ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Διορισμός Γενικής Γραμματέα στο δήμο Βέλου-Βόχας: Γιατί είναι σημαντικό;

Η κα Νάντια Δημητρίου αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και στην οργάνωση και διεκπεραίωση αναπτυξιακών ζητημάτων

ΟΔήμαρχος Βέλου Βόχας κ. Αννίβας Παπακυριάκος ανακοίνωσε την απόφασή του για την τοποθέτηση της Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού κας. Κων/νας (Νάντια) Δημητρίου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Βέλου Βόχας.
Η Γενική Γραμματέας, θα προΐσταται όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του με την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος υπηρεσιακού μηχανισμού και την αρτιότερη οργάνωσή του.

Συγχρόνως θα φροντίζει και θα μεριμνά, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται αποδοτικά και αποτελεσματικά η επίτευξη των στόχων και προγραμμάτων του Δήμου Βέλου Βόχας.

Η κα. Δημητρίου είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός MEng με μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική και υδραυλική μηχανική.

Από το 2004 έως και σήμερα, εξασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην διαχείριση χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και στη σύνταξη μελετών δημοσίων έργων.
Έχει διατελέσει από το 2007 έως και σήμερα ειδικός συνεργάτης Δημάρχου σε θέματα υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών και προγραμματισμού του Δήμου. Παράλληλα έχει υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης (ελεγκτής μηχανικός προγραμμάτων ΕΣΠΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το «ευχαριστώ» της κας Δημητρίου

Η κα Δημητρίου με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ευχαρίστησε το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους σημειώνοντας τα εξής: «Με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνω ότι ανέλαβα τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Βελου Βοχας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο κο. Αννιβα Παπακυριακο για την εμπιστοσύνη που εδείξε στο πρόσωπο μου με την ανάθεση των νέων καθηκόντων μου και σε συνέχεια της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που αναλαμβάνω δεσμεύομαι να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εκπλήρωση των πολύπτυχων αναγκών του Δήμου μας, σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους, λοιπούς αιρετούς, στελέχη και εργαζόμενους».

Γιατί είναι σημαντικός ο γενικός γραμματέας;

Στο ισχύον σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, ο δήμαρχος είναι στο επίκεντρο, ως ο πολιτικός αλλά και διοικητικός προϊστάμενος του δήμου που καθορίζει την πορεία του δήμου διαμέσου των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο ρόλος του είναι –και πρέπει να είναι– επιτελικός, δηλαδή δίνει κατευθύνσεις για τη δράση των δημοτικών υπηρεσιών και την υλοποίηση του προγράμματος της δημοτικής αρχής.

Στο πολυδαίδαλο σύστημα διοίκησης που ισχύει όμως ο διοικητικός ρόλος τού δημάρχου «πνίγει» εν πολλοίς τον πολιτικό, επιτελικό και αναπτυξιακό υπέρ του δήμου ρόλο που πρέπει να έχει.
Καθημερινά στις υπηρεσίες του δήμου φθάνουν δεκάδες μικρές και μεγάλες υποθέσεις, που οι περισσότερες χρειάζονται την τελική κρίση ή και υπογραφή του δημάρχου.

Κι ενώ ο δήμαρχος θα έπρεπε να αναπτύσσει την ενέργεια και τη δράση του στην αναπτυξιακή προοπτική του δήμου και τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων ή υλοποίησης μεγάλων έργων καταλήγει σε έναν διεκπεραιωτή μικροϋποθέσεων που καθημερινά χρειάζονται μεγάλη ενέργεια και πολύ χρόνο.

Αντίβαρο σ’ αυτή την ανισορροπία είναι η θέση του γενικού γραμματέα του δήμου, ρόλος του οποίου είναι να επικουρεί το δήμαρχο στο διοικητικό του ρόλο.

Η θέση του Γενικού Γραμματέα μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν για δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, ευτυχώς όμως ο νομοθέτης αναγνώρισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του δημάρχου και στους μικρότερους δήμους, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να ασκεί τον επιτελικό ρόλο του και να δημιουργεί πολιτική για τον δήμο του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ισχύοντα, ο γενικός γραμματέας ευθύνεται έναντι των πολιτικών οργάνων του δήμου, και ιδιαίτερα έναντι του δημάρχου, για την κανονική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, προγραμματίζοντας, οργανώνοντας, συντονίζοντας και ελέγχοντας τις επιμέρους δραστηριότητες των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του έχουν χορηγηθεί, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο η αποτελεσματικότητα της δράσης με βάση τα προγράμματα που αποφασίζει εκάστοτε η δημοτική αρχή.

Ο γενικός γραμματέας προΐσταται αμέσως μετά το δήμαρχο όλων των υπηρεσιών του δήμου και προσυπογράφει τα από το δήμαρχο υπογραφόμενα έγγραφα. Είναι μετακλητός υπάλληλος, που διορίζεται και απολύεται από το δήμαρχο και καταλαμβάνει θέση του ΟΕΥ του οικείου δήμου. Υπόκειται διοικητικά και ιεραρχικά στο δήμαρχο. Η διοίκηση των υπηρεσιών του δήμου ασκείται από το γενικό γραμματέα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του εκχωρεί ο δήμαρχος με απόφαση του.

Η περίπτωση του δήμου Βέλου-Βόχας

Ειδικά στην περίπτωση του δήμου Βέλου-Βόχας η ανάθεση αυτού του ρόλου σε μια επιστήμονα έμπειρη ως προς τα αυτοδιοικητικά, στην κυριολεξία, λύνει τα χέρια του δημάρχου και αποσυμφορίζει το ρόλο του, δίνοντάς του περιθώρια ευελιξίας και δημιουργικής αναπτυξιακής προοπτικής για τον δήμο.

Ο Αννίβας Παπακυριάκος έχοντας επί σειρά ετών δίπλα του την Νάντια Δημητρίου αναγνώρισε τις διοικητικές ικανότητές της, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στο νέο πόστο της.

Παράλληλα, η μεταπήδηση της κας Δημητρίου στη θέση του Γενικού Γραμματέα αφήνει μια θέση Ειδικού Συνεργάτη ελεύθερη, δυνατότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του δήμου με την πρόσληψη ενός ακόμη ικανού στελέχους, ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι μόνο καλό προκύπτει από τη νέα διοικητική εξέλιξη στο δήμο Βέλου-Βόχας και να ευχηθούμε στην κα Δημητρίου καλή δύναμη στο νέο και σαφώς πολύ απαιτητικό έργο της!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.