ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Η εκδήλωση για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έβγαλε ειδήσεις!

Τη δημιουργία ενός πρότυπου αστρονομικού πάρκου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου προανήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής – Η αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στο Αστεροσκοπείο από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και οι πάγιες θέσεις του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου – Η διάχυση της επιστημονικής γνώσης καλλιεργεί τον ορθολογισμό υποστήριξε ο καθηγητής και Δ/ντης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλης Πλειώνης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η λειτουργία και το έργο του τηλεσκοπίου 1.2 μέτρων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Κρυονέρι, ενώ για πρώτη φορά έγινε διαδικτυακή παρατήρηση για το ευρύ κοινό με το τηλεσκόπιο Κρυονερίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απευθύνθηκαν χαιρετισμοί τόσο από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα, τον καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όσο και από τον Τάσο Γκιολή αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του κ. Γκιολή ακούσαμε μια συνοπτική περιγραφή των έργων που θα υλοποιηθούν στο χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε «Διαδικτυακή ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου και παρατήρηση με το τηλεσκόπιο» την οποία πραγματοποίησε ο Δρ. Αλέξιος Λιάκος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΙΑΑΔΕΤ και χειριστής του τηλεσκοπίου Κρυονερίου.

Χρίστος Δήμας: «Γίνεται εξαιρετική δουλειά στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου»

Ο Χρίστος Δήμας στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην έντονη εξωστρέφεια, που υπήρχε από την πλευρά του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου τόσο σε επιστημονικές εκδηλώσεις όσο και σε εκδηλώσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, την Κοινότητα Κρυονερίου και το δήμο Σικυωνίων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Αστεροσκοπείο και σημείωσε ότι «η επιστημονική δουλειά που γίνεται έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά οφείλουμε όλοι να την αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Γνωρίζω μάλιστα, τόνισε ο υφυπουργός, ότι στη μελέτη της Σελήνης γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Από κει και έπειτα συνέχισε ο κ. Δήμας, αυτό που θέλω να πω είναι συγχαρητήρια και μακάρι το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εκδηλώσεις δια ζώσης στο Κρυονέρι και επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και να μαθαίνουμε και εμείς και τα παιδιά μας αλλά και ευρύτερα όλη η κοινωνία τα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα τόσο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου όσο και του Αστεροσκοπείου Αθηνών γενικότερα», κατέληξε.

Μανώλης Πλειώνης: Η διάχυση της επιστημονικής γνώσης καλλιεργεί τον ορθολογισμό

Ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε για την εξωστρέφεια και άνοιγμα της επιστήμης στο πλατύ κοινό, δράσεις τις οποίες εφαρμόζει το Αστεροσκοπείο Αθηνών εδώ και χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα επιχειρείται και το άνοιγμα των ερευνητικών τηλεσκοπίων.

Η δράση του Αστεροσκοπείου, σημείωσε ο κ. Πλειώνης, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 1. Την πρωτογενή έρευνα που γίνεται, 2. Την μετουσίωση της έρευνας σε καινοτόμες υπηρεσίες προς όφελος της πολιτείας (φυσικές καταστροφές κλπ) και 3. Τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, δηλαδή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις γνώσης ώστε να αντιμετωπίζονται τα φυσικά φαινόμενα με ορθολογισμό και να μην υποκύπτουν οι πολίτες σε συνωμοσιολογίες της ψευδοεπιστήμης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τάσος Γκιολής: Στο τελικό στάδιο η εκπόνηση της μελέτης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, αναζήτησε τρόπους για να αξιοποιηθεί το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. «Για μας είναι σημείο αναφοράς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιολής.

«Υπάρχουν κάποια έργα εμβληματικά» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης «που θα τα θέλουμε όλοι πάρα πολλοί και ανέλυσε τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, αρχικά στο κτήριο, του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου».

Όπως ενημέρωσε, η εκπόνηση της μελέτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αναμένεται να παραδοθεί εντός του Απριλίου και άμεσα με πόρους της Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθεί το έργο που αφορά στο κτήριο των επισκεπτών στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Θα δημιουργηθεί ένα αμφιθέατρο 275 θέσεων, εκθεσιακός χώρος 100 τ.μ., ιατρείο , κυλικείο, αναψυκτήριο, ώστε ο χώρος να μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και να καλύπτει επισκέψεις σχολείων, όσο και για ερευνητικούς προσελκύοντας επιστήμονες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Το αμφιθέατρο θα είναι υπόσκαφο ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ στο δώμα του κτηρίου θα δημιουργηθεί μια ειδική ζώνη αφιερωμένη στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, προγραμματίζεται να διαμορφωθεί υπαίθριος χώρος για εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή του Νερού, όπου με οπτικές ίνες το βράδυ θα γίνονται σχηματισμοί αστερισμών όπως η Μικρή και Μεγάλη Άρκτος και τα παιδιά θα καλούνται να τους αναγνωρίσουν στον ουρανό. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία Πλανηταρίου στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου που έχει καταρτιστεί και αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου και μοναδικού στην Ευρώπη αστρονομικού πάρκου στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Ο Τάσος Γκιολής τόνισε ότι η πρωτοτυπία του εγχειρήματος έγκειται στο ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται σε ένα λειτουργικό αστεροσκοπείο και αποτελούν τα πρώτα βήματα ώστε να γίνει προσβάσιμο και φιλικό προς τον κόσμο και τους ερευνητές.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του τονίζοντας για άλλη μία φορά πώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο ίδιος προσωπικά, στέκονται δίπλα στο αστεροσκοπείο και το επιστημονικό προσωπικό και στηρίζουν το έργο τους.

Το αποτύπωμα των έργων στην τοπική κοινωνία

Όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, τους προγραμματισμούς και τα έργα που τροχοδρομούνται για την ανάδειξη του αστεροσκοπείου Κρυονερίου, φαίνεται ότι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Σικυωνίων.

Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου, κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την ανάδειξη του αστεροσκοπείου όπου τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του αφού «τα προγραμματιζόμενα έργα θα εντάξουν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στο ευρύτερο πλέγμα οικοτουριστικών, περιβαλλοντικών, εκπαιδευτικών και αρχαιολογικών αναπτυξιακών πόλων του δήμου, μαζί με τη λίμνη Δόξα Φενεού, το Μουσείο Στυμφαλίας και το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος».

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.