ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Περί αντιπολίτευσης: Ο Θανάσης Μανάβης απαντά σε όσα έμμεσα του καταλογίζουν οι «Μαζί»

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας ξεκαθαρίζει τη θέση του για το τι είδους αντιπολίτευση χρειάζεται ο τόπος.

Άμεση για άλλη μία φορά η απάντηση του Θανάση Μανάβη και της «Νέας Πνοής» σε όσα του καταλογίζουν χωρίς να τον κατονομάζουν οι «Μαζί» στο κείμενο γνωστοποίησης της πρόθεσής τους να διεκδικήσουν το δήμο στις εκλογές του 2023. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βέλου-Βόχας χρησιμοποιώντας ένα κείμενο του Τάκη Παππά από την εφημερίδα «Καθημερινή» τοποθετείται και ξεκαθαρίζει τη θέση του για το τι είδους αντιπολίτευση χρειάζεται ο τόπος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυρίου Μανάβη και της δημοτικής παράταξης «Νέα Πνοή» έχει ως εξής:

«Η  αντιπολίτευση έχει  τρεις τρόπους για την κατάληψη της  εξουσίας.

Ο πρώτος προϋποθέτει την πλήρη κατάρρευση της αρχής (δημοτικής ομάδας)  από εξωγενείς αιτίες. (Π.χ. ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία , αφαίρεσαν ζωές, κατέστρεψαν περιουσίες, διέλυσαν χωριά, ή από ακραίο σκάνδαλο και μάλιστα ηθικό).

Ο δεύτερος θεωρητικός τρόπος που θα μπορούσε ίσως να ανοίξει για την αντιπολίτευση τον δρόμο προς την εξουσία είναι μέσω μιας εκλογικής νίκης με βάση τη λαϊκιστική συνταγή του παρελθόντος. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να ακολουθήσει στρατηγική ακραίας (ρητορικής και πολιτικής) πόλωσης με σκοπό να διαιρέσει ξανά την κοινωνία, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν (2010)…

Ο τρίτος και τελευταίος τρόπος πάλι προϋποθέτει εκλογική νίκη, αυτήν τη φορά όμως με διαφορετική συνταγή. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να πείσει την  κοινωνία ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές, πρόκειται να κυβερνήσει τον τόπο με τρόπο αισθητά καλύτερο από αυτόν με τον οποία κυβερνά η σημερινή κυβέρνηση

Ο  πρώτος από τους παραπάνω τρόπους είναι σχεδόν αδιανόητος, ενώ ο δεύτερος καταστροφικός για τον τόπο. Ετσι συμφωνούμε  ότι, τουλάχιστον θεωρητικά και με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες, η αντιπολίτευση πρέπει να δώσει σαφή δείγματα ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της εποχής με τρόπο τουλάχιστον εφάμιλλο της κυβέρνησης (δημοτικής ομάδας) την οποία επιδιώκει να αντικαταστήσει.

Η αποκήρυξη του ανεύθυνου λαϊκισμού αποτελεί μονόδρομο για την αντιπολίτευση.

Διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να καταρτίσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο επίσης θα την κρατήσει ενωμένη ενόψει μελλοντικών εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά και διότι ο τόπος  έχει ανάγκη μια δυνατή και πολιτικά έξυπνη αντιπολίτευση, τόσο για να ελέγχει την εξουσία όσο και –κυρίως– για να αποτελέσει την εναλλακτική λύση όταν η σημερινή κυβέρνηση( αρχή). κουραστεί, εξαντληθεί ή τυχόν αποτύχει. Τέτοια αντιπολίτευση σήμερα δεν υπάρχει. Χρειάζεται επειγόντως.

Απόσπασμα από άρθρο  του Τάκη Παππά στην «Καθημερινή».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ:

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ, ασκεί υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση, χωρίς φανατισμό και αυτόκαταστροφικές εμμονές.

Η διέξοδος στον δήμο Βέλου-Βόχας, η αλλαγή σελίδας και το μέλλον, δεν είναι υπόθεση που θα κριθεί από τον λαϊκισμό, τα δικαστήρια και τις άναρθρες κραυγές.

Την λύση την δίνουν πάντα οι πολίτες.!

Το 2023 θα κριθούμε για το πρόγραμμα μας, όπως επίσης και από την δυνατότητα μας να πείσουμε τους συμπατριώτες μας ότι έχουμε σχέδιο, ανθρώπους και ιδέες που θα οδηγήσουν μπροστά τον τόπο μας.

Το 2023 θα κριθούμε και από τις συνεργασίες μας με ανθρώπους που  η τοπική κοινωνία, θεωρεί άξιους και επαρκείς για να επαναφέρουν την υπερηφάνεια και το χαμόγελο στον δήμο Βέλου Βόχας, μετά από 13 καταστροφικά χρόνια Παπακυριάκου.

ΝΕΑ ΠΝΟΗ
*(Στις παρενθέσεις ο σχολιασμός είναι δικός μας και όχι του αρθρογράφου)

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.