ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Αποχώρησαν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό οι «Ενεργοί Δημότες» Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Η δημοτική παράταξη διαμαρτύρεται έντονα γιατί η Έκθεση-Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Προϋπολογισμού 47 σελίδων(!) στάλθηκε στους δημοτικούς συμβούλους μόλις 1,5 ώρα πριν το συμβούλιο!

Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη «Ενεργοί Δημότες», από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Νώντας Κατσούλας σε ανάρτησή του η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3/2/2021, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 20:00, είχε μοναδικό θέμα συζήτησης τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος: «Στις 18:36 απεστάλη ηλεκτρονικά από τον Δήμο προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Έκθεση-Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Προϋπολογισμού 47 σελίδων!

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη και όσοι αντελήφθησαν την αποστολή αυτή, δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω του περιορισμένου χρόνου να μελετήσουν το περιεχόμενο των απεσταλμένων στοιχείων και πινάκων.

Με την έναρξη της συνεδρίασης διαμαρτυρηθήκαμε για την καθυστερημένη αποστολή και ζητήσαμε αναβολή της συνεδρίασης, (έστω και για δύο ημέρες), ώστε να ενημερωθούμε για την ανάλυση του Προϋπολογισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών απάντησε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει την Έκθεση-Ανάλυση, ότι βρισκόταν σε δίλλημα αν πρέπει να την στείλει, αλλά το έκανε για την καλύτερη ενημέρωσή μας!

Τονίσαμε ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση και ανάλυση των στοιχείων και συγχαρήκαμε τον Αντιδήμαρχο για την σύνταξή τους. Δηλώσαμε ότι η διανομή τους στους Δημοτικούς Συμβούλους δεν αποτελεί χάρη, αλλά υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής και ότι θα έπρεπε να έχει γίνει εγκαίρως και όχι λίγο πριν την συνεδρίαση.

Ο Δήμαρχος ζήτησε δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης και κάλεσε την αρμόδια υπάλληλο να δώσει εξηγήσεις σε επισήμανση του κ. Μπρακούλια για αναντιστοιχία προϋπολογισμού και ανάλυσης στοιχείων σε συγκεκριμένο κωδικό.

Υποστηρίξαμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει την πολιτική ευθύνη και όχι οι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά τους, ιδιαίτερα στις παρούσες δυσμενείς συνθήκες.

Ο Δήμαρχος δεν δέχθηκε την αναβολή και το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία. Η πρότασή μας μειοψήφησε. Ψηφίστηκε μόνο από τους τρεις συμβούλους των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ και από δύο παρόντες συμβούλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τους κ.κ. Κάσσιο και Αλογογιάννη.

Ο κ. Μπρακούλιας που αρχικά υπερθεμάτιζε υπέρ της αναβολής καταψήφισε την πρότασή μας!

Ο κ. Κσραβάς δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία, ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού έχει καθυστερήσει και ότι θα τον υπερψηφίσει!

Κατόπιν αυτών αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την τακτική της Δημοτικής Αρχής να αποστέλλει σημαντικά έγγραφα για τα προς συζήτησιν θέματα, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Θεωρούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν το Δημοτικό Συμβούλιο και εντάσσονται στην συνεχιζόμενη προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσής του από την Δημοτική Αρχή.

Επιμένουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για να τοποθετούνται και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική του Δήμου, πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία και να είναι καλά ενημερωμένοι πριν ψηφίσουν.

Έχουμε επιλέξει να είμαστε παρόντες στις συνεδριάσεις και να καταθέτουμε επερωτήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.

Ενίοτε όμως η αποχώρηση είναι επιβεβλημένη για να διαφυλάξουμε την προσωπική και πολιτική μας αξιοπρέπεια και για να υπερασπίσουμε το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε εμπαιγμούς», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.