ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

O Άγιος Νικόλαος στην Ευαγγελίστρια, βρήκε το δρόμο του!

Ένα ιστορικό εκκλησάκι με μοναδική θέα προς όλη τη Βόχα απέκτησε έναν αξιοπρεπή δρόμο πρόσβασης

Ο Άγιος Νικόλαος στην Ευαγγελίστρια είναι ένα γραφικό πέτρινο εκκλησάκι, το οποίο σύμφωνα με τις πηγές υπήρχε ήδη από το 1600 στην περιοχή. Χτίστηκε δηλαδή στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Ενετοκρατίας και αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο το οποίο ευτυχώς διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Επιπλέον, η θέση στην οποία βρίσκεται αποτελεί ένα θαυμάσιο πανόραμα όλης της Βόχας, η θέα απρόσκοπτη προς ανατολή και δύση, αλλά και βόρεια προς τον Κορινθιακό Κόλπο και τα βουνά της Ρούμελης. Το γεγονός ότι έχει χτιστεί σε τέτοια θέση δείχνει ότι εκτός των άλλων κάλυπτε και ανάγκες επιτήρησης των περιοχών και έγκαιρης ενημέρωσης για τυχόν εισβολείς.

Φανταστείτε ότι το 1687 όταν ο Βενετός στρατηγός Φραντσέσκο Μοροζίνι οδήγησε τον βενετσιάνικο στόλο μέσα στον Κορινθιακό κόλπο, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να δουν τις αρχοντικές φρεγάτες να πλησιάζουν τον κόλπο της Κορίνθου και να κανονιοβολούν κατά του κάστρου που τελικά κατέλαβαν κι έτσι ξεκίνησε η δεύτερη ενετοκρατία στην Κόρινθο.

Αυτό το εκκλησάκι λοιπόν με την καταπληκτική θέα, ήταν όπως επιτάσσαν οι ανάγκες της εποχής που χτίστηκε σε δυσπρόσιτη θέση. Ακόμη και σήμερα ο δρόμος που οδηγούσε αυτό ήταν δύσκολος: απότομες στροφές και έντονες κλίσεις σε ένα παχύ κοκκινόχωμα που γινόταν λάσπη στην πρώτη βροχή.

Πριν λίγες μέρες όμως, η τεχνική υπηρεσία του δήμου Βέλου-Βόχας, μετά από παραίνεση του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευαγγελίστριας Τάσο Αναγνωστόπουλο, έκανε ένα σημαντικό έργο τσιμεντόστρωσης στο δρόμο έτσι ώστε η πρόσβαση στο εκκλησάκι να είναι ασφαλής και απρόσκοπτη, όπως επιθυμούσαν διακαώς οι κάτοικοι της περιοχής.

Την είδηση έκανε γνωστή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Σιάχος, ο οποίος ανάρτησε και τις σχετικές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνοντας εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας: «Σε μία περιοχή απείρου κάλλους και ομορφιάς, στην Κοινότητα Ευαγγελίστριας, προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (1615 μ.Χ.) ο δρόμος ήταν δυσπρόσιτος.

Ο Δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος υλοποίησε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και του Προέδρου κ. Τάσου Αναγνωστόπουλου και ο δρόμος προς το ιστορικό εκκλησάκι με την εξαιρετική θέα, είναι πλέον στρωμένος με έτοιμο σκυρόδεμα και έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών».

Το έργο αυτό, εκτός ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων στο εκκλησάκι, μπορεί να αναδείξει την περιοχή ως ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο του δήμου Βέλου-Βόχας, να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξή του και να αποτελέσει σημείο προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών. Γι’ αυτούς τους λόγους αυτούς, ως έργο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι άξιο επαίνων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.