ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιόλα Μαστέλλου: Να δοκιμαστεί πρώτα, πιλοτικά η αντικατάσταση φωτιστικών

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και πρώην αντιδήμαρχος, καταθέτει τη δική της άποψη για το πώς πρέπει να διαχειριστεί ο δήμος ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού

Στο Ξυλοκάστρο χθες βράδυ, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα για την οικονομία και την ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Η Δημοτική Αρχή του Βλάση Τσιώτου, προκειμένου για την αλλαγή του, πράγματι, ενεργοβόρου και παλαιωμένου δημοτικού οδοφωτισμού, δήλωσε εξ αρχής και πριν ακόμα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο, ότι προτίθεται να εξετάσει την περίπτωση σύναψης δανείου για τον σκοπό αυτό με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν η επίσημη ερώτηση προς το Ταμείο για το αν ο Δήμος έχει την δυνατότητα σύναψης δανείου για την αλλαγή του δημοτικού οδοφωτισμού.

Η κα Μαστέλλου στην τοποθέτησή της ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι τάσσεται υπέρ της ενεργειακής αναβάθμισης και της αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, ωστόσο, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο, η αντικατάσταση να εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά, σε μία κοινότητα του δήμου και αφού συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν τα οφέλη, τότε να εκτιμηθεί ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο είναι το καταλληλότερο και το συμφερότερο.

Αναλυτικά το σκεπτικό της Γιόλας Μαστέλλου έχει ως εξής:

«Η θέση μου για το θέμα της αίτησης δανειοδότησης του Δήμου, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων :

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ)

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ:

η μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, η παροχή ασφαλούς και βιώσιμης ανταγωνιστικής και οικονομικά προσιτής ενέργειας, η μείωση των ανθρακούχων εκπομπών, η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, η δημιουργία κέντρου τηλε-διαχείρισης και η εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο μας.

Τρεις είναι οι Μέθοδοι Χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Έργου της Αντικατάστασης Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού:

1. Με ίδιους πόρους

Χρηματοδότηση της επένδυσης από «Ίδιους Πόρους». H διαδικασία θα υλοποιηθεί με το καθεστώς Προμήθειας – Εγκατάστασης, η συνολική εγγύηση του εξοπλισμού και των αυτοματισμών που θα επιλεγούν θα διέπεται από τις διαδικασίες προμήθειας του δημόσιου τομέα και η συνολική ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας θα γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, ο Δήμος αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης για τον έλεγχο του συστήματος οδοφωτισμού και την τήρηση των όρων της εξοικονόμησης.

2. Με δανεισμό

Χρηματοδότηση της επένδυσης με δανεισμό. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω δανεισμού, συνήθως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η αποπληρωμή μέσω παρακράτησης των ΚΑΠ ή των λοιπών διαθέσιμων πόρων,υποθηκευσης δημοτικών ακινήτων, ανεξάρτητα του αποτελέσματος της εξοικονόμησης. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο αποπληρωμής κυμαίνονται μεταξύ του 2,5%-4,0 % (μεσοσταθμικά), επιλογή περιόδου αποπληρωμής μεταξύ 10 και 20 ετών και επιλογή σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου.

3. Με τη συνεργασία ιδιωτών

Χρηματοδότηση της επένδυσης με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Η χρηματοδότηση γίνεται με βάση τις διατάξεις του σχετικού νόμου 3855/2010 και ειδικότερα για Παροχή Υπηρεσιών Φωτισμού πολυετούς διάρκειας, με αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης μέσω των Ανταποδοτικών Τελών αποκλειστικά και μόνο με βάση το αποτέλεσμα στη διάρκεια της επιλεχθείσας Συμβατικής Περιόδου. Ο Φορέας στην περίπτωση αυτή θα έχει σαν όφελος την Εγγυημένη Απόδοση (έκπτωση επί της εξοικονόμησης, ανεξάρτητα του αποτελέσματος το οποίο αφορά τον Ανάδοχο). Το σύνολο του ρίσκου, της ευθύνης λειτουργίας του Συστήματος και της εγγύησης του εξοπλισμού, βαραίνει τον Ανάδοχο για το σύνολο της Συμβατικής Περιόδου.

Εγγυητής του όλου επιχειρηματικού σχεδίου θα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι κρατικός φορέας και υπό τον έλεγχο και την έγκριση του οποίου πραγματοποιούνται όλα τα ανάλογα έργα.

ΠΡΟΤΑΣΗ μου : η αντικατάσταση του φωτισμού να πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε μία Δημοτική Κοινότητα , με δημοτική ή περιφερειακή χρηματοδότηση και σταδιακά αν διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν προς όφελος των δημοτών, να επιλεγεί για το σύνολο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, μια από τις τρεις Μεθόδους Χρηματοδότησης Υλοποίησης του Έργου με μια ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», καταλήγει την ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη τοποθέτησή της.

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.