Δ.Ε. ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ

Εγκρίνεται χρηματοδότηση 61,55 εκατ. ευρώ για το αποχετευτικό Βόχας – Άσσου – Λεχαίου!

Έργο μεγάλης σημασίας για Βραχάτι και Ζευγολατιό – Η είδηση βγήκε μετά τη συνάντηση των τριών δημάρχων (Παπακυριάκος, Νανόπουλος, Γκιώνης) με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά

Μια μεγάλη είδηση έδωσε η σημερινή μέρα, μετά τη συνάντηση που είχαν τρεις δήμαρχοι της Κορινθίας με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης συναντήθηκαν στην Αθήνα στο γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος όπου ενημερώθηκαν ότι επίκειται άμεσα η έγκριση χρηματοδότησης ύψους 61,55 εκατομμυρίων ευρώ για το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Βόχας – Άσσου – Λεχαίου.

Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν εκτελεστεί ποτέ στην Κορινθία καθώς έχει πολυδιάστατα οφέλη για τους κατοίκους, τους επισκέπτες, την οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Δεδομένου ότι το Βραχάτι αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Κορινθίας, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου, η κατασκευή και λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, θα προστατέψει το θαλάσσιο περιβάλλον ουσιαστικά και αποτελεσματικά, ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος.

Η παύση της λειτουργίας των απορροφητικών βόθρων στην περιοχή τόσο του Ζευγολατιού, του Βραχατίου, όσο και του Άσσου – Λεχαίου θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσουν σημαντικά την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

Ειδικά για το δήμο Βέλου-Βόχας η δημιουργία του αποχετευτικού σε Βραχάτι και Ζευγολατιό θα προστεθεί σε αυτήν του Βέλου, που ήδη έχει εγκατασταθεί καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις τρεις πολυπληθέστερες κοινότητες του δήμου. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στο σχεδιασμό του Αννίβα Παπακυριάκου είναι και η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και στις υπόλοιπες – παραλιακές αρχικά – κοινότητες του δήμου.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Κορινθία και δικαίως ο Νίκος Ταγαράς δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος στη σχετική δήλωσή του: «Μετά από στενή συνεργασία και αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με τους Δημάρχους Κορινθίων, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας καθώς και με τους αρμόδιους μηχανικούς τους, νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που εντός των προσεχών ημερών λαμβάνει έγκριση το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου – Λεχαίου – Βόχας, προϋπολογισμού 61,55 εκατ.€! Πρόκειται για ένα έργο που θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα και θα αναβαθμίσει σημαντικά και πολύπλευρα την περιοχή μας!», σημείωσε μετά τη συνάντηση με τους τρεις δημάρχους.

Από την άλλη οι Αννίβας Παπακυριάκος, Βασίλης Νανόπουλος και Γιώργος Γκιώνης ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους πως: «Η επικείμενη άμεση έγκριση χρηματοδότησης αυτού του έργου είναι εξαιρετικά θετική, καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας όπως και στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Ταγαρά για τη συνδρομή του να λάβει σάρκα και οστά αυτό το σπουδαίο έργο. Η συνεργασία μας ήταν και θα παραμείνει διαρκής με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας».

Τι αφορά το έργο

Το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου – Λεχαίου – Βόχας ο αγωγός μεταφοράς και η επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων» συνολικού προϋπολογισμού 61.556.000 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει ως δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Κορίνθου, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ – ΒΟΧΑΣ και ΔΕΥΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ. Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι όλες οι πληρωμές κατά την κατασκευή των έργων θα πραγματοποιούνται από τη ΔΕΥΑ Κορίνθου, ενώ και οι 3 φορείς θα συνεισφέρουν προσωπικό για την παρακολούθηση του έργου.

Σχετικά με τη φάση λειτουργίας, η ΔΕΥΑ Κορίνθου έχει αρμοδιότητα για τους οικισμούς Άσσου-Κάτω Άσσου-Περιγιαλίου και Λεχαίου και για το 50% της ΕΕΛ, η ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων για το υπόλοιπο 50% της ΕΕΛ και ο Δήμος Βέλου-Βόχας για τους οικισμούς Βραχάτι και Ζευγολατιό.

Αναλυτικά τα υποέργα:

Υποέργο 1
ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ-ΒΟΧΑΣ / Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 46.128.000 €

Αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων των οικισμών Άσσου-Κάτω Άσσου-Περιγιαλίου και Λεχαίου του Δήμου Κορινθίων καθώς και των οικισμών Βραχάτι -Ζευγολατιό του Δήμου Βέλου-Βόχας, συνολικού μήκους 121 km. Περιλαμβάνει και την κατασκευή 6 αντλιοστασίων, καθώς και 7.950 ιδιωτικών συνδέσεων. Από τους ανωτέρω 6 οικισμούς, οι οικισμοί Κάτω Άσσος και Περιγιάλι ΔΕΝ είναι οικισμοί Γ’ προτεραιότητας.

Υποέργο 2
ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ- ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ / Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 8.928.000 €

Αφορά στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον Άσσο στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κορίνθου-Λουτρακίου. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 15.644 m. Στον Άσσο κατασκευάζεται το πρώτο Α/Σ του αγωγού μεταφοράς που συγκεντρώνει όλα τα λύματα της εξυπηρετούμενης περιοχής και μέσω δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού, με την μεσολάβηση άλλων δύο προωθητικών αντλιοστασίων (σύνολο 3), τα λύματα φθάνουν στην περιοχή του Ισθμού στο Φρεάτιο Πέρατος και από εκεί με έναν βαρυτικό αγωγό μεταφέρονται στην ΕΕΛ.

Ο αγωγός θα μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των 2 οικισμών που δεν είναι Γ’ προτεραιότητας.

Υποέργο 3
ΕΠΕΚΤΑΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΕΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ & ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ / Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 6.200.000 €

Τα έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή έργων πρωτοβάθμιας καθίζησης και αναερόβιας χώνευσης, και την κατασκευή δύο δεξαμενών δευτεροβάθμιας καθίζησης. Επιπλέον περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου Η/Μ εξοπλισμού των έργων προεπεξεργασίας, των δεξαμενών αερισμού, των υφιστάμενων δεξαμενών δευτεροβάθμιας καθίζησης, των έργων αφυδάτωσης ιλύος και του συστήματος αυτοματισμού, για την αύξηση της αποδοτικότητας τους, προκειμένου η ΕΕΛ να ανταποκριθεί στο πρόσθετο φορτίο εξασφαλίζοντας παράλληλα εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, προβλέπονται έργα τριτοβάθμιας και προχωρημένης επεξεργασίας που περιλαμβάνουν κροκίδωση-συσσωμάτωση και διύλιση των επεξεργασμένων λυμάτων, διατάξεις αντίστροφης πλύσης του διυλιστηρίου, καθώς και συστοιχία μεμβρανών υπερδιήθησης, με στόχο την εξοικονόμηση υδατικών πόρων καλής ποιότητας, που σήμερα σπαταλούνται για αρδευτικές και δευτερεύουσες χρήσεις.

Για το Υποέργο 3 έχει ήδη υποβληθεί η υπ. αριθμ. 4/2020 Μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τη ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, καθώς και το σύνολο των Τευχών Δημοπράτησης.

Σημειώνεται ότι μετά την αναβάθμιση/επέκταση, η ΕΕΛ θα δέχεται και τα λύματα και των 2 οικισμών που δεν είναι Γ’ προτεραιότητας.

Υποέργο 4
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ / Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 200.000 €

Αφορά τις πιθανές αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα απαιτηθούν κατά την εκτέλεση του υποέργου 2.

Υποέργο 5
ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ/ Συνολική Δημόσια Δαπάνη: 100.000 €

Αφορά στις απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν κατά τη φάση κατασκευής του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην Ε.Ε.Λ. (υποέργο 2). Δεδομένου ότι το σύνολο των δικτύων οδεύει σε διανοιγμένες οδούς, απαλλοτριώσεις θα απαιτηθούν μόνο για την κατασκευή των αντλιοστασίων Α/Σ2 και Α/Σ3.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.