ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναζητώντας την χαμένη τιμή της σταφίδας

Από 1 ευρώ μέχρι 50 λεπτά αγοράζουν την κορινθιακή σταφίδα οι έμποροι. Το ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αδιαφορία του υπουργού την στιγμή που η σταφίδα τους να μένει απούλητη

Κανείς δεν παραλαμβάνει σταφίδες αυτή την εποχή. Η παραγωγή παραμένει αδιάθετη στα αλώνια επειδή δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να μεταφερθεί το προϊόν. Το επόμενο διάστημα θα σταματήσουν και οι συνεταιρισμοί να παραλαμβάνουν. Εν τω μεταξύ οι λιγοστοί έμποροι αγοράζουν το προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές, από ένα ευρώ έως 50 λεπτά.

Η νέα σταφιδική κρίση

Η σταφίδα αποτέλεσε κάποτε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια σύστασης του νεοελληνικού κράτους. Κανενός άλλου προϊόντος η ιστορία δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ και τόσο απόλυτα με την εθνική ιστορία μας.

Δύο φορές ξέσπασαν μεγάλες κρίσεις οικονομικές και κοινωνικές εξαιτίας των λάθος κυβερνητικών επιλογών και της εξαθλίωσης των σταφιδοπαραγωγών: Οι «Σταφιδικές Εξεγέρσεις», όπως ονομάζονται ξέσπασαν η πρώτη 1893-1905 και η δεύτερη το 1935. Στη διάρκειά τους αναπτύχθηκε ένα λαϊκό-αγροτικό κίνημα με συλλαλητήρια, καταλήψεις, βίαια ξεσπάσματα, αλλά και με σύγχρονες μορφές διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης. Όλες αυτές οι συγκρούσεις είχαν νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους, αλλά όπως φαίνεται δεν άφησαν κανένα δίδαγμα για το μέλλον.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κρίση ανάλογη με τις προηγούμενες, η οποία απειλεί να ξεσπάσει πάνω στον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση στάθηκε εχθρική απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς και αντί να αποσύρει τις περσινές αδιάθετες ποσότητες στηρίζοντας το προϊόν άφησε τη σταφίδα να στοιβάζεται στις αποθήκες των συνεταιριστικών οργανώσεων. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τις Συνεταιριστικές οργανώσεις γιατί δεν πούλησαν φθηνότερα από ό,τι αγόρασαν τη σταφίδα σε ιδιώτες.

Έτσι σήμερα, η τιμή της σταφίδας στον παραγωγό έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα περσινή από 1,70€ το κιλό σε 1,10€ (όταν τα έτη 2016-2019 η τιμή είχε φτάσει 2,80€!!) οδηγώντας σε κατάρρευση το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, με οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργείται, και τις συνεταιριστικές οργανώσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, στο σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ φαίνεται να μένει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης η κορινθιακή σταφίδα οδηγώντας την καλλιέργεια σε ουσιαστική απαξίωση. Με όλα αυτά τα δεδομένα οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου ετοιμάζονται για να βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους.

Από τις κινητοποιήσεις του Ιουλίου στην παγωμάρα του Οκτωβρίου

Ήταν το βράδυ της 14ης Ιουλίου όταν στον εξωτερικό χώρο της Παναιγειάλειου στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών με μεγάλη, μάλιστα, προσέλευση. Στο συλλαλητήριο που συμμετείχαν και αρκετοί Κορίνθιοι, οι παραγωγοί εξέφρασαν δυνατά και ξεκάθαρα τα αιτήματά τους απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση στήριξη του κλάδου, που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, ενώ παράλληλα απαίτησαν για άλλη μια φορά την άμεση απόσυρση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας και διάθεσή τους σε άτομα και δομές που έχουν ανάγκη.

Οι παραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που διείδαν την επερχόμενη νέα «σταφιδική κρίση» διεκδίκησαν έγκαιρα την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν από τους κυβερνητικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε μια ευέλικτη και αποσυμφορητική λύση, να λειτουργήσει δηλαδή το κράτος ώς «αγοραστής ύστατης καταφυγής».

Τι είναι ο «αγοραστής ύστατης καταφυγής»

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την αγροτική πολιτική το κράτος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως «αγοραστής ύστατης καταφυγής» δηλαδή οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας με προγράμματα σίτισης, εθνικά ή συγχρηματοδοτούμενα, των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας, να διοχετευθούν ως υπερτροφή, σε κοινωνικές δομές (νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, στρατός, δομές φιλοξενίας, κλπ.).

Παράλληλα, θα μπορούσε να οργανωθεί ένα πρόγραμμα απόσυρσης των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας περσινής παραγωγής μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος αντίστοιχου με αυτό της «απόσταξης κρίσης» που εφαρμόστηκε για την αποσυμφόρηση του οινοποιητικού κλάδου, έτσι ώστε η αγορά να ισορροπήσει και οι τιμές να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.

Νέες κινητοποιήσεις

Η καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ουσιαστική απαξίωση. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν από τον Πύργο, όπου οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας μαζί με πυρόπληκτους αγρότες, διατράνωσαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατρακύλα στην τιμή της σταφίδας.

Από την άλλη, η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων των Σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ζητά «την απόσυρση του αποθέματος σταφίδας και την παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών
Λέμε όχι στον διωγμό των Σταφιδοπαραγωγών και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων
Λέμε όχι στην συντεχνία συμφερόντων που με την ανοχή του Υπουργού μας οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση με τιμές πείνας
Λέμε όχι κερδοσκοπικά σενάρια σε βάρος μας
Ζητάμε την Άμεση Παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να θέσει ένα τέλος στην οργανωμένη εκμετάλλευση μας».
Η Επιτροπή καλεί «όλους τους Συναδέλφους Σταφιδοπαραγωγούς σε Συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να καταγγείλουμε την πλήρη αδιαφορία του Υπουργού και την ανοχή του στην συντεχνία των εμπόρων σε βάρος των συμφερόντων μας».

Στο ίδιο πνεύμα και η ΕΑΣ Κιάτου

Στο ίδιο πνεύμα και με παρόμοια ανακοίνωση κινείται και η ΕΑΣ Κιάτου που καλεί όλους τους σταφιδοπαραγωγούς και αγρότες στο συλλαλητήριο της 5ης Νοεμβρίου στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Μετά την επιδειχθείσα πλήρη αδιαφορία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σταφιδική κρίση που οργανώνεται επί 7 μήνες από τη συντεχνία των εμπόρων με αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και την εξαθλίωσή μας».
Στην ανακοίνωση τονίζονται τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών που συνοψίζονται στην απόσυρση του αποθέματος, τη στήριξη των παραγωγών και την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μπει ένα τέλος στην οργανωμένη εκμετάλλευση.
Η Ένωση ενημερώνει τους αγρότες μέλη της ότι για το συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα διατεθούν λεωφορεία για την μεταφορά τους.
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στα τηλέφωνα: 2742022234, 2742306739, 6956305413, 6944474560.
Η κινητοποίηση θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της Covid-19 (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test).
»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.