ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες στο ΙΝΚΑ Κορινθίας για την πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης

Ανακρίβειες και αντιφάσεις εντοπίζονται από τους πολίτες που καταγγέλλουν – Παρέμβαση στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών

Ανακρίβειες και αντιφάσεις καταγγέλλουν οι πολίτες στο ΙΝΚΑ Κορινθίας σχετικά με την πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «μετά από πολλαπλές καταγγελίες  δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, διαπιστώθηκε ότι η αίτηση που γίνεται μέσω σχετικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν αναφέρει το ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές, μη νόμιμο και κατακριτέο διότι έκαστος δικαιούχος δεν πληροφορείται, όπως έχει δικαίωμα, το ποσό που πρόκειται να λάβει ως επίδομα.

Στην εφαρμογή μάλιστα, αν και ζητείται η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας του δικαιούχου, υφίσταται ταυτόχρονα ειδοποίηση ότι το επίδομα δεν συνδέεται με τα τετραγωνικά μέτρα εκάστης κατοικίας.

Η παραπάνω πρακτική της ΑΑΔΕ, που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί με εντολή, άλλως υπόδειξη του Υπουργού Οικονομικών (τουλάχιστον), αντίκειται πρωτίστως στις διατάξεις των Καταναλωτών του ειδικού νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας των Καταναλωτών, ως και στις διατάξεις του κώδικα Διοικητικής διαδικασίας που επιβάλλουν την επαρκή πληροφόρηση των Καταναλωτών πολιτών για κάθε αίτημα προς τη διοίκηση που υποβάλλουν.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα δελτία επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου, η παραπάνω εφαρμογή της ΑΑΔΕ, έως και πέρυσι, πληροφορούσε από την πρώτη στιγμή τον αιτούντα δικαιούχο για το ποσό που θα λάμβανε ως επίδομα.

Η περιστολή αυτή της πληροφόρησης είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη και δεν νοείται τον 21ο αιώνα να υιοθετούνται πρακτικές Μεσαίωνα που θίγουν βάναυσα το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Καταναλωτή -Πολίτη στην πληροφόρηση.

Μετά τα παραπάνω ενεργήσαμε άμεσα ενώπιον -Διοικητή ΑΑΔΕ-Υπουργό Οικονομικών-Πρωθυπουργό και τους καλέσαμε μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες να μεριμνήσουν για την συμμόρφωση της παραπάνω εφαρμογής με τις αρχές της διαφάνειας και της πληροφόρησης όπως έχουν υποχρέωση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.