ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Δήμος Βέλου-Βόχας: Μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των παλιών αμπελόπανων

Ξεκίνησε η αποκομιδή παλιών μεταχειρισμένων αμπελόπανων από το παλιό γήπεδο Ζευγολατιού – Άμεση η ανάγκη απομάκρυνσή τους

Τα παλιά χρησιμοποιημένα αμπελόπανα που αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους πρέπει να απορριφθούν με ασφάλεια για το περιβάλλον, αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως ο δήμος Βέλου-Βόχας που οι περισσότερες καλλιέργειές του είναι αμπελοειδή.

Στο Ζευγολατιό και συγκεκριμένα στο παλιό γήπεδο του χωριού, έχουν συγκεντρωθεί βουνά ολόκληρα από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αμπελόπανων από τους αγρότες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χώρος του παλιού γηπέδου βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό του Ζευγολατιού, δίπλα του υπάρχουν σπίτια και η ανεξέλεγκτη συγκέντρωση των πλαστικών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Βέλου-Βόχας, ο Δημήτρης (Τζίμης) Τριανταφύλλου έχει αποδειχθεί με πολλούς τρόπους ότι είναι ένας αυτοδιοικητικός που τιμά τη θέση που του έχει ανατεθεί. Ανέλαβε λοιπόν δράση και χθεςΤρίτη 20 Απριλίου, ξεκίνησε η αποκομιδή των αμπελόπανων από τον παλιό γήπεδο Ζευγολατιού.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί ο όγκος των αμπελόπανων είναι τεράστιος, δεδομένου όμως ότι το σημείο του παλιού γηπέδου Ζευγολατιού έχει χρηματοδοτηθεί από τον Ιούλιο του 2020, για να γίνει Πράσινο Σημείο, η απομάκρυνση των αμπελόπανων είναι μια διαδικασία την οποία ο δήμος πρέπει να επωμιστεί έτσι κι αλλιώς, για να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση των 438.000€ που έχει εξασφαλίσει από το «επιχειρηματικό πρόγραμμα Υποδομής Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η «τυχαία» φωτιά πριν λίγο καιρό

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και ποιος έδωσε το «πράσινο φως» για την απόρριψη των αμπελόπανων στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, η μετατροπή του παλιού γηπέδου μιας δημοτικής περιουσίας σε σκουπιδότοπο δεν άργησε να εξελιχθεί κι εκεί υπάρχει βέβαια και η περίφημη «ατομική ευθύνη» του καθενός που αβίαστα και ανερυθρίαστα απέρριπτε στο σημείο, εκτός από αμπελόπανα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς: σωλήνες, λάστιχα, μπάζα κ.ά.

Η κατάσταση αυτή, απαράδεκτη σε κάθε διάστασή της, έγινε η αφορμή πριν λίγο καιρό, δύο φορές σε διάστημα μιας ημέρας «τυχαία» τα πλαστικά να πάρουν φωτιά! Ευτυχώς, οι περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, όμως σωτήρια ήταν και η επέμβαση υδροφόρας από την παρακείμενη επιχείρηση του Θανάση Μανάβη.

Είναι αντιληπτό ότι μία ενδεχόμενη πυρκαγιά στο σημείο θα αποτελούσε τεράστια υγειονομική βόμβα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων όχι μόνο του Ζευγολατιού, αλλά της ευρύτερης περιοχής αφού πάνω τους θα καταλήξει όλη η διοξίνη από την καύση των πλαστικών. Επιπλέον ο χώρος όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις γραμμές του προαστιακού και η φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει βλάβη στο σύστημα των καλωδίων που περνούν ακριβώς αποπάνω με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυκλοφορία των τρένων και τη διεξαγωγή των δρομολογίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.