ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Βόχα: Διαδικτυακή εκδήλωση-ντοκιμαντέρ για το 1821

O Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» δήμου Βέλου-Βόχας, υπό την αιγίδα του δήμου Βέλου-Βόχας θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό στο είδος του ντοκιμαντέρ για την περιοχή της Βόχας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821

Μια ξεχωριστή διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα αύριο ανήμερα της εθνικής επετείου, στην Κορινθία. Η εκδήλωση αφορά στην σκιαγράφηση της περιοχής Βόχας κατά την Επανάσταση του 1821 και συμμετέχουν έγκριτοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ακαδημαϊκοί.

Υπό το γενικό τίτλο «Η Βόχα κατά την Επανάσταση του 1821» η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» δήμου Βέλου-Βόχας θα μεταδοθεί αύριο 25 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στο κανάλι «Πολιτιστικός Βόχας» στο YouTube, και λίγη ώρα νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό SuperTv.

«…και θέλει διαιωνίζεται το όνομά της εις την εποχή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Αυτή η χαρακτηριστική φράση που αφορά την περιοχή της Βόχας και η οποία διασώζεται στα Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, αποτελεί τον πυρήνα της εκδήλωσης που θα συντονίζει και παρουσιάζει ο επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού Πανεπιστημίου St. Louis, Missouri, κ. Νίκος Πουλόπουλος.

Στο σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ θα διαβαστούν σημαντικά αποσπάσματα από έγγραφα που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ή στα Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, από την φιλόλογο και γραμματέα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας, κα Γιώτα Μπλάνου. Την σκιαγράφηση της οικιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και στρατιωτικής κατάστασης στην Βόχα την εποχή της Επανάστασης θα πραγματοποιήσουν έγκριτοι ακαδημαϊκοί και συγκεκριμένα οι:

• Γιάννης Λώλος, αναπλ. καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

• Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 Γιάννης Μπάρτζης, Δρ. Φιλολογίας, Συγγραφέας, Πρόεδρος Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων

• Αριστείδης Δουλαβέρας, αφυπ. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

• Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Δρ. Ιστορίας, Πρόεδρος Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας

• Γεώργιος Λόης, Συνταγματάρχης (ΤΘ) ε.α., ερευνητής-ιστορικός

• Μεταξούλα Χρυσάφη-Ζωγράφου, αρχιτέκτων μηχανικός

• Παναγιώτης Χωρίκης, Εκπαιδευτικός, λαογράφος, χορογράφος

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» Μαρία Καλλίρη καθώς και οι πρόεδροι των Συλλόγων: «Μέγας Αλέξανδρος Βραχατίου», Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Στιμάγκας «Θύαμις», «Νέα Διάπλαση Μπολατίου», «Πνευματική Στέγη Ζευγολατιού» και «Νέα Γενιά Κοκκωνίου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.