ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κρινολίνο και γιαταγάνι: Το νέο, εξαίρετο και πρωτότυπο, ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Μπάρτζη

Η αφήγηση, πλούσια σε έγκυρη ιστορική πληροφόρηση, ξετυλίγεται παράλληλα με την εξέλιξη της φλογερής ερωτικής  σχέσης μιας Αγγλίδας δούκισσας και ενός απλού Έλληνα πολεμιστή

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιάννης Δ. Μπάρτζης. Κρινολίνο και γιαταγάνι, ιστορικό μυθιστόρημα, σελίδες 450, εκδόσεις Καστανιώτη, 2021.

Κυκλοφόρησε μόλις αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Δ. Μπάρτζη, Κρινολίνο και γιαταγάνι. Ένα “επετειακό” θα λέγαμε μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση του 1821. Διαφέρει όμως σημαντικά από τις ανάλογες εκδόσεις, διότι η ματιά του εκτείνεται περισσότερο στο εξωτερικό και στις δράσεις, διπλωματικές είτε φιλελληνικές, που αναπτύχθηκαν εκτός Ελλάδος. Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στη συνέχεια της επανάστασης μετά τα πρώτα «ηρωικά» χρόνια. Όταν, ύστερα από την Αλαμάνα, το Χάνι της Γραβιάς, τα Δερβενάκια κ.ά. επήλθε η κόπωση των αγωνιστών και ο εμφύλιος διχασμός. Τότε, που άρχισε κάτι να κινείται στη διεθνή διπλωματία υπέρ της χώρας μας.

Η αφήγηση αρχίζει από εκεί που όλα έδειχναν ότι η Επανάσταση είχε μάλλον τελειώσει με ήττα… και ολοκληρώνεται με την εκλογή του Όθωνα, με την επίσημη αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η αφήγηση, πλούσια σε έγκυρη ιστορική πληροφόρηση, ξετυλίγεται παράλληλα με την εξέλιξη της φλογερής ερωτικής  σχέσης μιας Αγγλίδας δούκισσας και ενός απλού Έλληνα πολεμιστή, τους οποίους η μοίρα έφερε αναπάντεχα πολύ κοντά.

Ο σκηνικός χώρος μοιράζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και στον Μοριά. Μέσω των δύο ερωτευμένων προσεγγίζονται μεγάλες προσωπικότητες που επηρέασαν την πορεία του Αγώνα, Κολοκοτρώνης, Μαυροκορδάτος, Καποδίστριας, Μπάυρον, Κάννινγκ, Μέττερνιχ…αλλά και “άγνωστοι” διπλωμάτες, όπως ο Κρίστοφερ Λήβεν, ο Νέσελροδ. κ.ά. Αναπαριστάται δηλαδή γλαφυρά το “διπλωματικό  ’21”, οι ζυμώσεις ανάμεσα σε Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Πρωσία, Τουρκία, για την κατάπνιξη αρχικά, και για την αναγνώριση στο τέλος της ελληνικής κρατικής υπόστασης. Διότι, όπως έγραψε ο Γεώργιος Βλάχος: “Οὐχ ἧττον σπουδαία τῆς ἐν Ἑλλάδι δι’ ὅπλων καὶ πυρίτιδος, συνεκροτεῖτο ἄλλη ἐπὶ μακρὸν χρόνον ἐν τῇ Δύσει, μάχη, διὰ χάρτου καί μέλανος, μεταξὺ τῆς μεγάλης πολιτικῆς τριανδρίας τῆς ἐποχῆς, τοῦ Νέσσελρωδ, τοῦ Μέττερνιχ καὶ τοῦ Κάννινγκ”.

Εκείνη τη “μάχη” θα ζήσει γλαφυρά ο αναγνώστης αυτού του πρωτότυπου μυθιστορήματος, που έχει χαρακτηριστικά “υβρίδιου”, αφού διαμοιράζεται αρμονικά στις σελίδες του η λογοτεχνία -και εν προκειμένω η ερωτική λογοτεχνία- με την έγκυρη ιστορική πληροφορία και γνώση. Γι’ αυτό και δε θα πρέπει να εκπλαγεί, όταν στα υποσέλιδα θα συναντά υποσημειωμένα τα πραγματικά ονόματα όλων των αναφερόμενων πρωταγωνιστών του “διπλωματικού” και του “φιλελληνικού” ’21, στην αγγλική γραφή τους, με έτος γέννησης και θανάτου, ώστε να καταχωρούνται σωστά στην ιστορική μνήμη, αλλά και να γίνονται οι υπολογισμοί της ηλικίας τους τότε που είχαν εμπλακεί με όποιον τρόπο στη μεγάλη υπόθεση της παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους, το οποίο οι περισσότεροι είχαν ιδεατά λατρέψει.

Άξια θαυμασμού και απορίας είναι η σύγκριση των τότε γεγονότων με την τρέχουσα επικαιρότητα στα ελληνοτουρκικά, με τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων «συμμάχων» μας σήμερα. Με την πρόσφατη “διαμεσολάβηση” της Γερμανίας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ή με την όποια στάση των Άγγλων ή των Γάλλων και τις άλλοτε δυναμικές κι άλλοτε χλιαρές παρεμβάσεις τους. Θαρρεί κανείς ότι αναβιώνουν οι ίδιες ιστορίες ύστερα από 200 χρόνια!

Το Κρινολίνο και γιαταγάνι πρωτίστως είναι μυθιστόρημα ενός συγκλονιστικού και θερμού ερωτικού πάθους. Είναι όμως ταυτόχρονα και ιστορία, για εκείνα που ως Έλληνες πρέπει να ξέρουμε, αν θέλουμε να γιορτάσουμε με αυτοσυνειδησία και με γνώση την αληθινή μας υπόσταση ως έθνους και ως κράτους. Και αν θέλουμε να μπορούμε να ερμηνεύουμε -ως ένα βαθμό- το σήμερα, με βάση το ιστορικό παρελθόν μας.

Γιώτα Χρ. Αθανασούλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.