ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Living Street: Ένα έργο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο δήμο Κορινθίων

Σε ποιες άλλες χώρες εφαρμόζεται και πώς ο δήμος Κορινθίων κατάφερε να πετύχει τη μία από τις δύο υψηλότερες βαθμολογίες στο δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και να πάρει τη χρηματοδότηση – Ικανοποιημένος ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος – Ποιες είναι οι προσδοκώμενες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών

Μια ακόμα ευρωπαϊκή αναγνώριση έρχεται για το δήμο Κορινθίων με την έγκριση της πρότασης του για την υλοποίηση του έργου «Living Street». Η πρόταση συγκέντρωσε μια από τις δυο υψηλότερες βαθμολογίες στις τάξεις των Δήμων – Μελών του δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και προκρίθηκε για υλοποίηση , πρόκριση η οποία καταδεικνύει την υψηλού επιπέδου προετοιμασία και  εργασία που γίνεται από πλευράς δήμου ούτως ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια να εγκρίνονται αναβαθμίζοντας την πόλη και τα Δ.Δ, τις υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Δήμος Κορινθίων επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 20.000€ . Η επιλογή έγινε κατόπιν αξιολόγησης των προτάσεων από τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENERGY CITIES (συντονιστής του έργου) και σε ανοικτή συνεδρίαση μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους Εταίρους.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως είστε ένα από τους δύο Δήμους – Μέλη μας, που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά τη διαδικασία επιλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Living Streets and Citizen Engagement in local energy and climate projects», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα (European Climate Initiative – EUKI) μέσω του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (Federal Ministry of the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety – BMU). Κατά συνέπεια, ο Δήμος σας επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 20.000€ ώστε να υλοποιήσει το έργο, σε συνεργασία με τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» αναφέρει η απόφαση έγκρισης – ένταξης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης υπήρξε δύσκολη καθώς, εκτός από την πρόταση του δήμου Κορινθίων, υποβλήθηκαν πολλές προτάσεις, απόλυτα τεκμηριωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες.

Το Πρόγραμμα «LIVING STREETS» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Αστικής Αναζωογόνησης και στοχεύει

  • Στην «πιλοτική» μετατροπή πολυσύχναστων δρόμων της πόλης της Κορίνθου σε χώρους συνάθροισης πολιτών
  • Την ανταλλαγή ιδεών
  • Την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων, η διεξαγωγή πολιτιστικών δρώμενων και η προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης (ποδήλατο), μέσω της μερικής ή ολικής απαγόρευσης κίνησης των οχημάτων
  • Την ενεργό εμπλοκή των Δημοτών (bottom-up approach) στον χωροταξικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση πολιτικών με επίκεντρο τον Δημότη (people–centric approach) και όχι το αυτοκίνητο

«Το σημαντικό δεν είναι το ποσό που θα πάρει ο δήμος Κορινθίων αλλά η εμπειρία και η πιλοτική εφαρμογή πρωτοποριακών δράσεων στο δήμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο έχει στόχο να αυξήσει τις δυνατότητες πόλεων και δικτύων στην Ελλάδα, την Κροατία και την Πορτογαλία για να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών σε θέματα ενέργειας και κλίματος. Αποκλείοντας από συγκεκριμένους δρόμους και για συγκεκριμένο διάστημα, τη μηχανοκίνητη κίνηση, το Living Streets τούς μετατρέπει σε κοινωνικούς κόμβους και χρησιμοποιεί το χώρο για να επιτρέψει στους δημότες να εμπλέκονται ενεργά σε κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα.

Δεύτερος στόχος είναι ο επηρεασμός των τοπικών πολιτικών χωροταξίας και κινητικότητας μέσω σχολίων που συγκεντρώθηκαν από πολίτες σε ιστότοπους «ζωντανών δρόμων». Για μια περίοδο δύο ετών, το έργο θα εφαρμόσει διάφορα μέτρα που υποστηρίζουν την επίτευξη των στόχων.

Οι δήμοι που χρηματοδοτούνται είναι συνολικά έξι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δύο από κάθε χώρα. Όπως είπαμε ο δήμος Κορινθίων έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου ανάπτυξης ικανοτήτων, αλλά και μία επιτόπου επίσκεψη στη Γάνδη, τη βελγική πόλη που πρωτοστάτησε στο concept Living Streets.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.