ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι γίνεται τελικά, με το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κόρινθο;

Έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου έξωση στην κοινωνική δομή; – Τι διαδίδεται, τι εικάζεται και τι λέει το ρεπορτάζ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κορινθιακή κοινωνία μετά την είδηση που κυκλοφόρησε σαν αστραπή, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ΠΕ Κορινθίας κάνουν έξωση στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Η είδηση, που προέκυψε από ένα δελτίο τύπου του Πέτρου Τατούλη, αντιμετωπίστηκε εξαρχής με έκπληξη: Είναι δυνατόν ο β΄ βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης να «πετάει στο δρόμο» μια κοινωνική δομή;

Ως γνωστόν το «Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί στην Αρχαία Κόρινθο από το 2002 σε μια μεγάλη έκταση τις εγκαταστάσεις του, όπου μία εξειδικευμένη ομάδα συνολικά 25 ατόμων, η οποία απαρτίζεται από 15 παιδαγωγούς, 1 υπεύθυνο, 1 κοινωνικό λειτουργό, 1 ψυχολόγο, 1 εκπαιδευτικό, 2 οδηγούς, 1 νοσηλεύτρια, 1 μαγείρισσα, 2 καθαρίστριες, παρέχουν υπηρεσίες στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους όταν και όποτε αυτό θεωρηθεί αναγκαίο.

Στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Κορίνθου εξάλλου φιλοξενούνται και αρκετά παιδιά θύματα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον.

Πού εμπλέκεται εδώ η Περιφέρεια και από πού έκανε έξωση στο «Χαμόγελο του Παιδιού»; Η απάντηση είναι απλή: ΠΟΥΘΕΝΑ.

Οι εγκαταστάσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο δεν έχουν καμία σχέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΠΕ Κορινθίας και η λειτουργία τους δεν τίθεται σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω. Λειτουργούν κανονικά όπως λειτουργούσαν με την αποκλειστική ευθύνη των αξιέπαινων και αξιοθαύμαστων ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνική δομή.

Επαναλαμβάνουμε η λειτουργία του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Κορινθία συνεχίζεται κανονικά.

Τότε, σε ποια έξωση αναφέρεται το δημοσίευμα;

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.

Επί εποχής Νομαρχίας Κορινθίας (θητεία Ν. Ταγαρά) είχε ενοικιαστεί ως Αρχείο της Νομαρχίας, ένα ακίνητο, διώροφο, με ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο που άγγιζε τα 2500€/μήνα. Το ακίνητο αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, εξαρχής χρησιμοποιήθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» ως αποθήκη τροφίμων και άλλων ειδών. Περιείχε δηλαδή παλέτες με τρόφιμα και νερά, καταψύκτες και άλλες συσκευές και έπιπλα αποθήκευσης.

Δεδομένου, ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή κάνει μεγάλες προσπάθειες να εξορθολογίσει τα έξοδα που γίνονται και να νοικοκυρέψει όσο το δυνατόν τα οικονομικά της, τα ανενεργά αρχεία της ΠΕ Κορινθίας όπως είναι ήδη γνωστό, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του παλαιού ΚΤΕΟ στο Λέχαιο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δαπάνες ενοικίων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η λύση της μίσθωσης με το ακίνητο που στέγαζε την αποθήκη του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο μάλιστα όπως ήδη είπαμε είχε ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο. Οι υπηρεσίες της κοινωνικής δομής, λέει το ρεπορτάζ, ειδοποιήθηκαν έγκαιρα να αδειάσουν την αποθήκη και να μεταφέρουν τα υλικά τους, στους χώρους που διαθέτουν στην Αρχαία Κόρινθο, πράγμα που έγινε και το ακίνητο ξενοικιάστηκε.

Κανένα λουκέτο λοιπόν δεν μπήκε, καμία έξωση δεν έγινε και το κυριότερο καμία λειτουργία δεν ανακόπηκε.

Είναι τουλάχιστον αστείο αν όχι τραγικό να γίνεται το θέμα της στέγασης μιας κοινωνικής δομής αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Να αποκρύπτονται στοιχεία και να αφήνεται να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η περιφερειακή αρχή στρέφεται κατά του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ειδικά στην Κορινθία, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, ως εθελοντής ιατρός από το 2004 προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενισχύοντας το έργο των δομών προστατεύουν με τη λειτουργία τους αδύναμα ή ευάλωτα παιδιά και οικογένειες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, όπως είναι γνωστό τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενισχύει με κάθε ευκαιρία τις δομές παρέχοντας είτε υπηρεσίες, είτε και υλικά αγαθά.

Από την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας στο «Χαμόγελο του Παιδιού» τον περασμένο Μάρτο

Θυμίζουμε τον περασμένο Μάρτιο την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Κορίνθου, όπου επιβεβαιώθηκε η συμβολή της Π.Ε. Κορινθίας στην υλοποίηση του έργου αναβάθμισης των δικτυακών και τηλεπικοινωνιακών αναγκών των υποδομών του “Χαμόγελου του Παιδιού”.

Επιπλέον, είναι γνωστή η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αθηνά Κόρκα, όλα τα κοινωνικά θέματα και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με αθώες παιδικές ψυχές.

Καλό είναι επομένως σε μικρές κοινωνίες όπως είναι  η δική μας όπου λίγο πολύ όλοι γνωρίζονται με όλους, να μην χρησιμοποιούνται ευαίσθητα κοινωνικά θέματα για την επίτευξη μικροπολιτικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Διότι τέτοιες πρακτικές, συχνά γίνονται μπούμερανγκ και επιστρέφουν με ορμή στους αποστολείς τους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.