχρι το 2012, στην πλατεία, της Αγίας Παρασκευής µε την φροντίδα των τότε συµβουλίων του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» και των συµβουλίων της κοινότητας έχουν αφήσει τις καλύτερες αναµνήσεις. Από εκεί και µετά τέλειωσαν τα πάντα. Όλες οι προτάσεις των τοπικών συµβουλίων για ανάπλαση, σύµφωνα µε την παραπάνω ανάλυση, ούτε καν έρχονταν προς συζήτηση στο Δηµοτικό Συµβούλιο. Πάντα υπήρχε κάποια «ξένη» άποψη που έκανε κουµάντο στην ιδιοκτησία του δήµου και µε αυτή την άποψη ταυτίζεται ακόµα και σήµερα και το τοπικό συµβούλιο και ο δήµος. Μέγα λάθος.

Να σηµειωθεί ότι η πλατεία είναι χώρος του δήµου, µε συµβόλαια, και λόγο στην ανάπλαση της έχει µόνο το τοπικό συµβούλιο και ο δήµος και κανένας άλλος παράγοντας.

Στο ένθετο µε τις φωτογραφίες φαίνονται µερικά από τα χωριά µας οπού συνυπάρχουν εκκλησία, πλατεία, δένδρο – πλάτανος, τραπέζια καρέκλες οµπρέλες για σκίαση, ζωή στην πλατεία . Εκεί φαίνεται επικρατεί άλλος θεός.

Και αν τύχεις σε εορτή του τοπικού αγίου, το γλέντι στήνεται µπροστά στην εκκλησία στη οποία ο κόσµος ανάβει το κερί του µέχρι το πρωί.

Έχω λοιπόν την άποψη ότι η συµπολίτευση, Βασιλείου Γεώργιος, Κολοκοντές Αλέξανδρος, Νικολάου Δηµήτριος και Μπουγάς Βασίλειος δεν στάθµισαν µε τα κριτήρια που έπρεπε, την ανάπλαση της πλατείας και µε τον τρόπο τους παρέσυραν την «άπειρη» αντιπολίτευση των Οικονόµου Παντελή, Κανέλλου Παναγιώτη και Καλλίρη Αλέξη σε οµόφωνη θετική απόφαση έγκρισης του σχεδίου των τεχνικών υπηρεσιών. Ο κόσµος θα πρέπει να ξέρει τα ονόµατα που θα σφραγίσουν εάν έργο βιτρίνας και πέρα για πέρα λανθασµένο.

Η αντιπολίτευση παρουσίασε σχέδιο – πρόταση ανάπλασης της πλατείας το οποίο ανταποκρίνεται στους σκοπούς της πλατείας, και είχε συνταχθεί από τον υπογράφοντα, πλην όµως «…µετά από διαλογική συζήτηση» ξέχασαν να το κατεβάσουν προς ψήφιση και τελικά ψηφίστηκε οµόφωνα το σχέδιο των τεχνικών υπηρεσιών. Ας έχουν υπ’ όψιν τους όλοι οι τοπικοί σύµβουλοι ότι ψηφίστηκαν για να κάνουν κάτι καλύτερο στο χωριό και όχι να στηρίζουν απόψεις άλλων. Δεν είναι εξ άλλου υποχρεωµένοι να τερµατίσουν τη θητεία τους. Υπάρχει και η παραίτηση. Σε ερώτηση µου, την µεθεπόµενη του συµβουλίου, προς τον κ. Καλλίρη Αλέξη, γιατί δεν κατατέθηκε η πρόταση τους προς ψήφιση, η απάντηση ήταν: «…Η απόφαση ήταν ήδη ειληµµένη…”!!!!!!

Η συγκεκριµένη λοιπόν πρόταση της αντιπολίτευσης σε γενικές γραµµές περιλαµβάνει:

-χώρο καταστήµατος -αναψυκτήριου µε 2 WC στο ανατολικό «υποβαθµισµένο» µέρος της πλατείας σε πλήρη εναρµόνιση µε την εκκλησία

-κατασκευή σκιάστρου στη βορειοδυτική γωνία και ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων από κάτω.

-κατασκευή διάφανου κλειστού στεγάστρου, στην ίδια γωνία, για τους οδηγούς ταξί και του πελάτες τους.

-τοποθέτηση του ηρώου στη νοτιοδυτική γωνία, σύνορο µε εκκλησία και δίπλα του πάντα σε σύνορο µε την εκκλησία, κατασκευή ορθογωνίου στενόµακρου σιντριβανιού πολύ χαµηλού προφίλ.

-φύτευση, επιτέλους, ενός δένδρου κατά προτίµηση άγρια µουριά η οποία, τον Οκτώβρη – Νοέµβρη θα κλαδεύεται σε ύψος 3.50µ, δεν ρυπαίνει µε πολλά φύλλα και µπορεί να προσφέρει σκιά σε ακτίνα 4.00 έως 5.00 µ από τον κορµό . Είµαστε το µοναδικό χωριό χωρίς δένδρο, χωρίς φυσική σκιά στην πλατεία η οποία είναι όλη ηµέρα στον ήλιο.

-χαµηλή περιτοίχιση της πλατείας µε κάγκελο εκκλησιαστικού τύπου και δυο εισόδους διαµορφωµένες βορειά και δυτικά. Μέσα από την περιτοίχιση διαµορφώνεται ζαρντινιέρα πλάτους = 0.40µ.

Φωτισµοί κ.τ.λ. µπορούν να συζητηθούν σε άλλη χρονική στιγµή, δεν είναι του παρόντος. Προφανώς δεν θα είναι του σηµερινού επιπέδου φωτισµού της εκκλησίας µε τα κονταριά τσόντα πάνω στα φωτιστικά, έλεος.

H ανάγκη να δηµοσιοποιηθεί το γεγονός µέσω της εφηµερίδας σας είναι για να το µάθουν οι πολίτες του Βραχατίου, να ευαισθητοποιηθούν και αντιδράσουν στην πρόταση η οποία «επεκτείνει» στην ουσία το προαύλιο της εκκλησίας. Από τους φορείς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, δεν αναµένεται ανησυχία διότι αν και το γνώριζαν το γεγονός, έδειξαν µε την αδιαφορία τους, ότι συµφωνούν µε την πρόταση των υπηρεσιών. Γι’ αυτούς υπάρχει πλέον µόνο η «παραλία».

Επισυνάπτω την πρόταση και φωτογραφίες µερικών από τους πάµπολλους οικισµούς όπου συνυπάρχουν εκκλησία, πλατεία, τραπεζοκαθίσµατα και κατάστηµα εξυπηρέτησης πολιτών. Την πρόταση των τεχνικών υπηρεσιών µπορείτε να τη βρείτε από το δήµο.

Καλή φώτιση στους αρµοδίους να µην καταστρέψουν την πλατεία.

ο υπογράφων  –  Ευθύµιος Λιβάνης

Πολιτικός Μηχανικός (κάτοικος Βραχατίου)»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.