ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

«Η Κορινθιακή σταφίδα στα Προγράμματα Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του πολύ ενδιαφέροντος διήμερου σεμιναρίου για την Κορινθιακή Σταφίδα. Το σεμινάριο (webinar) διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), το Διεθνές Δίκτυο MEdIES, τα Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Καστρίου, Κλειτορίας-Ακράτας, Κρεστένων, Μεσολογγίου, Μολάων, Νέας Κίου και την Έδρα /Δίκτυο UNESCO-ΕΚΠΑ «Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο «UNESCO-ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τις/τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Σχολικών Δραστηριοτήτων/ Πολιτιστικών Θεμάτων των Δ/σεων Α/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας και αφορά τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο συνδέεται θεματολογικά και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Άμπελος…. Ελλ-Οίνων αγαθόν» του Κ.Π.Ε. Σικυωνίων, καθώς η κορινθιακή σταφίδα σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου.

Στόχοι του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να:

  • Κατανοήσουν τις «αξίες» αυτού του τοπικού προϊόντος, της κορινθιακής σταφίδας, το οποίο συνιστά  ένα από τα κυριότερα εθνικά, ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας.
  • Προσεγγίσουν διεπιστημονικά και διαθεματικά την κορινθιακή σταφίδα, καθώς η διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσής της σχετίζεται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό των περιοχών παραγωγής αλλά και ευρύτερα και να επισημάνουν τον ρόλο ενός τοπικού προϊόντος στην αειφορική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του θέματος στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Αειφορία (Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Σταδιοδρομίας).
  • Συνδέσουν τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα με την καθημερινότητά μας και να την  τοποθετήσουν στην καθημερινή διατροφή.

Αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με συνεργατική μεθοδολογία.

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του σεμιναρίου η οποία περιελάμβανε:

Θεματική προσέγγιση της Εκπαίδευσης Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο την Κορινθιακή σταφίδα. Μιχαήλ Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής Έδρας και Δικτύου UNESCO Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο του ΕΚΠΑ. Πρόεδρος του MIO-ECSDE (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη), Συντονιστής του διεθνούς Δικτύου MEdIES για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Πολιτικές του Προγράμματος GAP UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Κορινθιακή σταφίδα: Από τον Όμηρο στην Unesco: Μιχάλης Καρβέλας, M.Sc. Χημικός, Μ.Β.Α., Υπεύθυνος Ερευνητικών Έργων Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ), Συντάκτης Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Από το «θαύμα» στην καταστροφή: Η Κορινθιακή σταφίδα και η ελληνική οικονομία στο 19ο αιώνα: Βασίλης Πατρώνης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

Η διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας: Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Η Κορινθιακή σταφίδα στο τραπέζι μας. Προτάσεις αξιοποίησης σε συνταγές

Γεώργιος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας & Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εστίασης και τροφίμων

«Think out of the Box «, (Σκέψου χωρίς σύνορα)

Κατερίνα Ρέππα-Ζεστός, Διεθνής Μεσολαβητής – International Business Coordinator

Το σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο κανάλι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων στο YouTube

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.