ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Νέος αυτοδιοικητικός συνδυασμός στο δήμο Βέλου-Βόχας; Ακόμα δεν τον είδαμε ΣΥΡΙΖΑ τον βαφτίσαμε!

Μία νέα αυτοδιοικητική παράταξη φαίνεται ότι γεννάται – Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι έχει χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο συντονιστής της τοπικής Οργάνωσης Μελών

Πληθαίνουν οι φήμες τον τελευταίο καιρό για τη δημιουργία και ανακοίνωση ενός νέου αυτοδιοικητικού συνδυασμού στο δήμο Βέλου-Βόχας, ο οποίος θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2023.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις αρχικά του Μιχάλη Λιάκου και του Γιώργου Καμπίτη από τους συνδυασμούς του Θανάση Μανάβη και Νίκου Τσίτουρα αντίστοιχα υπήρξαν η αρχή και η βάση μιας συζήτησης στην τοπική κοινωνία για νέους σχηματισμούς και αυτοδιοικητικά σχήματα.

Οι δύο ανωτέρω ανεξαρτητοποιήσεις των δημοτικών συμβούλων έδειξαν σημάδια κοινής πολιτικής αντίληψης εξαρχής και εις επίρρωσιν αυτού ήρθε η εμφάνιση της ομάδας «Μαζί για το Βέλο και τη Βόχα» η οποία στην πρώτη δημόσια παρέμβασή της, ανακοίνωσε την κάθοδό της  στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2023 – την οποία προσδιόρισε με ακρίβεια στις 8 Οκτωβρίου 2023! – καταλήγοντας με τη φράση «Δημοτική Αλλαγή» με την οποία κατέληγε και η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Καμπίτη!

Βέβαια, το αξιοπερίεργο σε αυτή την ανακοίνωση όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερη αναφορά μας, είναι ότι πρέπει να αποτελεί το πρώτο στα χρονικά κείμενο ανακοίνωσης καθόδου σε αυτοδιοικητικές εκλογές το οποίο αντί να αναφέρεται στο όραμα και τους στόχους της υπό σύσταση δημοτικής παράταξης, εξαντλείται στις αλλαγές αντιδημάρχων και στις ενδοπαραταξιακές ζυμώσεις της παράταξης του νυν δημάρχου Βέλου-Βόχας.

Σε κάθε περίπτωση κι ανεξάρτητα από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς  που έχουν επιλεγεί, η ανωτέρω παρέμβαση της ομάδας «Μαζί» ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη αυτοδιοικητικές ζυμώσεις σχηματισμού συνδυασμού, με ορίζοντα τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Εν συνεχεία, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Δημητρίου εμφανίστηκε εμφανώς διαφοροποιημένη από τον συνδυασμό του Θανάση Μανάβη και κινούμενη αυτοβούλως, έφερε στη δημοσιότητα το θέμα της πρωτόδικης καταδίκης του δήμου Βέλου-Βόχας για μισθώματα στο προηγούμενο ακίνητο που στέγαζε τις δημοτικές υπηρεσίες.

Το κείμενο εκείνο που έγινε αφορμή για οξεία αντιπαράθεση με τον Βασίλη Τρωγάδη, δεν έφερε πουθενά το όνομα της δημοτικής παράταξης «Νέα Πνοή» στην οποία ανήκε τουλάχιστον τότε η κα Δημητρίου, αλλά ούτε και αναφορά στον επικεφαλής της Θανάση Μανάβη.

Αυτό όπως φαίνεται από την πλευρά Μανάβη ερμηνεύθηκε– όπως αποδείχθηκε – ως κίνηση απόσχισης και άτυπης ανεξαρτητοποίησης της κας Δημητρίου, με αποτέλεσμα ο Θανάσης Μανάβης σε μια λιτή ανακοίνωση να της δείξει την έξοδο καλώντας την να παραδώσει την έδρα της. Η κα Δημητρίου σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρώην επικεφαλής της ότι δεν παραδίδει την έδρα και κατά συνέπεια, πλέον δρα ως ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος.

Οι πληροφορίες λοιπόν, οι οποίες διαχέονται έντονα στην τοπική κοινωνία – καθότι «μικρό το χωριό» και όλα μαθαίνονται τάχιστα – είναι ότι οι τρεις ανεξάρτητοι πλέον σύμβουλοι έχουν βρει κοινό τόπο και κοινές συνισταμένες στην από εδώ και στο εξής αυτοδιοικητική πορεία τους.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο «σχήμα» εντάσσεται πλέον και παλαιός αυτοδιοικητικός, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου το 2023, αλλά ανέκρουσε πρύμνα μετά την ψήφιση του νέου αυτοδιοικητικού νόμου που προβλέπει εκλογή δημάρχου με 43%.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πλέον θέμα ημερών η ανακοίνωση του συνδυασμού ενώ ο/η επικεφαλής παραμένει «κοινό μυστικό» και λίγο έως πολύ «αναμενόμενη έκπληξη». Η αυτοδιοικητική ομάδα μπορεί να προσδοκούσε να αιφνιδιάσει την κοινωνία και τους «αντιπάλους» της αλλά όπως είπαμε πριν, σε ένα «μικρό χωριό» όπως είναι ο δήμος Βέλου-Βόχας όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού εκλείπει ήδη.

Ο «ΣΥΡΙΖΑρχης» και το χρίσμα «από πολύ ψηλά»

Κι ενώ όλα αυτά εντάσσονται στη σφαίρα των ζυμώσεων στην τοπική κοινωνία ενόψει δημοτικών εκλογών, δεδομένου ότι σταδιακά ανοίγει ο ευρύς πρώτος κύκλος της προεκλογικής περιόδου, μια νέα πληροφορία ήρθε να κάνει πιο «πικάντικες» τις φήμες για τη δημιουργία του ανωτέρω αυτοδιοικητικού σχηματισμού.

Κυκλοφορεί λοιπόν η φήμη ότι η ανωτέρω αυτοδιοικητική παράταξη που βρίσκεται στη διαδικασία γέννησης και προ ανακοινώσεων έχει εξασφαλίσει χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις φήμες που οργιάζουν, εμφανίζεται ως «ΣΥΡΙΖΑρχης» συγκεκριμένο άτομο, το οποίο διατείνεται ότι το «χρίσμα» προς τον συνδυασμό έχει εξασφαλιστεί από «πολύ ψηλά» μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που εξηγεί στους «αδαείς», γιατί η τοπική οργάνωση και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βέλου-Βόχας έχουν πλήρη μεσάνυχτα!

Οι «έγκριτες» πληροφορίες που διακινούνται από συγκεκριμένους κύκλους φίλα προσκείμενους προς τον νέο αυτοδιοικητικό σχηματισμό που διαμορφώνεται, μιλούν για απευθείας συνεννοήσεις με την Κουμουνδούρου, εκθέτοντας ανθρώπους που δεν τους έχουν δει ούτε στον ύπνο τους κι αν τους συναντήσουν στο δρόμο δεν θα τους γνωρίζουν!

Οι διαδόσεις αυτές, που προφανή στόχο έχουν την εκλογική δεξαμενή των 3000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή του δήμου Βέλου-Βόχας, αγνοούν εντελώς την τοπική Οργάνωση Μελών καθώς και την αυτοδιοικητική παράταξη που έχει στηριχθεί από το 2013 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακόμη και σήμερα διατηρεί έδρα στο δημοτικό συμβούλιο!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω απευθυνθήκαμε στον συντονιστή της ΟΜ Βέλου-Βόχας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξη Καλλίρη, ζητώντας την άποψή του για όσα διαδίδονται σχετικά με τη δημιουργία της νέας αυτοδιοικητικής παράταξης.

Ο κ. Καλλίρης ήταν κατηγορηματικός και ξεκαθάρισε ότι καμία διαδικασία χρίσματος δεν υφίσταται, κυρίως διότι, ως παλαιοκομματικής λογικής πρακτική, απέχει παρασάγγας από την αριστερή προσέγγιση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις μικρές κοινωνίες.

Αναλυτικά ο συντονιστής της ΟΜ Βέλου-Βόχας δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από θέση αρχής ενθαρρύνει τις ζυμώσεις και πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο ενασχόλησης με τα κοινά πόσω μάλλον με την αυτοδιοίκηση, υπό δύο προϋποθέσεις:

1. Αυτές οι ζυμώσεις να μην είναι »παραγοντικού επιπέδου» πίσω από κλειστές πόρτες με απούσα την τοπική κοινωνία

2. Να μην εμπίπτουν στη λογική των χρισμάτων. Τα κομματικά χρίσματα μπορεί να είναι θεμιτά – όπως γίνεται παντού σε όλες τις δυτικές και εξελιγμένες δημοκρατίες – σε μητροπολιτικούς δήμους και περιφέρειες, όπου αναμετρώνται κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Όχι όμως στο επίπεδο μικρών δήμων, όπως ο δήμος Βέλου-Βόχας που η πρακτική τους αποτελεί παλαιοκομματική λογική που επιχειρεί να ποδηγετήσει δυνάμεις της κοινωνίας.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βέλου-Βόχας δεν έχει δεχτεί έως ώρας  καμία πρόσκληση για συζήτηση επί αυτοδιοικητικών θεμάτων από καμία παράταξη ή αυτοδιοικητικό σχηματισμό.

Σε κάθε περίπτωση, επικροτούμε τις ζυμώσεις και την κινητικότητα στην τοπική κοινωνία, που δυνητικά μπορεί να σχηματίσει μεγάλα συμμαχικά προοδευτικά και δημοκρατικά σχήματα έκφρασης όλο και περισσότερων πολιτών και παραμένουμε στη διάθεση οποιωνδήποτε θελήσουν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους μαζί μας.

Δεν είναι στη λογική μας να «καπελώνουμε» δημοτικές παρατάξεις ή να δίνουμε «χρίσματα» γεγονός που υπηρετούμε με συνέπεια από το 2012 και μετά, ακόμη και στην περίπτωση που υπήρξε και υπάρχει αυτοδιοικητική παρατάξη που αποτελείται και από μέλη μας».

Τέλος στην ερώτησή μας, περί «ΣΥΡΙΖΑρχη» και «χρίσματος από πολύ ψηλά» ο κ. Καλλίρης χαμογέλασε και απάντησε λακωνικά: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!».

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.